Rode beuk

Voetstappen in het Veld 2019

De tweede editie van de Inspiratiedag vond plaats op zondag 13 september op Woudschoten bij Zeist. Hieronder kun je lezen welke mensen toen aanwezig waren en hun werk gedemonstreerd hebben.

Thema’s van 2020

Werk, geld en inkomen:
Leanne Steeghs, Yvonne Lonis, Marion Latour, Domenica Ghidei Biidu, Eelke WielingaRosa Lucassen.

Lijf en lichaam:
Morten Hjort, Judith Schwarte-van der Linden, Irene Grijpink, Els van Steijn, Annelies Meijers

Moeders en vaders:
Hilbrand Westra, Andries de Jong, Mirjam Dirkx, Nathalie Noslin.

Maatschappelijke thema’s:
Barbara HoogenboomBouke de Boer, Philippe Bailleur, Hilbrand Westra.

Muziek en creatie:
Francis Laleman, Siets Bakker, Lidwien van den Broek, Peter Dalmeijer, Yvonne Stams, Demian Burgenik.

Overige:
Kim Besselink, Gemma van Steekelenburg, Kim Draijer.


Scholen in 2020

Bert Hellinger Instituut Nederland
Barbara Hoogenboom, Yvonne Lonis, Marion Latour.

School voor Systemisch Bewustzijn
Hilbrand Westra.

Phoenix Opleidingen
Morten Hjort, Mirjam Dirkx, Andries de Jong.

En tevens


Uitgeverij & Boeken-aanbod

Het Noorderlicht: Michiel van der Ham is er namens Het Noorderlicht, de grootste uitgeverij van boeken op het gebied van systemisch werk. Je kunt een grote selectie van hun boeken en materiaal bekijken en kopen.

Phoenix Opleidingen is aanwezig met hun schat aan boeken die ze onder eigen beheer uitgeven. Vonken van Verlangen is al jaren het best verkochte boek rond systemisch werk. Je kunt een grote selectie van hun boeken en materiaal bekijken en kopen.

De scholen zullen zorgen voor tastbaar materiaal en boeken zodat jullie een beeld kunnen krijgen en materiaal mee kunnen nemen/ aan kunnen schaffen. Ook de zelfstandige coaches en opleiders zullen hun materiaal aanbieden. 


Hilbrand Westra


Hilbrand Westra

School voor Systemisch Bewustzijn (SSB)

Let op: Hilbrand geeft twee workshops namens SSB

Thema: Moeders en vaders

Onderwerp: Pleegzorg, Adoptie en  Samengestelde Gezinnen (PASG)

Titel workshop:
Een complexe wereld vol emotionele mijnenvelden

De workshop over PASG zal gaan over binding, meervoudige partijdigheid en loyaliteit, ofwel Binding, Ordening en Balans (BOB) van gezinsleden.

PASG is in zekere zin de ultieme lakmoesproef over Plaats, Positie en Rol (PPR). Waar staan we op de juiste plaats, nemen we de juiste positie in en handelen we naar de juiste rollen in een ‘voorgeschreven’ millenia-oud systeem. Er is ruimte voor persoonlijke casuïstiek.

Thema: Maatschappelijke thema’s

Onderwerp: Oorlog en vrede

Titel workshop: Oorlog en Vrede; een dunne scheidslijn

De workshop over Oorlog en Vrede gaat over de oorlog en vrede in ons (micro) en de verbinding die wij daarmee hebben met deze thema’s in de buitenwereld (meso-macro). We werken met Hannah Arendt haar uitspraak over de banaliteit van het kwaad en over de dynamieken die leiden tot dader en slachtoffer, in-en uitsluitingsmechanismen en het gevaar van tribalisme (het jezelf toekennen aan een groep of volk). Dynamieken die we dagelijks om ons heen kunnen waarnemen. Er is ruimte voor persoonlijke casuïstiek.


