Frans van der Wijk

Tricom coaching

Thema: De dood, afscheid en rouw.

Het vinden van je veerkracht en leiderschap in de transitie van oud naar nieuw.

Hoe kom je uit de schaduw?

Frans van der Wijk is een vakman die zowel de schaduw als het zonlicht heeft doorleeft in zijn leven. Verlies, rouw, afscheid zijn onlosmakelijk verbonden met zijn levenspad. Al op jonge leeftijd overleed zijn vader. Frans, de middelste van drie kinderen en de oudste zoon, ging intuïtief op de lege plek staan. Toen op latere leeftijd zijn vrouw ziek werd en overleed is Frans de training Verlies en Rouwbegeleiding gaan doen waar hij, zoals hij het zelf zo mooi verwoordt: “Kwam met zijn vrouw en naar huis ging met zijn vader.”

Hij was verrast over de impact van het systemische werk. Dat wat zo ‘onbewust onbesproken’ is dient zich aan in het wetende veld. Je hebt mee te bewegen met wat er op dat moment komt. Als je dat doet dan ontstaat er in het systeem vaak een verandering die meer rust geeft zonder dat daar op wordt gestuurd.

Frans van der Wijk

Verlies heeft zowel een grote impact in het hier en nu als tevens hoe het zich uitbreidt naar de toekomst. Het verlies vraagt een nieuwe manier van kijken en handelen. Dit opnieuw uitvinden in die situatie noem Frans ‘vervinden’. Frans is een meester om de cliënt mee te nemen door de transitiecirkel en ze inzicht te geven in deze reis van het hier en nu naar de toekomst.

Naar de toekomst toe is Frans nieuwsgierig. Hij ziet dat er meer interesse en aandacht komt voor verlies en rouw. In de laatste 10 jaar is er op het gebied van rouw al veel veranderd en mag de dood steeds meer een onderdeel zijn van het leven. Daarnaast ziet hij dat er in de huidige generatie, en dat ziet hij ook bij zijn kinderen, meer aandacht is voor het verkrijgen van inzicht over ons gedrag en functioneren en daarmee voor de verbinding met ons systeem van herkomst. Door die aandacht verwacht hij dat er minder dynamieken worden doorgegeven naar volgende generaties in dat systeem.

Workshop met Frans

Klik om je voorkeur te onthouden:
Frans van der Wijk
De Transitiecirkel

Frans van der Wijk geeft een workshop over ‘De transitiecirkel’ bij dood, afscheid en rouw

Terug naar: het overzicht van coaches of bekijk alle workshops.

Wil je Frans ontmoeten en aan het werk zien?
Kom dan zondag 5 mei 2019 naar Voetstappen in het Veld.

Kaarten bestellen