Siets Bakker

Rake Vragen

Onderwerp: Werken met vragen

Titel: Jouw vragen maken het verschil

Werken met vragen is een lichte en speelse manier om systemische kennis toe te passen. Een vraag stellen kan altijd. Vragen laten zich makkelijk mengen met andere werkvormen en methodes. En iedereen kan een vraag stellen. In deze workshop werken we met alleen de allerbeste vragen. Namelijk met jouw favoriete vragen (ze zijn tenslotte niet voor niets je favoriete vragen). In een paar simpele en effectieve stappen ontdek je hoe je via je vragen, systemische interventies kunt doen. Doordat je met je vraag uitnodigt om nieuwe verbindingen te leggen. Het maakt niet uit of je de vragen hardop stelt of dat je ze gebruikt om je eigen denkproces te organiseren, de verbinding doet de rest van het werk.

In de workshop leer je hoe je vragen zo kunt formuleren dat ze die uitnodigende kracht hebben. Je bereik wordt onmiddellijk flink veel groter.

Siets Bakker noemt zichzelf ‘organisatieadviseur met Rake Vragen’. Rake Vragen is de vorm die zij gebruikt in het toepassen van systemisch werk. Opstellen is bij haar een vorm die ze slechts zo nu en dan nog gebruikt: “In het werken met vragen heb ik een heel andere positie dan als opsteller. Ik kan me helemaal terugtrekken uit het innerlijk proces van degene met wie ik werk. Dat bevalt mij beter dan de plek van opsteller, waar ik het proces alleen al door wie ik ben, meer beïnvloed”.

“Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met systemisch werk vond ik het verschrikkelijk. Het was een opleiding tot familieopsteller, 9 dagen. Zodra ik dacht dat ik doorhad hoe het ongeveer zat, en er mee durfde te werken, ontdekte ik weer een nieuwe laag. Er werden oneindige werelden voor mij geopend. Ik vond het ook lastig om mijn eigen leven als oefenmateriaal voor andere deelnemers in te brengen: het was soms zo kwetsbaar om daar zo maar iemand op los te laten.

De kennis, de concepten en de uitgangspunten die ik leerde, voelden als thuiskomen. Ik voelde me opgelucht dat er zoiets bestond. Het kwam me allemaal als volstrekt natuurlijk voor. Ook al zijn de systemische invalshoeken lang niet altijd even maatschappelijk geaccepteerd.

Systemisch werk gaat voor mij over verbindingen. Als opsteller organiseer je je eigen verbindingen zo goed mogelijk, onderzoek je via de opstellingen welke verbindingen er zijn en welke informatie daar dus wel en niet kan stromen. Soms doe je interventies die verbindingen verbreken en nieuwe verbindingen voorstellen. Ik denk dat we in een tijd leven waarin verbindingen ongelofelijk belangrijk zijn geworden. Als iets niet verbonden is, dan bestaat het niet. Bovendien is het onvermijdelijk. Kijk maar om je heen: we leven in een klein land, met veel verschillende mensen. Extra belangrijk dus om kennis te hebben over de hoe die verbindingen werken.”

Dat gaat dus net zo makkelijk met het stellen van vragen. In deze workshop vertelt Siets je over de fijne kneepjes in het toepassen van systemische werk via vragen. Niet met een lege vloer maar in een setting zoals die voor het merendeel van onze klanten, de dagelijkse realiteit is: aan een tafel.

Meer over Siets

Siets Bakker

Waar het vandaan komt? Siets is als oudste dochter geboren in een gezin met vier dochters. “Een van mijn heerlijkste herinneringen zijn die momenten dat mensen aan mijn vader vroegen of hij het niet heel zwaar had, met vijf vrouwen in huis. Mijn vader liet dan een subtiele stilte vallen, schraapte even zijn keel en zei dan in dialect ‘Ik wor allienig mar roiker (ik word alleen maar rijker)’.”

De nuchtere aard van West Friesland klinkt door in de manier waarop Siets werkt. Ze is steeds op zoek naar hoe systemische kennis eenvoudig in het dagelijks leven ingevoegd kan worden. Vragen zijn hier een groot deel van het antwoord op. Tot dusver.

“Ik denk dat we in een tijd leven waarin verbindingen ongelofelijk belangrijk zijn geworden. Als iets niet verbonden is, dan bestaat het niet.”

Terug naar: het overzicht van coaches of bekijk alle workshops.

Wil je Siets ontmoeten en aan het werk zien?
Kom dan zondag 13 september 2020 naar Voetstappen in het Veld.

Kaarten bestellen