Els van Steijn


Els van Steijn

Els van Steijn Training & Coaching

Thema: Lijf en Lichaam

Onderwerp: Plek en de effecten die je voelt in je lichaam

Titel Workshop: Het effect van je plek en je innerlijke houding op je lichaam

Op verschillende manieren gaan we tijdens deze workshop ervaren hoe je lichaam voelt als je je plek inneemt.
We starten de workshop met een geleide meditatie.
Sta jij zelf goed op jouw plek in ‘de fontein’?
De rest van de workshop wordt het thema plek en de effecten die je voelt in je lichaam besproken en gaan we dit verkennen en ervaren aan de hand van diverse thema’s.
Dat varieert van je eigen startpositie als je een opstelling gaat begeleiden en hoe je je plek inneemt ten opzichte van cliënten, tot aan hoe het voelt om op je plek te staan in een liefdesrelatie.
Wat gebeurt er in het lichaam als iemand zijn of haar plek onvoldoende kan aannemen?
De workshop is een combinatie van kleine oefeningen, mijn visie en uiteraard ga ik graag in op jullie vragen.


Francis Laleman


Francis Laleman

Beyond Borders

Thema: Muziek en Creatie

Onderwerp: Systemische verbinding gefaciliteerd door medium en structuur.

Titel workshop: Long before the birth of the first vowel

Hoe geef je ervaringen een plek? Hoe breng je groepen mensen samen? En hoe laat je systemische eenheid gebeuren om mensen de kans te geven uitdrukking te geven aan hun gevoelens, zonder heel gestructureerd of geprotocolleerd te werken?

Hoe creëer je, zeg maar, een coöperatief ritueel dat zich in real time ontvouwt?

Deze workshop is voor iedereen die 2020 heeft meegemaakt. De workshop gaat door in een ruimte, en krijgt vorm met mensen, objecten, lichaamsuitdrukkingen, geluiden en woorden. Om zo samen te komen tot een systemische eenheid.

Gedragen door de grondtonen van een Kotamo lezen we samen tien Engelse prozagedichten van telkens veertien en een halve regel.
De stukken tekst beschrijven ervaringen in verband met virussen, epidemieën, isolatie, gezondheid, gevaar, angst en dood – maar ook verbinding, naturalisme, vrijheid en leven.

Een coöperatieve ervaring met 145 regels proza – terwijl we ons omringen met 145 namen van mensen, vaak zorgverleners, die door Covid-19 onverwacht uit onze gemeenschap zijn weggerukt.


Barbara Hoogenboom Bert Hellinger Instituut Nederland

Onderwerp: Persoonlijke ontdekkingsreis

Titel: Flow: Gaaf of een gevangenis?

Barbara Hoogenboom

Als je het gevoel hebt ‘in flow te zijn’, denk je meestal niet na over hoe je dat eventueel zou kunnen veranderen. Je zou wel gek zijn, want wellicht onderbreek je daarmee die fijne flow! Dus als vanzelf ga je door, met het gevoel van de wind in je rug.

En wellicht maakt dat flow ook tot een gevangenis. Dus als door omstandigheden van buitenaf, jouw flow onderbroken wordt, bevrijdt dat wellicht (ook) onontgonnen potentieel.

De opzet van de workshop is simpel en intiem. Ik deel over mijn eigen persoonlijke ontdekkingsreis hierover in de afgelopen zes maanden, gekoppeld aan de drie overlevingsmechanismen in systemen.’Systemen’ in meervoud, want ook bedrijven kennen flow.

En we gaan een oefening doen, in de vorm van een mini-opstelling. Zodat je zelf kunt ontdekken wat zich aandient als de goede(?) flow waar je in zit, onderbroken wordt.


Yvonne Lonis en Marion Latour

Bert Hellinger Instituut Nederland

Thema: Geld, Werk, Inkomen

Onderwerp: Geld en succes in systemisch perspectief

Titel workshop: Het Succes-verhindering-script.


Marion Latour

Yvonne Lonis

In deze workshop zullen Yvonne Lonis en Marion Latour van het Bert Hellinger Instituut geld en succes in systemisch perspectief plaatsen.

Hoe kan het dat sommige mensen succes ervaren en dat er dan iets gebeurt waardoor het succes weer verdwijnt. Of net voor het moment van succes dit succes verliezen. Jan Jacob Stam heeft dit het succesverhinderingscript genoemd. Welke patronen kunnen hieraan ten grondslag liggen? Waar is dit patroon een oplossing voor?

