Barbara Hoogenboom: Navigeren door de 3 gewetens: de invloed van 3 mechanismen

Van Wo 27 Januari 2021 - 10:00

Tot Do 28 Januari 2021 - 18:00

Locatie:

Woudschoten Zeist

Aanmelden

Navigeren door de gewetens: De invloed van de drie mechanismes.

In de video hieronder vertelt Barbara Hoogenboom over de Masterclass. Of lees hier onder verder.

Iedereen heeft in de opleidingen wel geleerd over de gewetens zoals Bert Hellinger ze heeft beschreven. We kennen het persoonlijk geweten (wat ook wel groepsgeweten wordt genoemd), het systeem geweten en Geist of Spirit Mind.
Alle drie hebben invloed op hoe je bent en op de vraagstukken die spelen. En alle drie kunnen ze vleugels en beperkingen geven.

Veel systemische begeleiders zijn vooral kundig geworden in het navigeren in het persoonlijk geweten. Heel vaak worden vraagstukken hierdoor alleen uitgeplozen op deze laag. Waar veel winst te behalen is, is als we met elkaar veel bewuster zijn van alle drie de mechanismes. Als we steeds meer de vaardigheid ontwikkelen om elke keer weer te kijken: vanuit welke geweten steek ik nu in?

Persoonlijk geweten of persoonlijk mechanisme

In het persoonlijk geweten kún je je behoorlijk bewust van zijn wat dat doet.
En of het nu bewust of onbewust gaat: bij dit mechanisme is er al snel sprake van uitsluiting. Bijvoorbeeld een opa die verkeerd was in de oorlog, een doodgeboren kind, een miskraam. Omdat het te pijnlijk of te schaamtevol is om erbij te laten horen, sluiten we het uit. Doen we alsof dit nooit gebeurd is of bestaan heeft. Ergens is deze uitsluiting heel functioneel en nodig om te overleven. Men kan door, er blijft brood op de plank. We doen het uitsluiten dan ook dag-dagelijks. Het is continu aan de gang, alleen hebben we er wel een oordeel op. Het is heel helpend om een harmonieus, fijn. efficiënt klimaat te creëren.

Het systeemgeweten of systeemmechanisme

Het systeemgeweten gaat heel anders om met bijvoorbeeld vroeg overledenen of buitengesloten personen. Het zegt: Voor ons hoort alles erbij. Dus ook die groep waar je last van hebt, dat wat te verdrietig is of wat veel te pijnlijk is om te kunnen erkennen. Ook dat hoort erbij. Door mensen die nog in het actieve systeem zitten onbewust in dienst te nemen om die binding of loyaliteit nog te laten zien zorgt dit mechanisme ervoor: Niets wordt vergeten: Iets blijft de aandacht vragen. 
Het zegt ergens: Prima, maar wel compleet. Inclusief the Good, the Bad and the Ugly. Dit mechanisme is in tegenstelling tot het eerste mechanisme oordeel loos.

Navigeren tussen de eerste twee mechanismes

Als je nu kijkt naar het navigeren tussen de eerste twee mechanismes, hoe doe je dat dan? Laten we even uitgaan van een voorbeeld. Als iemand met een vraagstuk komt rond ordening dan kun je kijken naar het systeem van herkomst. Als je kijkt hoe iemand zich groter kan maken of keer op keer meer verantwoordelijkheid gaat dragen dan passend is dan zit je hier. Door hier te werken kunnen mensen inzicht ophalen. Dan ben je bezig met ordening. “Wat ik nu doe heb ik als kind ook al gedaan.” Dan kun je met je cliënt verder een persoonlijk stuk induiken. “Waar ben je in je systeem van herkomst ook al op dit soort plekken terechtgekomen?” 
Als je op deze laag werkt dan ben en blijf je bewegen in het persoonlijk geweten.

Maar wat gebeurt er als je je afvraagt: Hoe bestaat het dat een kind van de kind plek afgetrokken wordt, naar een plek bóven de ouder, of bóven de baas. Hoe komt het daar een gat is ontstaan? Als je daar nieuwsgierig naar wordt en daar naar op zoek gaat dan daal je meer af in het systeemgeweten. Dan kom je er misschien achter dat een vader niet beschikbaar was door gebeurtenissen op de achtergrond, dat er om die reden een gat te vullen was.

