Demian Burgenik

Co-Nectar

Thema: Onderwijs, opvoeding, kinderen

Onderwerp: Mannenkracht in het onderwijs

Demian Burgenik komt oorspronkelijk uit Patagonië-Argentinië waar de kracht van de natuur en de onderliggende stroom van de vulkanen hem hebben gedragen voor jaren. Die kracht is hetzelfde die hij voor de laatste 10 jaar in het buitenland heeft ingebracht in alles dat hij doet.

Vanuit het management een bedrijf runnen in Panama tot het starten van organisaties en projecten met social impact in Amsterdam; de rode draad draagt hem door de jaren en terwijl hij veel kalmte kan uitstralen is er een onderliggende kracht die verder wordt gebracht en in resonantie gezet. Hij zegt: “Soms verliezen we onze verbinding met het natuurlijke-lichamelijke eigen systeem en isoleren we onszelf in ons hoofd en mentale kracht. Dit creëert een disconnectie en het wordt ‘moeilijker’ te zien wat er te zien is.”

De stilte is een kwaliteit waar hij van geniet. Daar vind hij een ruimte waar het zijn in zijn volledigheid plaatsvindt en we door de onderliggende stilte gedragen worden. Afgelopen jaar, dankzij de geboorte van Uma, zijn dochter, ervaart hij de kwaliteit van het doorlopende leven, een levende kracht groter dan hemzelf.

Systemisch werken kwam in aanraking met Demian toen hij 13 jaar was. Hij begon  een serie van ‘ Irregularities’ om zich heen op te merken die hij toen niet kon uitleggen en onder woorden kon brengen. Door de jaren heeft hij die kwaliteit op een eenvoudige manier aan zijn omgeving proberen te laten ervaren maar dat was niet altijd een succes.

Dankzij zijn psycholoog kwam hij in aanraking met de methode en een boek, die hij toen nog niet helemaal kon begrijpen; ‘Existentialisme est un Humanisme – Sartre’

De jaren gingen door en de observaties van de natuur, mensen, en de werkelijkheid van de realiteit hebben in hem een zoektocht in beweging gebracht om verschillende methodes, rituelen en ‘ingangen’ te grijpen en te ontdekken.

Dankzij het feit dat hij in de Psychologie, Coaching & HR wereld was kwam hij direct in aanraking met Systemisch Werken. Toen ‘is het muntje gevallen’ en de ‘rand van de puzzel stond op zijn plek’. Het was een kwestie van jaren om de draad tussen Sartre en Husserl te kunnen verbinden.  Nu kan hij zijn eigenschappen, opgebouwde kennis en ervaring opgebouwd door de jaren inzetten in het Systemisch Werk.

Demian Burgenik

De kracht die ik in Systemisch Werk zie…Bueno…, por donde empezar… zit in het aanraken van de lijnen die doorgaan en alle informatie bezitten. Er is een bezieling, beweging die in alles bestaat maar we zijn ons er niet altijd bewust van of kunnen er mee in aanraking zijn. Voor mij, een woord dat Systemisch Werk kan definiëren is Metousiosis. Dit woord komt van de Griekse Taal [ Meta = ‘ After’ /+/ Ousia = ‘substance’ ].  Samen vormen: “ Dat wat gebeurt wanneer de vorm of iets of iemand iets verder wordt ‘gezet/gebracht’ zonder het verlies van zijn eerste zijn.”

Mijn begrip van Metousiosis is het in aanraking komen van iets van de substantie dat een beweging creëert of een verdere instantie, zonder dat  het het initieel ‘zijn’ verliest, maar er vindt wel een transformatie plaats. 

Ik heb het werk gezien met klanten, met mijzelf en ik blijf onder de indruk en verbazing van de magie en kracht die deze vorm heeft.

Een woord dat Systemisch Werk kan definiëren is Metousiosis.

Meta = ‘ After’ + Ousia = ‘substance’ .  

 “Dat wat gebeurt wanneer de vorm of iets of iemand iets verder wordt ‘gezet/gebracht’ zonder het verlies van zijn eerste zijn.”

 

Workshops met Demian

Klik om je voorkeur te onthouden:
Demian Burgenik
Leren van het leven

Demian geeft 5 mei twee workshops.
In de ochtend ‘Leren van het leven’

Klik om je voorkeur te onthouden:
Demian Burgenik
Mannenkracht en het onderwijs

En in de middag rond het thema ‘Mannenkracht & het onderwijs’

Terug naar: het overzicht van coaches of bekijk alle workshops.

Wil je Demian ontmoeten en aan het werk zien?
Kom dan zondag 5 mei 2019 naar Voetstappen in het Veld.

Kaarten bestellen