Ook zullen zij een mini-opstelling begeleiden waarbij iedereen een ervaring kan opdoen rondom dit onderwerp.


Kim Besselink


Kim Besselink

EquiJoy

Paardencoaching

Onderwerp: Ordening en plekbesef, lidmaatschap en leiderschap.

Titel workshop: “Verbinding, communicatie en (persoonlijk) leiderschap”

Kim nodigt je uit om te ervaren hoe paarden inzicht kunnen geven in de dynamieken van ordening en plaats. Systemen zijn altijd en overal aanwezig. Een kudde paarden op zich is ook een systeem. De sensitiviteit van de paarden op het gebied van non verbale communicatie en de kleinste veranderingen in energie, maken ze bij uitstek geschikt voor het systemisch werk.

Kwaliteiten en valkuilen in ons gedrag worden samen met Kim en de paarden inzichtelijk gemaakt.In de workshop gaat het over ordening en plekbesef, lidmaatschap en leiderschap. Hoe verhoud jij je in deze rollen?

“Het is niet het paard dat spiegelt, maar de relatie die je ermee aangaat.”

Let op: Door verhuizing naar Woudschoten is er helaas geen plek om een opstelling met paarden te doen. Kim zal vertellen over haar werk en met video voorbeelden laten zien.


Peter Dalmeijer en Yvonne Stams

Vidarte

Thema: Muziek en Creatie

Onderwerp: Gebruik van muziek in coaching

Titel workshop: De verbindende kracht van muziek


Peter Dalmeijer

Yvonne Stams

In deze workshop geven we je een ervaring hoe je muziek kunt gebruiken in opstellingen, coaching of trainingen. Systemisch Werk is het werk van de ziel. Als opsteller laten we ons door het wetende veld dragen, waardoor dynamieken zichtbaar gemaakt kunnen worden. Muziek versterkt dit proces.

Het gebruiken van muziek tijdens opstellingen en coaching heeft een drietal magische en verbindende effecten:

Muziek opent het veld; Muziek verankert de opgehaalde inzichten; En muziek is de katalysator die de helende beweging activeert.

Tijdens deze workshop “de verbindende kracht van muziek” nemen we je mee langs de 3 vormen hoe je muziek kunt inzetten tijdens opstellingen, trainingen of coaching. Je gaat het vooral aan den lijve ervaren. De muziek die in liefde wordt gemaakt, wordt in dezelfde liefde ontvangen.


Siets Bakker


Siets Bakker

Rake Vragen

Thema: Muziek en creatie

Onderwerp: Een lichte en speelse manier om systemische kennis toe te passen

Titel Workshop: Jouw vragen maken het verschil

Werken met vragen is een lichte en speelse manier om systemische kennis toe te passen. Een vraag stellen kan altijd. Vragen laten zich makkelijk mengen met andere werkvormen en methodes. En iedereen kan een vraag stellen. In deze workshop werken we met alleen de allerbeste vragen. Namelijk met jouw favoriete vragen (ze zijn tenslotte niet voor niets je favoriete vragen). In een paar simpele en effectieve stappen ontdek je hoe je via je vragen, systemische interventies kunt doen. Doordat je met je vraag uitnodigt om nieuwe verbindingen te leggen. Het maakt niet uit of je de vragen hardop stelt of dat je ze gebruikt om je eigen denkproces te organiseren, de verbinding doet de rest van het werk.

In de workshop leer je hoe je vragen zo kunt formuleren dat ze die uitnodigende kracht hebben. Je bereik wordt onmiddellijk flink veel groter.


Morten Hjort


Morten Hjort

Phoenix Opleidingen

Thema: Lijf en Lichaam

Onderwerp: De ontmoeting als dragend veld

De opstelling als verdieping… of als vlucht

Als systemisch werker ben je een spiegel of resonantieveld voor je cliënt. De thema’s tonen zich onmiddellijk, doorgaans in de eerste vijf minuten van de ontmoeting. Een licht terugdeinzen bij de begroeting, een blik die waarschuwt ‘kom niet dichtbij’… of juist een enthousiaste maar net te verwachtingsvolle blik naar jou als ‘redder’. Het zijn symptomen die vertellen over hoe iemand ooit – in zijn systeem van herkomst – geleerd heeft over ordening en plek.

