Deze training is geweest

Mieke Kox – Life Integration Process (LIP) opstellingen

Van Do 3 November 2022 - 9:30

Tot Vr 4 November 2022 - 17:00

Locatie:

Het Zendstation, Lopikerkapel, Biezendijk 4

Aanmelden

LIP tweedaagse train-de-trainer

De hele focus van het LIP ligt in het nu. Door als vertrekpunt het nu, en de eerder doorlopen levensfasen van de cliënt te nemen blijf je het dichtst bij de bron: de cliënt. 

Vanaf de huidige plek kijk je met een cliënt naar diens eerdere levensfasen en onderzoek je of en hoe je cliënt kan integreren wat wordt onthuld. Met als doel dat je cliënt de fase kan accepteren zoals het was, waardoor het verleden in het verleden mag blijven. De plek waar het hoort. 

De oorzaak van onze problemen zijn vaak niet de gebeurtenissen zelf, maar hoe we ons er nu mee verhouden.

Het verleden bestaat alleen in ons hoofd. Het verleden is wat voorbij is. En wanneer het voorbij is, bestaat het niet meer. Wat alleen bestaat is het nu.

En toch ken je het dat mensen die je begeleidt zich zorgen maken over het verleden – vaak onbewust, maar soms ook als gevolg van trauma.

Diep van binnen kunnen ze het niet loslaten, beseffen zij zich niet dat het voorbij is, of geven ze er een grote betekenis aan om het niet los te laten.

Een effectieve manier om daar in te begeleiden is het Life Integration Process (LIP): Een relatief nieuwe manier van werken met opstellingen die ontwikkeld is door Wilfried Nelles.

Focus op integreren in het nu

Het werkt anders dan familie of familie- of systeemopstellingen, omdat het niet om relaties met andere mensen gaat of om de plaats en rol in een systeem.

Representanten krijgen een vaste plek omdat het verleden vast ligt en niet meer veranderd kan worden. Het leven heeft totaal geen alternatieven voor alles wat erin is gebeurd. In die zin is alles “goed” is zoals het is en zoals het was.

De focus van je begeleiding ligt op het nu. Vanaf die plek, vaak de plek als jongvolwassen van de cliënt, kijk je naar eerdere levensfasen. Je bezoekt bijvoorbeeld preconceptie, de kindertijd en de adolescentie en je integreert wat wordt onthuld. Accepteren zoals het was. De oorzaak van onze problemen zijn vaak niet de gebeurtenissen zelf, maar hoe we ons er nu mee verhouden.
In deze structuuropstellingen onderzoek je daarmee de innerlijke houding van de cliënt tot zichzelf.
En die kan wel eens anders zijn dan wat de cliënt zelf denkt.

De diepste verbinding heb je altijd met jezelf.

In deze tweedaagse Masterclass gaat Mieke Kox je leren werken met het Life Integration Process.

Hoe werken met LIP anders is dan klassieke opstellingen

Als je werkt met een LIP opstelling werk je niet perse vanuit een vraag. Een vraag is zelfs niet eens nodig om met deze vorm te werken. En uiteraard gaan we als coach en begeleider eerst zelf ervaren.

Je gaat ervaren hoe het is om oog in oog te staan met je (jongere) zelf en vanuit vragen als: is er verbinding, kan ik er naar kijken, wat gebeurt er eigenlijk.. krijg je meer feeling met hoe het toen voor je was, en waar je dat nu nog in herkent.  Hierdoor wordt helder wat bij nu hoort en wat bij het verleden, en ook waar voor jou de volgende beweging zit.
Het is helend om je eigen kinddelen aan te kijken en te integreren, en het is een zeer doeltreffende manier om met cliënten te werken.

Wat ga je leren tijdens deze masterclass?

Deze tweedaagse is opgebouwd uit:

 • We beginnen met het theoretisch kader: We gaan samen de theorie verkennen over de diverse stadia in de ontwikkeling van het menselijk bewustzijn.
 • Daarna komt het proceswerk. Mieke Kox demonstreert hoe zij werkt met deze opstellingen. Ze zal enkele deelnemers begeleiden in een LIP-opstelling. Ze legt uit hoe en wat ze doet, en ondertitelt wat er gebeurt in de opstelling, en er is veel ruimte voor vragen, verkenning, verdieping.
 • Mieke zal je laten zien hoe je zowel in groepen als individueel kunt werken met LIP opstellingen.
 • Op de tweede gaat je als je dat wil zelf aan de slag met LIP-opstellingen; als je wil kun je een ander begeleiden en je kunt jezelf laten begeleiden onder supervisie van de groep. Samen leren door doen en ervaren.

Wat levert deze masterclass je op?

 • Je kent de theorie en inzichten achter het Life integration Process. Je weet hoe deze anders is en werkt dan familie- of systeemopstellingen.
 • Je gaat ervaren hoe LIP werkt en wat het voor jou  en anderen kan betekenen. Wie weet word er voor jezelf een volgende beweging vrij gemaakt of krijg je de bevestiging dat je superlekker op je pad zit!
 • Onder supervisie begeleid je een ander voor het eerst met een LIP opstelling (voor wie wil, niet verplicht) en ervaar je de waarde en kracht met alle mogelijkheden van dien, in een veilige lerende omgeving.
 • Door zelf te oefenen en onder begeleiding te leren werken met deze methode keer je huiswaarts met LIP als – beginnend?- extra tool om in te zetten in de begeleiding van je cliënten.

Voor wie is deze masterclass bedoeld?

 • Voor iedereen die ervaring heeft met het systemisch werk, die mensen begeleid en met persoonlijke thema’s werkt , die houdt van verbreding van het werkveld.
 • Als je bekend bent met opstellingen en ermee kunt werken, en je wil een nieuwe vorm van opstellen leren die zowel individueel werkt als ook in groepen.
  Als je vaker met cliënten werkt die ergens ’stokken’ in de ontwikkeling of terug -lijken- te schieten naar eerdere levensfasen. Als je de ruimte wilt hebben om zonder vraag te werken.
 • Als je meer kennis en kunde wil over de verschillende levensfasen, de theorie die er bij hoort maar ook de mogelijkheden die het bied om hier -een op een of in een groep, of beiden- mee te leren werken.
 • Als je werkt met verschillende leeftijden en juist met de levensfasen van de cliënt meer zou willen doen.
 • Als je bij cliënten in sommige gevallen de relatie met zichzelf meer in de schijnwerpers wilt zetten.

Praktisch

 • Als deelnemer is ervaring met systemisch werk en opstellingen gewenst.
 • De dag start om 9:30 met ontvangst met koffie en thee
 • 10:00 start de daadwerkelijke Masterclass
 • Uiterlijk 18:00 eindigen we
 • Entree is inclusief koffie en thee, fruit, frisdranken, en een uitgebreide lunch voor beide dagen.
 • Er is plek voor maximaal 20 deelnemers
 • Heb je vragen? Bel 015 30 30 28 0 of e-mail: arjan@voetstappeninhetveld.nl

Geef hieronder aan hoeveel plekken je wilt reserveren.
Druk op ‘Aanmelden’ om je plek te reserveren.

Mieke Kox – Life Integration Process (LIP) opstellingen

497,00

14 op voorraad

Categorie:

Beschikbaarheid

Deze training is geweest