Els van Steijn

Els van Steijn Training & Coaching

Thema: Leven, leren en de liefde

Schone wonden kunnen gaan helen

Els, (team)coach en familie- & organisatieopsteller uit Utrecht en auteur van het boek de Fontein is een warme krachtige vrouw die leeft vanuit zuiverheid. Het belang van de juiste plek innemen kent ze als geen ander. Ze heeft aan de Hogere Hotelschool gestudeerd, management functies gehad en keer op keer was ze op zoek naar de diepere laag waar precies dat speelde wat aandacht vroeg maar dat niet door ratio en denken op te lossen was. Tijdens een NLP opleiding kwam ze in aanraking met het opstellingen werk en ze wist; dit is het niveau waar de sleutel tot verandering te vinden is als de verandering niet met andere technieken te vinden is. 

Het boek ‘De Fontein’ vind je plek is voortgekomen uit het feit dat Els merkte dat het gebruiken van taal houvast kan geven. Taal benut ze ook graag tijdens het opstellen: Els ‘ondertitelt de opstelling’ en door uit te leggen wat er gebeurt zorgt ze voor extra helderheid.

In haar aanpak volgt ze vaak drie checks: staat iedereen in het familiesysteem op de juiste plek en is niemand opgestegen door zorg over te nemen, is er geen sprake van plek verwisseling omdat iemand een oordeel heeft over iets of iemand in het systeem en speelt er geen onbewuste identificatie doordat iets of iemand in het systeem is buitengesloten. Zowel in familieopstellingen als organisatie vraagstukken vertrekt ze uit deze basis: Ze begint wat als eerste de aandacht behoeft. 

Els schuwt het niet om pijn te doen als dat de heling ten goede komt. “De realiteit is in haar ogen het meest helend. Als dit is wat er onder ogen moet worden gekomen, helpt het niet als ik ga troosten, wel kan ik naast je gaan staan. De waarheid kunnen we aan als mens. Dat zorgt voor heling. Dan ontstaat daaruit een schone wond die gehecht kan worden en kan genezen. Een wond die niet schoon is zal gaan ontsteken, daar zit niemand op te wachten.” 

Els van Steijn

Over de plek van de opsteller in het veld heeft Els een duidelijk idee. We zijn te gast in een systeem van de ander waar we mogen werken en begeleiden. Dat is een tijdelijk moment, waarna we er ook weer uit vertrekken. We krijgen even toegang tot dat systeem maar bepaalde zaken gaan ons ook niet aan. Dat is ook de reden dat we als opsteller vaak niet meer weten wat er precies gespeeld heeft als iemand later op een opstelling terugkomt. 

Els ziet een belangrijke bijdrage voor de toekomst in ons werk als opstellers. Als we in staat zijn om steeds meer onze eigen plek in te nemen zal dit zorgen voor een schonere (volgende) generatie. Wat niet gedragen wordt door de betreffende persoon, wordt immers doorgegeven aan de volgende generatie. Een lot gedragen door de betreffende persoon, wordt niet doorgegeven aan de volgende generatie. Als we geen lasten van anderen hoeven te dragen, ontstaan liefdevollere generaties en gunnen we elkaar de plek. Zo kunnen we samen de wereld weer een stukje mooier te maken.

Klik om je voorkeur te onthouden:
Els van Steijn
De Fontein

Workshop met Els

Els geeft 5 mei een workshop over ‘Familieopstellingen en de Fontein’.

Terug naar: het overzicht van coaches of bekijk alle workshops.

Wil je Els ontmoeten en aan het werk zien?
Kom dan zondag 5 mei 2019 naar Voetstappen in het Veld.

Kaarten bestellen