Ook als opsteller kun je niet ontsnappen aan deze onmiddellijke signalen. Je eigen thema’s lichten net zo op in het contact, als die van je cliënt. Hoe kun je jullie beider signalen in de ontmoeting zo leren verstaan, dat ze een vruchtbare ingang worden voor een opstelling? Zodat er een verdiepende of helende beweging kan ontstaan?


Mirjam Dirkx en Andries de Jong

Phoenix Opleidingen

Thema: Moeders en Vaders

Onderwerp: opvoedvraagstukken

Titel Workshop: Opvoeden: de twee kanten van de navelstreng


Andries de Jong

Mirjam Dirkx

‘Je kinderen zijn je kinderen niet. Zij zijn de zonen en dochters van ’s levens hunkering naar zichzelf.’

– Rumi

Hoe werk je systemisch met opvoedvraagstukken? Niets komt dichterbij, dan het welzijn van onze kinderen. Voor onszelf, voor onze cliënten. Misschien willen ze hen behoeden voor alle gevaar en pijn in de wereld? Of pogen ze hen juist te harden tegen dit alles, zodat ze zich kunnen weren… en schrikken ze van hun eigen boosheid of agressie? Kinderen leggen als een spiegel de pijnpunten van hun ouders bloot.

Hoe ondersteun je hierin je het hele systeem, kinderen én ouders? Met alles wat zij op hun beurt – als kind van hun ouders – zelf geleerd én gemist hebt in het leven? En hoe voorkom je dat je als begeleider ertussenin komt te staan, gaat adviseren of het beter weet?

Het kindgedrag als symptoom

In deze workshop onderzoeken we hoe je ouders kunt ondersteunen, door het ‘moeilijke’ gedrag van hun kind(eren) te leren zien als een symptoom. Je leert naar welke systeemdynamieken het kindgedrag verwijst; naar wat er nog ingesloten of ingeordend wil worden. Door de symptomen thuis te brengen en leerlijnen te openen, ontstaat er weer ruimte voor de ouders om te ouderen.


Nathalie Noslin


Nathalie Noslin

Thema: Moeders en Vaders

Onderwerp: Migratie en verplaatsing

Titel combi workshop-lezing:  Systemische bewegingen rondom vertrekken en aankomen.

Wat kunnen de effecten zijn van vrijwillige of gedwongen migratie? Wat gebeurt er als het lichaam zich verplaatst, maar als de essentie van de persoon nooit vertrokken is? En hoe is het om altijd onderweg zijn, terwijl het lichaam al jaren op de nieuwe plek aangekomen is.

In deze workshop-lezing wordt de eventuele impact van migratie en verplaatsing van voorouders belicht en worden systemische interventies en oplossingsrichtingen gedeeld en onderzocht. Vertrekken en Aankomen verloopt nou eenmaal niet altijd zonder (systemische) kleerscheuren…


Irene Grijpink


Irene Grijpink

Heilig Vuur

Thema: Lijf en Lichaam

Onderwerp: Heilige Seksualiteit

Titel workshop: In contact met je seksuele kern

Als je in contact bent met je seksualiteit, ben je in contact met je natuurlijke levensenergie. Deze vitale en vrije energie botst onvermijdelijk met de krampachtige ego-structuur die zijn basis vindt in systemische verstrikkingen. Je ego of magische taak heb je geconstrueerd op basis van zogenaamde ‘imprints’, overtuigingvormende ervaringen. De inzet van systemisch werken is om het schild (magische taak) te laten oplossen zodat je weer in contact komt met je seksuele kern in alle lagen en oneindige, veelkleurige diepte (je helende taak).

