Annelies Meijers

AM Kwadraat

Thema: Overig

Onderwerp: Hoe Holding Space creëren tijdens hybride systemisch (team) coachen

Titel Workshop: Ruimte en nabijheid creëren in deze ongewisse tijd


Annelies Meijers

De intensiteit van de Corona tijd is voelbaar en herkenbaar; met daarbij de Dreiging van een 2e sociale Lock down. Je hebt met elkaar en voor jezelf een nieuwe ruimte te creëren als systemisch coach, zowel Online als op 1,5 meter; maar hoe doe je dat optimaal? Hoe kun je jezelf zo goed mogelijk organiseren zodat je optimaal in verbinding komt met de ander zonder “leeggetrokken – uitgeput gevoel”.

In deze interactieve workshop geef ik mijn actuele inzichten en praktische coaching tools die ik afgelopen maanden met succes heb ingezet. Met het accent op het creëren van Holding Space; bij coaching op 1,5 meter en daarnaast veel voorbeelden van systemisch team-leiderschap coaching online, inclusief opstellingen online.

Holding Space creëren, voor een (systemisch) coach en trainer zeker in deze hybride, ongewisse tijd dé basis.

Tijdens Voetstappen in het Veld ga ik met je aan de slag met het thema Holding Space, hoe je dat voor jezelf organiseert maar ook bij het werken met groepen, met teams. Ik deel ruimhartig mijn ervaringen als Holding Space keeper met het werken met teams online, maar ook mijn eerste ervaringen weer werken met managementteams in een Ziekenhuis.

Maar ik zeg het eerlijk; de inhoud voor mijn workshop is niet in beton gegoten, het is immers zo’n dynamische tijd, waar per week andere thema’s voorrang lijken te vragen, dus in die beweging wil ik graag mee. En daar de Holding Space voor creëren.

Je bent meer dan welkom!

Over Annelies

Annelies is (systemisch) teamcoach en organisatie opsteller en ontwikkelaar van verschillende team-tools is opgegroeid in een familiebedrijf. De dynamieken die in een onderneming aan de orde zijn kent zij van huis uit. Zij heeft bedrijfskunde gestuurd, verschillende managementfuncties gehad in profit en non-profit bedrijven waarbij verandering en oplossen van gedoe aan de orde waren. Tijdens de masterclasses van Ghislaine Brombergen over De Kracht van Beelddenken ontdekte zij de impact van opstellingen. Een andere manier van kijken naar dynamieken in systemen, in organisaties. Het systemisch werken in teams boort direct een andere laag aan, door de andere manier van vragen stellen, maar ook door in de ruimte met elkaar te gaan staan.

Organisatie opstellingen met teamleden zelf, dus zonder externe representanten, is niet zo gebruikelijk, maar o zo doeltreffend. Een gedeelde ervaring, een gedeeld beeld dat nog lang doorwerkt en de basis geeft voor volgende stappen in de teamontwikkeling zeker bij complexe vraagstukken.

Tijdens de verschillende opleiding in binnen- en buitenland rond systeemdynamiek kwam zij ook het begrip Holding Space tegen, een vaag begrip, lastig uit te leggen. Maar zo voelbaar dat dat een basisvoorwaarde is voor een goede opstelling maar nog belangrijker voor de ontwikkeling en groei in teams. Holding Space betekent dat je simpel weg zodanig naast iemand kan staan, dat de ander zich veilig genoeg voelt om kwetsbaar te zijn en er mogelijkheid is tot ontwikkeling, tot groei, de ander voelt zich werkelijk gezien, gehoord, waardoor hij/zij over zijn eigen grenzen heen durft te kijken.

Zo’n omgeving creeren blijkt niet altijd eenvoudig, vooral niet als de situatie complex is, als er gedoe is. Want we hebben de herkenbare neiging om de ander te willen “corrigeren”, advies te geven, de boel te fixen of de ander te veroordelen voor de ontstane situatie. Als je Holding Space wil bieden vraagt dat ondermeer een andere houding, het vraagt om zelfbewustzijn, het herkennen van je eigen patronen, het met open hart luisteren en het vermogen ruimte te geven voor onderzoek, verwondering, het schenken van vertrouwen, de ander onvoorwaardelijk support geven zonder oordeel.

Maar hoe kun je een sterke “Space Holder” zijn, hoe doe je dat, maar ook welke (systemische) patronen weerhouden je? Een belangrijk gegeven is dat je anderen om je heen hebt die op hun beurt de ruimte voor jou openhouden. Iedereen, ook ervaren coaches, managers met power moeten soms kwetsbaar en onzeker kunnen zijn, zonder angst voor veroordeling, of afbranden. Maar hoe organiseer je dat voor jezelf?

Terug naar: het overzicht van coaches of bekijk alle workshops.

Wil je Annelies ontmoeten en aan het werk zien?
Kom dan zondag 13 september 2020 naar Voetstappen in het Veld.

Kaarten bestellen