Philippe Bailleur

Progression Designers

Thema: Maatschappelijke thema’s

Onderwerp: Trauma in organisaties

Combi-workshop: “Trauma by Design” 


Philippe Bailleur

In mijn werk als OrganisatieCoach liep ik vaak tegen hardnekkige dynamieken en complexe emoties aan. Ik had initieel niet door dat mijn systemische blik ervoor zorgde dat ik organisaties benaderde als levende systemen en niet als machines. Veel organisaties worden immers nog gebouwd en gestuurd alsof het machines zijn.

Door de stijgende complexiteit van de samenleving moeten organisaties – in hun design – evolueren van structuren waarbij vooral de verticale top-down verbindingen belangrijk zijn (= machines) naar zwermen waarbij de interafhankelijkheid, in alle mogelijke richtingen, er toe doen.

In mijn werk leerde ik dat trauma zich ook kan ontwikkelen in organisaties en dit n.a.v. duidelijk afgebakende, ingrijpende gebeurtenissen zoals een aanslag, een dodelijk ongeval, een ingrijpende en slecht begeleidde verandering, … . Tegelijkertijd merkte ik dat meer subtiele, sluipende factoren evenzeer kunnen leiden tot diezelfde dynamieken. Dit onder ogen zien is knap lastig voor veel organisaties. Organisaties houden niet van gezeur. Het moet vooruit gaan. 

Met deze interactieve workshop wil ik inzichten en taal aanreiken om ruimte te maken voor heling als dat nodig blijkt te zijn om verder te geraken. Immers, het meest belemmerende voor heling van trauma, is negeren dat het er is. Vaker dan nodig, blijkt vertragen en tijd nemen voor heling dè sleutel om een organisatie terug veerkrachtig te krijgen.

Over Philippe

Na mijn opleiding aan de Koninklijke Militaire School werkte ik een aantal jaren op de militaire luchtmachtbasis van Melsbroek. Net toen ik in 1996 aangesteld was als personeelsverantwoordelijke, crashte in Eindhoven één van de C-130 transportvliegtuigen van de Belgische luchtmacht. Alle bemanningsleden (BE) en inzittenden (NL) kwamen om het leven. 41 families werden rechtstreeks getroffen en nog veel meer vrienden en collega’s. Nadien werd ik als personeelsverantwoordelijke uitgenodigd om een bijscholing rond emergency- en crisismanagement te volgen. Deze ervaring zorgde voor een kentering in mijn loopbaan. Enkele jaren later, koos ik ervoor om mijn loopbaan helemaal te richten op het begeleiden van mensen en organisaties. 

Ik herinner me nog perfect wat er door me heen ging de eerste keer dat ik een opstelling zag, ondertussen meer dan 15 jaar geleden: “Dit is de taal die ik spreek.” Sindsdien heeft het systemisch werk me niet meer los gelaten.

Terug naar: het overzicht van coaches of bekijk alle workshops.

Wil je Philippe ontmoeten en aan het werk zien?
Kom dan zondag 13 september 2020 naar Voetstappen in het Veld.

Kaarten bestellen