In deze workshop onderzoeken we welke concepten, oordelen, beelden, gedachten en gevoelens wij over seksualiteit, mannen en het mannelijke en over vrouwen en het vrouwelijke hebben doorgekregen vanuit de verschillende systemen waarvan wij deel uitmaken. Naast ervaringen die we in ons eigen leven hebben opgedaan, bepalen deze, soms bewust en maar vaker diep onbewust, in de familielijn of groepsziel doorgegeven beelden hoe wij seksualiteit ‘leven’.

Let op: Voor deze workshop vraag ik je een symbool mee te nemen dat staat voor jouw seksuele kern; jouw gezonde seksualiteit en de bron van je levensenergie.


Gemma van Steekelenburg


Gemma van Steekelenburg

alles anderZ

Thema: Overige

Onderwerp: Natuur en coaching

Titel workshop: De natuur als bron voor coaching en systemisch werk

Als mens in gesprek met andere mensen fungeert je lijf als je eigen gereedschap. Het heeft je veel te vertellen: hoe is het als je eigen gereedschap je ruimte biedt?

Via de natuur kunnen we de ongekende mogelijkheden van ons lijf ervaren. De natuur is een rustpunt waar je altijd terecht kunt. De plek waar je onderzoekt. Ze activeert je, verrast je, vind je. De natuur is puur en echt, spiegelt waar nodig en is altijd een bron.
Deze workshop is praktisch en ervaringsgericht en vind buiten, in de natuur, plaats. Bedoeld om te ontdekken hoe je het buitenveld kunt meenemen in je werk als coach.


Judith Schwarte-van der Linden


Judith Schwarte-van der Linden

Sibbe Coaching & Advies

Thema: Lijf en Lichaam

Onderwerp: Lezing rond het lichaam

Titel lezing: Medische basiskennis voor systemici

Judith geeft een lezing over het menselijk lichaam. Zij zal uitleggen uit welke basissystemen het lichaam bestaat en hoe zij samenwerken. Ook zal zij ingaan op verstoringen in het lichaam die leiden tot symptomen en ziekten. Tot slot neemt zij ons mee in hoe trauma’s en (ingrijpende) gebeurtenissen zich vastleggen in ons lichaam.


Bouke de Boer

Bouke de Boer

NTI-NLP

Thema: Maatschappelijke thema’s

Onderwerp: Het veld van Eenheidsbewustzijn

Titelworkshop: Van de derde naar de vijfde dimensie

Eckhart Tolle in zijn boek De stilte spreekt: ‘De transitie van het menselijk bewustzijn is een must, willen wij de wereld niet vernietigen.’

Wij, NTI NLP hebben de transitie gemaakt en gaan voor het Veld van Eénheidsbewustzijn. Hier gaat ook de workshop over. Na max. 10 minuten theorie gaan we direct aan het werk, met opstellingen over de Oude Energie en de Nieuwe Energie.


Lidwien van den Broek


Lidwien van den Broek

NTI-NLP

Thema: Muziek en Creatie

Onderwerp: Een theatervoorstelling over trouw en ontrouw aan je familie

Titel voorstelling: ‘Wijs’

Luister, ervaar en laat je inspireren in het ‘Systemisch Werktheater’ in hoe liedjes, gedichten en metaforen je werk kunnen verdiepen. Met haar eigen levensverhaal als leidraad, ontstond ‘Wijs’, een inspirerende en vermakelijke voorstelling over trouw en ontrouw aan je familie. Op speelse, theatrale wijze laat ze zien en horen hoe liefde voor, en loyaliteit aan onze families ons levenspad beïnvloeden. Het geeft zicht op wat ons kan steunen of juist kan verhinderen om onze eigen weg te gaan en wat ons kan helpen om uit alle meegekregen (familie)wijsheden, onze eigen Wijs te ontdekken en te laten horen.

Het effect van het gebruik van onderdelen uit de voorstelling en andere liedjes en gedichten in een training of in een opstelling, is vaak groot. Ze omzeilen weerstand, maken ruimte, verzachten, verhelderen en geven een opening naar een diepere laag.


