Deze training is geweest

Margriet Wentink: Het verband tussen trauma en hechting

Van Do 4 November 2021 - 10:00

Tot Vr 5 November 2021 - 18:00

Locatie:

Woerden, Kerkplein 7

Aanmelden

Je kan niet de wereld leren kennen als je jezelf niet kent. 
Je kan wel jezelf steeds beter leren kennen en daardoor de wereld beter leren kennen.                             Margriet Wentink

En dan komt er een moment waarin je client bijna verstijft, of verstard, of niet meer voelt, of niet meer zegt te voelen, of..

Of

Als iemand zó geleerd heeft om dat weg te drukken, om dat echt helemaal weg te drukken en zich aan te passen aan wat de ouder vraagt, en dus in dit geval de coach vraagt…

Dan gaat iemand op dat moment toch mee in de eigen bekende systemische beweging.

En dan gaat iemand op dat moment niet roepen ‘Weetje, als we dit gaan doen wordt ik zo bang. Of als ik nu moet zeggen, dankjewel voor het leven, slaat alles bij mij op tilt’.

Dat gaan mensen alleen maar doen als ze al autonomie genoeg ontwikkeld hebben.

Anders gaan ze door in het volgen van de overlevingsstrategie die ze al heel vroeg hebben moeten vormen.

In eerste instantie kunnen wij  er als coach naar kijken en denken: ’Nou prima, dit is gelukt. Dit gaat mooi. Iemand zegt dankjewel voor het leven is ook nog ontroerd daarbij. En daarna komt; ‘Goh, ik voel me veel ontspannener’. Top!

Maar in de volgende situatie gaat de client toch weer precies datzelfde doen waarvoor ze juist bij jou zijn gekomen.

Precies dáár maakt Margriet de volgende grote stap.

Want dan heb je een werkwijze nodig die nog dieper naar het onbewuste kan gaan, waardoor iemand niet dat verhaal gaat vertellen, maar je aan de bewegingen in de resonantiepersonen of in de bewegingen van de client ten opzichte van de resonantiepersonen, het gedrag gaat aflezen wat iemand zo vroeg al heeft geleerd.

De masterclass:

In deze Tweedaagse Masterclass gaat Margriet Wentink ons meenemen welke invloed veilige of onveilige hechting in ons Leven heeft, wat dat betekent voor ons en voor onze cliënten, en krijgen we inzicht hoe trauma en hechting aan elkaar gerelateerd kunnen zijn. Ook gaan we concreet aan de slag zodat we zelf stappen maken in de wereld rond hechting en trauma.

Luister wat ze vertelt over deze Masterclass, of lees hieronder verder over de inhoud.

Weet jij hoe je het best kunt werken als: 

  • Een client zegt niets te voelen? 
  • Een client steeds wegschiet of onbereikbaar wordt? 
  • Een client het ene zegt, maar een volgende keer (b)lijkt er niets veranderd te zijn? 

Een klein beetje achtergrond
Ieder levend wezen wíl zich hechten en zál zich hechten.  Dit proces begint al in de buik. Idealiter hechten we ons aan ‘het gezonde deel’ van mama. Maar helaas is dat niet altijd mogelijk. Dan kun je je als kind  ook aan een van de andere delen – trauma cirkel en trauma split: Margriet zal dit toelichten in de workshop als dit nieuw is voor je- van je moeder gaan hechten. Doordat het nog ongeboren kind zich afstemt op de energie van moeder kan er op deze plek al verwarring of ongezonde hechting ontstaan.

Een kind kan zich niet alleen hechten aan het gezonde deel, het kan zich ook hechten aan het traumadeel of het overlevingsdeel. En daar ontstaat de eerste complexiteit.  Alleen vanuit het gezonde deel kun je je als ouder echt afstemmen op je kind en beschikbaar zijn voor de behoeften. Als je als ouder om welke reden dan ook getraumatiseerd bent heb je minder gezond deel beschikbaar. Dan zullen de responsiviteit en sensitiviteit die nodig zijn voor de gezonde veilige hechting ook minder beschikbaar zijn. 

Daarna volgt de hechting met vader, en ook daar heeft het kind de mogelijkheid zich aan een van de delen van vader te hechten. Idealiter aan het gezonde deel, en toch is dit niet altijd mogelijk. En in de eerste prille jaren zijn meer factoren waardoor er iets mis gaat in de hechting. Denk aan momenten bij de bevalling, ziekenhuisopname, overschrijden van grenzen of niet voldoen aan de behoefte van het zo kwetsbare kind

Hoe dit doorspeelt in een mensenleven, vaak over meerdere generaties voor complicaties kan zorgen, wat de signalen zijn die voor ons belangrijk zijn as we aan het werk zijn en hoe we dan met cliënten kunnen werken zonder dat we hen mogelijk her-traumatiseren of slechts wenselijk gedrag laten vertonen, precies daar gaat de masterclass over.

De masterclass

Wat gaan we doen?

In deze masterclass beginnen we bij de eerste hechting patronen en naar de dynamieken die ontstaan als de vroege hechting al getraumatiseerd wordt

We duiken het eigen ontdekkingswerk  in, en leren aan de hand van de voorbeelden

We gaan kijken naar:

  • Dynamiek hechting
  • Dynamiek trauma
  • Verschil stress en trauma en de dynamiek die daar speelt
  • Driedelige model van Franz Ruppert

Wat levert deze dag je op?

Na deze masterclass heb je meer kennis en kunde rond trauma en hechting.

Je bent je bewuster hoe het is bij jezelf, en hoe ze een rol spelen in alle microrelaties die je zelf hebt. Door daar bewuster van te worden  krijg je ook meer inzicht en handvatten voor de mensen met wie je werkt. 

Wie weet wordt het verlangen in je wakker om hier dieper op in te gaan.

Voor wie is de masterclass bedoeld?

Voor jou, als je je verder wilt verdiepen en verrijken op het gebied van kennis & kunde als je werkt met het systemische veld. Als je het werken met hechting en trauma scherper wilt krijgen, en nog zorgvuldiger wil leren handelen op dat wat zich aandient. 

Praktisch

  • Als deelnemer is kennis van systemisch werk gewenst (twijfel je of je genoeg voorkennis hebt? Neem even contact met ons op).
  • Beide dagen starten om 9:30 met ontvangst met koffie en thee
  • 10:00 start de daadwerkelijke MasterClass
  • 18:00 eindigen we
  • Entree is inclusief koffie en thee, een snack, en een uitgebreide lunch
  • Heb je vragen? Bel 015 30 30 28 0 of e-mail: arjan@voetstappeninhetveld.nl

Geef hieronder aan hoeveel plekken je wilt reserveren.
Druk op ‘Aanmelden’ om je plek te reserveren.

Margriet Wentink: Het verband tussen trauma en hechting

594,00

1 op voorraad

Categorie:

Beschikbaarheid

Deze training is geweest