Mirjam Dirkx samen met Andries de Jong

Phoenix Opleidingen

Thema: Moeders en Vaders

Onderwerp: opvoedvraagstukken

Titel Workshop: Opvoeden: de twee kanten van de navelstreng

Mirjam Dirkx

‘Je kinderen zijn je kinderen niet. Zij zijn de zonen en dochters van ’s levens hunkering naar zichzelf.’

– Rumi

Hoe werk je systemisch met opvoedvraagstukken? Niets komt dichterbij, dan het welzijn van onze kinderen. Voor onszelf, voor onze cliënten. Misschien willen ze hen behoeden voor alle gevaar en pijn in de wereld? Of pogen ze hen juist te harden tegen dit alles, zodat ze zich kunnen weren… en schrikken ze van hun eigen boosheid of agressie? Kinderen leggen als een spiegel de pijnpunten van hun ouders bloot.

Hoe ondersteun je hierin je het hele systeem, kinderen én ouders? Met alles wat zij op hun beurt – als kind van hun ouders – zelf geleerd én gemist hebt in het leven? En hoe voorkom je dat je als begeleider ertussenin komt te staan, gaat adviseren of het beter weet?

Het kindgedrag als symptoom

In deze workshop onderzoeken we hoe je ouders kunt ondersteunen, door het ‘moeilijke’ gedrag van hun kind(eren) te leren zien als een symptoom. Je leert naar welke systeemdynamieken het kindgedrag verwijst; naar wat er nog ingesloten of ingeordend wil worden. Door de symptomen thuis te brengen en leerlijnen te openen, ontstaat er weer ruimte voor de ouders om te ouderen.

De workshop wordt gegeven door Mirjam Dirkx en Andries de Jong van Phoenix Opleidingen. Mirjam geeft onder andere de opleiding Systemisch Werken en Professionele Begeleiding van Organisaties.

Over Mirjam Dirkx

Ik werk als opleider bij Phoenix Opleidingen in de opleiding Systemisch Werken en in Professionele Begeleiding van Organisaties. Daarnaast schrijf ik mee aan de boeken en het opleidingsmateriaal.

Wanneer ik voor het eerst in aanraking kwam met Systemisch Werken weet ik niet precies, in ieder geval lang voordat ik deze fenomenologische stroming bij naam kende. Misschien al in de armen van mijn ouders, als pasgeborene. Hun armen, mijn opa’s en oma’s daaromheen. Ordening. En iets later, met een tikkeltje meer bewustzijn, toen ik bij de buurvrouw beeldjes ging maken; in haar warme ogen en het gelijktijdig boetseren in de stugge klei, voelde ik me zo welkom. Of in mijn jaren op het conservatorium; in het leerling-gezel systeem en het voorgaan van mijn docenten. Aan hun meesterschap kon ik me optrekken, ik mocht voluit van ze leren. Ik ervaarde er een rust, die ik thuis zo mistte. De kleine zijn, dat was ik door de omstandigheden verleerd.

Wat ik zo mooi vind aan Systemisch Werken, is dat het de wetmatigheden van het leven recht doet. In zijn vorm was het misschien een tijdje een hype, maar in de grondtonen zeker niet. Het bouwt voort op levenswijsheden, die ook mijn opa’s en oma’s al verstonden. Het benadrukt de wetten van de liefde, van loyaliteit. Wat heeft het mij veel gebracht, om mijn hardnekkige patronen te leren zien als liefdesbewegingen! Die milde blik geef ik graag door.

Terug naar: het overzicht van coaches of bekijk alle workshops.

Wil je Mirjam ontmoeten en aan het werk zien?
Kom dan zondag 13 september 2020 naar Voetstappen in het Veld.

Kaarten bestellen