Bibi Schreuder

Bibi Schreuder
Bibi Schreuder

Bert Hellinger Instituut Nederland

Thema: Chaos

Titel workshop (maandag): Het scheiden van idealen

Met idealen onderscheiden mensen zich én vinden ze verbinding met gelijkgestemde idealisten. Idealen zorgen voor drijfveren, maar ze kunnen ook polariseren en agressie opwekken.

Wat zijn idealen dan eigenlijk? Wat is de functie van idealen? Wat doen idealen voor jou? Zijn idealen soms ook overlevingspatronen? Is er onderscheid tussen mij en mijn idealen? Scheiden idealen ons van de realiteit?

Laten we in deze workshop eens onderzoeken wat de systemische functie is van ieders idealen. En onderzoeken wat gebeurt wanneer we ons afscheiden -al is het maar voor even- van onze idealen. Kunnen we dan met nieuwe ogen kijken? Ontstaan er dan andere perspectieven?

Met mini-opstellingen gaan we de functie van idealen onderzoeken. Wat doen ze? Wat doen ze voor jou? Wat doen ze voor het geheel, de maatschappij?

En misschien ook: waar komen ze vandaan, voor wat zijn of waren deze idealen een oplossing?

In deze workshop gaat Bibi met je op onderzoek, nieuwsgierig naar wat we te zien krijgen als we -even- voorbij onze idealen de wereld op ons af laten komen. Chaos? Misschien wel, misschien ook niet …

Als voorbereiding kan je alvast bedenken waar jij voor strijdt, welke idealen jij nastreeft of sluimerend met je mee laat lopen.

Over Bibi Schreuder

Bibi is jongste kind, echtgenote en ze is moeder van twee volwassen kinderen en sinds kort grootmoeder van een kleinzoon. Naast deze impactvolle levensfeiten kleurde haar leven zich in door studie en werk. Ze studeerde aan de Rietveld kunstacademie in Amsterdam, waarna ze 25 jaar docent was in het Middelbaar beroepsonderwijs. Als jong docente werd ze geconfronteerd met de rauwe werkelijkheid van jonge meiden die van het Groninger platteland naar het internaat in de grote stad werden gestuurd. Hier werd de kiem gelegd, zowel voor haar kwaliteiten als trainer als het begrijpen van dynamiek in familie- en schoolsystemen. Haar kunstopleiding heeft haar waarnemingsvermogen enorm verscherpt. Daarvan profiteren zowel coachees als deelnemers van opleidingen elke dag. Een belangrijke daad van Bibi is geweest dat zij toepassing van systemisch werk mogelijk maakte, zònder dat opstellingen nodig waren. Daar kwam het boek ‘systemisch coachen’ van Jan Jacob Stam en Bibi Schreuder uit voort. Haar ZHZHK-vragen (Zou Het Zo Kunnen Zijn) en de minimalistische ‘huiswerkopdrachten’ aan haar cursisten hebben vaak enorme gevolgen. Dat heeft minder te maken met hoe ze het doet, maar meer met wie ze is: betrokken, geïnteresseerd, een diepe doorvoelde ervaring van zowel een moeder als van een deskundige, kritisch genoeg om steeds verder te willen zoeken.

Bibi werkt van mens tot mens, luistert en intervenieert met warmte en scherpte, tussendoor een grapje, waardoor ouders en professionals kritisch naar zichzelf durven te kijken. Zo ontstonden gesprekken en inzichten die de bron werden voor het boek ‘Ik ben kind, dus ik voel waar mijn ouders zijn’. Juist rond het thema waar dit boek over gaat, ouders-kinderen-pedagogiek, heeft Bibi het mogelijk gemaakt dat ouders, leraren, kindertherapeuten en anderen die met kinderen werken, toegang kregen tot hun eigen systemische bewust-zijn en effectiviteit. Met dit boek hoopt zij dit systemische bewust-zijn nog breder aan te wakkeren, zodat nog meer kinderen kind kunnen zijn.

Bibi is mede-eigenaar van het Bert Hellinger Instituut Nederland (BHIN) vanaf de oprichting in 2000. Ze is een van de eersten die het systemisch werk met opstellingen naar Nederland brachten en verder ontwikkelden. Bibi is hoedster van het pure in het systemisch fenomenologisch werk. Heel erg gegrond in de fundamenten zoals Bert Hellinger die heeft nagelaten en steeds nieuwsgierig met een eigenwijs ‘eerst zien dan geloven’-houding, blijft ze het systemisch werk verdiepen en ontwikkelen.

Terug naar: het overzicht van coaches of bekijk alle workshops.

Wil je Bibi ontmoeten en aan het werk zien?
Kom dan zondag 15 mei en / of maandag 16 mei 2022 naar Voetstappen in het Veld.

Kaarten bestellen