Nathalie Paulussen

Nathalie Paulussen

Thema: Rituelen en archetypen

Onderwerp: De uitdagingen van het leven en de kracht van liefde

Titel lezing (zondag): Eros en Psyche, mythe of realiteit?

‘In deze lezing leg ik verbanden tussen dit eeuwenoude verhaal en de moderne samenleving, liefde en seksualiteit. Het resultaat is opwindend & uitdagend’.

In de opleiding tot relatiecoach kregen we de opdracht om een Ode aan Eros te schrijven. Dat riep bij mij zoveel weerstand op, dat ik me genoodzaakt voelde terug te grijpen op mijn oude liefde, de mythen. Eros en Psyche bleken een interessante hulpbron te zijn bij het onderzoeken van mijn weerstand en een belangrijke wegwijzer in mijn ontwikkeling als mens en als professional. 

Wat een mythe bijzonder maakt is dat het een verhaal is wat niet door één enkele persoon is bedacht, maar vanuit de overlevering is opgeschreven. Het komt voort uit de verbeelding en ervaring van culturen die zich geleidelijk aan ontwikkeld hebben. Een mythe geeft daardoor het beeld van het collectief weer: ze vertelt een waarheid die voor alle mensen geldt.

In deze lezing neem ik je aan de hand van veertien beelden mee in dit meeslepende liefdesverhaal. Vanuit het gedachtegoed van Jung onderzoeken we de onderliggende betekenis, namelijk de vereniging van het mannelijke en het vrouwelijke. De mythe van Eros en Psyche is een wegwijzer door de tijden heen voor persoonlijke ontwikkeling, maar ook voor de manier waarop we naar relaties, naar organisaties en naar de samenleving kunnen kijken.

Over Nathalie Paulussen

Geboren en getogen in het bourgondische Maastricht, heb ik van jongs af aan een diepgaande en intrinsieke interesse in mensen. Ik vind het boeiend om te zien op welke manier mensen zich hebben ontwikkeld tot de persoon die ze nu zijn. Dat is de drijfveer voor mijn werk. Als coach, spreker, schrijver én als mens.

Na mijn opleiding tot coach en counselor heb ik mij gespecialiseerd in systemisch werken, wat een enorme verdieping in mijn werk én in mijn leven heeft gegeven. De kracht van het ervaringsgericht werken en het vergroten van het bewustzijn zijn voor belangrijke sleutels daarin. Het gedachtegoed van Carl Jung heeft bijdragen aan mijn persoonlijke visie op het leven.

Zo lang als ik me kan herinneren, heb ik mij laten meevoeren door verhalen. Op de middelbare school las ik mythen en sagen en alle literatuur die erover geschreven was. Verhalen zijn uiteindelijk een belangrijke basis geworden voor mijn werk met mensen. De metaforische werking van een verhaal opent namelijk een grotere ruimte, een derde ruimte, waarin mensen de kans krijgen om vanuit een ander gezichtspunt te kijken naar waar ze tegenaan lopen en de werkelijkheid met andere ogen kunnen bekijken.

De liefde ervaar ik als een ware ontdekkingstocht. We zien ons allemaal gesteld voor liefdesuitdagingen; in relaties, in vriendschappen en in familieverband. Maar liefdes-uitdagingen spelen ook in de dimensies van organisaties en samenleving. En – iets wat mij echt kan ontroeren – in relatie tot jezelf en tot het hogere, het universele.
Probeer dat maar eens te vangen in woorden. Ik leef het liever voor.

Terug naar: het overzicht van coaches of bekijk alle workshops.

Wil je Nathalie ontmoeten en aan het werk zien?
Kom dan zondag 5 september 2021 naar Voetstappen in het Veld.

Kaarten bestellen