Leanne Steeghs


Leanne Steeghs

Leanne Steeghs Training & Coaching

Thema Geld, Werk, Inkomen

Onderwerp: In gesprek met een opdrachtgever

Titel Workshop: U vraagt, wij draaien?! Contracteren met opdrachtgevers vanuit systemisch perspectief

Wanneer je in gesprek bent met een (potentiële) opdrachtgever beïnvloed je elkaar op verschillende manieren. Bewust, maar zeker ook onbewust. Allebei draag je immers je ervaringen uit het verleden met je mee.

Daarbij komt dat een opdrachtgever vaak haarfijn aanvoelt waar jij goed in bent. Sterker nog, waarschijnlijk ben je juist benaderd vanwege deze competenties. Dat lijkt op het eerste gezicht prima, maar daarmee is er ook een risico dat er (onbewust) taken aan je worden ‘uitbesteed’ die niet bij jou horen, maar bij de opdrachtgever of de organisatie zelf.

Tijdens deze workshop word je je bewust van je eigen overdrachtspatronen in het contact en contract met je opdrachtgevers. Je maakt kennis met de begrippen magische plek’, ‘aangeboden plek’ en ‘dienende plek’. Je onderzoekt wat dienend is voor de autonomie en groei van de organisatie.


Kim Draijer

Systemisch Benaderd

Thema: Overig

Onderwerp: Systemisch werk concreet en toepasbaar in het werken met organisaties en teams

Titel workshop: Simultaan tafelopstellingen voor het werken met groepen face-to-face en online


Kim Draijer

Systemisch Benaderd is een methode voor organisaties en teams om het perspectief op een vraagstuk te verbreden naar boven én onder de waterlinie.

Het is een systemische methode zonder de klassieke vorm van opstellen. De toepassingsgerichte aanpak maakt het laagdrempelig om de verschillende tools en methoden in organisaties en teams in te zetten.

Voor deelnemers aan de workshop is een digitaal format beschikbaar waarmee je deze oefening ook online via ZOOM kan uitvoeren.


Demian Burgenik

Thema: Muziek en creatie

Onderwerp: Pulsatie, synchronisatie en creatie

Titel workshop: Synchronisatie en pulsatie: hoe kom je in actie?

Demian Burgenik

We denken altijd dat we onze eigen doelen volgen, maar in werkelijkheid reageren we op impulsen.

Alles heeft een pulsatie. Wij als mens hebben ook een pulsatie. Soms willen we vanuit onze ratio een reeks van acties. Alleen: als we niet afgestemd zijn op de bron van onze impulsen, dan kom je in een omgeving van frictie. Je handelen vraagt dan veel meer van jouw daadkracht. Dat kan weer leiden tot frustratie, burn-out en schaarste.

Als er synchronisatie zit tussen die twee, dan is er volle doorstroming van creatie. Dan benader je jouw volle potentieel. Je moet daarom je tempo van handelen afstemmen op jouw pulsatie.

Daarvoor moet je jouw eigen pulsatie leren kennen, de pulsatie van je voorouders en ook de pulsatie van je omgeving weten te voelen, zoals de plek waar je woont. Alles is daarmee aanwezig: verleden, heden en nu.

Hoe bereik je die synchroniciteit tussen je pulsatie en je handelen? Dat is niet een doel, maar het is een vaardigheid die je in jezelf ervaart. En dat gaan we in deze workshop ervaren.


Philippe Bailleur


Philippe Bailleur

Progression Designers

Thema: Maatschappelijke thema’s

Onderwerp: Trauma in organisaties

Titel combi-workshop: “Trauma by Design”

In mijn werk als OrganisatieCoach liep ik vaak tegen hardnekkige dynamieken en complexe emoties aan. Ik had initieel niet door dat mijn systemische blik ervoor zorgde dat ik organisaties benaderde als levende systemen en niet als machines. Veel organisaties worden immers nog gebouwd en gestuurd alsof het machines zijn.

Door de stijgende complexiteit van de samenleving moeten organisaties – in hun design – evolueren van structuren waarbij vooral de verticale top-down verbindingen belangrijk zijn (= machines) naar zwermen waarbij de interafhankelijkheid, in alle mogelijke richtingen, er toe doen.

In mijn werk leerde ik dat trauma zich ook kan ontwikkelen in organisaties en dit n.a.v. duidelijk afgebakende, ingrijpende gebeurtenissen zoals een aanslag, een dodelijk ongeval, een ingrijpende en slecht begeleidde verandering, … . Tegelijkertijd merkte ik dat meer subtiele, sluipende factoren evenzeer kunnen leiden tot diezelfde dynamieken. Dit onder ogen zien is knap lastig voor veel organisaties. Organisaties houden niet van gezeur. Het moet vooruit gaan.

Met deze interactieve workshop wil ik inzichten en taal aanreiken om ruimte te maken voor heling als dat nodig blijkt te zijn om verder te geraken. Immers, het meest belemmerende voor heling van trauma, is negeren dat het er is. Vaker dan nodig, blijkt vertragen en tijd nemen voor heling dè sleutel om een organisatie terug veerkrachtig te krijgen.


Domenica Ghidei Biidu


Domenica Ghidei Biidu

Human Rights lawyer and independent strategic adviser on Equity, Inclusiveness and Diversity

Thema: Werk, Geld, Inkomen

Onderwerp: In en uitsluitingsmechanismen in organisaties

Titel: Hoe zorg ik dat ik daadwerkelijk een inclusieve organisatie co-creëer?

Bij Voetstappen in het Veld zal ik een workshop verzorgen waarin ik de systemische aspecten van in- en uitsluiting in organisaties zal belichten.

Deelnemers verwerven inzicht in hun eigen rol en krijgen mogelijk handelingsperspectieven om zowel zelf inclusief leider te zijn als om inclusieve organisaties te co- creëren.


Annelies Meijers

Annelies Meijers

AM Kwadraat

Thema: Lijf en Lichaam

Onderwerp: Hoe Holding Space creëren tijdens hybride systemisch (team) coachen

De intensiteit van de Corona tijd is voelbaar en herkenbaar; met daarbij de Dreiging van een 2e sociale Lock down. Je hebt met elkaar en voor jezelf een nieuwe ruimte te creëren als systemisch coach, zowel Online alsop 1,5 meter; maar hoe doe je dat optimaal? Hoe kun je jezelf zo goed mogelijk organiseren zodat je optimaal in verbinding komt met de ander zonder “leeggetrokken – uitgeput gevoel”.

In deze interactieve workshop geef ik mijn actuele inzichten en praktische coaching tools die ik afgelopen maanden met succes heb ingezet. Met het accent op het creëren van Holding Space; bij coachingop 1,5 meter en daarnaast veel voorbeelden van systemisch team-leiderschap coaching online, inclusief opstellingen online.

Holding Space creëren, voor een (systemisch) coach en trainer zeker in deze hybride, ongewisse tijd DE basis!


Eelke Wielinga en Rosa Lucassen

Thema: Werk, geld en inkomen

Onderwerp: Netwerken met energie

Titel workshop: De laagdrempelige netwerkopstelling


Eelke Wielinga

Rosa Lucassen

Als je ergens de knellende vragen rond een circulaire economie kunt voelen, dan is het wel in het voedselsysteem. Boeren krijgen geen eerlijke prijs, supermarkten zitten in moordende competitie, en grote importeurs en exporteurs willen geen verliezers worden. Hoe vinden we lichtpuntjes in dit veld waarin zoveel partijen elkaar gevangen lijken te houden?

Om deze problematiek te onderzoeken heb je niet genoeg aan organisatieopstellingen. Daarin is hiërarchie één van de leidende principes, en als er in zo’n complex systeem al hiërarchie is, dan vormt die juist vaak een blokkade om aan oplossingen te werken.

In een netwerkopstelling zoek je naar onderlinge posities die uitnodigen tot co-creatie. Eén van de instrumenten die we hiervoor gebruiken is de Co-Creatie Driehoek. In de workshop zal ik dit model demonstreren.


Wil je op de hoogte blijven?

Regelmatig doen we interviews en organiseren we evenementen en Masterclasses rond systemisch werk en opstellingen.
Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan hieronder aan, dan houden we je op de hoogte.

Houd me op de hoogte!