Dat beantwoord dan meer de vraag áchter de vraag. Of je komt meer bij de oorzaak terecht. Wat is de oorzaak dat iemand op de plek buiten de ordening terecht is gekomen.

De evolutionaire kracht gaat meer over de bestemming.

De evolutionaire kracht gaat over de kracht van het leven zelf. Deze kracht is in staat hele levens te ontwrichten.
Het kan het  leven, maar ook jouw leven op de kop zetten. Dat zie je nu ook bij Corona, er wordt van alles op de kop gezet en mensen vragen zich misschien af: Heeft mijn werk nog wel bestemming, of mijn functie?
Rond zo’n vraagstuk waar iemand gedoe heeft met de leidinggevende is de vraag misschien wel: Waar gaat dit écht over. 
Wie weet leeft er een heel andere vraag. “Is iets niet gewoon klaar?”  Of ” Ben je klaar met een baas of manager boven je?”

Als je als begeleider continu de drie mechanismes paraat hebt en hiertussen kunt laveren, dan kun je je keer op keer afvragen;
> Heb ik bij dit vraagstuk nu meer te duiken in het bewuste stuk? Hoe gaat dit, hoe vaak is dit voortgekomen etc?
> Of: Waar is dit een oplossing voor? Dus wat doet de persoon en wat wil het oplossen?
 > En als je je afvraagt: is er niet gewoon iets klaar?
Wie weet is er geen ruimte voor, geen behoefte meer aan. Ook al willen we het graag blijven doen. Als je die ook actief hebt, en je durft hier naar te vragen: welk deel van jou voelt dat je al met een been buiten staat…

Je kunt overal veel bereiken.
Maar wat er kan gebeuren als je te beperkt kijkt, is dat het patroon van uit de ordening gezogen worden na een tijdje toch steeds weer terug komt. Alsof de echte angel er nog niet uit is. Je kunt het vaak al horen aan de manier waarop iemand de vraag stelt. Als er in het vraagstuk al zit: Ik weet (bewust) hoe het is, maar iets in me is toch sterker, dan weet je dat je hier een stap te zetten hebt.

De masterclass

Wat gaan we doen?

In de masterclass gaan we met Barbara door de drie verschillende mechanismes speuren. Onder andere door het zelf te ervaren: Welke smaken horen bij het een en wat bij het ander. Door het doen van opstellingen -door Barbara en wie weet ook door deelnemers die dit gaaf vinden- kunnen we oefenen en fileren: Stop en Go.
-Waar zijn we nu
-Heb je hieraan gedacht
Zodat we met elkaar kunnen oefenen en experimenteren. 

Maar ook door vraagstukken in te brengen die je zelf in de praktijk tegen bent gekomen:
“Ik had laatst een cliënt, die….”
– Waar zou je aan kunnen denken
-Wat kun je openen in al je aannames en opties die er zouden kunnen zijn die gaan over dit.

Dus we gaan heel erg werken vanuit de casuïstiek, opstellingen, coaching gesprekken, tafelopstellingen… er is daarin van alles mogelijk. We gaan in. ieder geval kijken naar: Hoe kunnen diagnoses en interventies eruit zien -Vanaf hier, -vanaf hier, en -vanaf hier.

Wat levert de tweedaagse je op?

Doordat je in deze Masterclass leert om het je eigen te maken om steeds weer de drie mechanisme voor ogen te houden, weet je steeds bewuster te kiezen hoe en vanuit waar je de vraag van je cliënt het best kunt insteken. Hierdoor wordt je effectiever en kom je zeer waarschijnlijk dichter bij de kern. Voor de cliënt kan dit zorgen voor een blijvende verandering waarbij de angel van zijn of haar vraagstuk er echt uitgehaald kan worden. 

Voor wie is de masterclass bedoeld?

  1. Je hebt een afgeronde opleiding in systemisch werk
  2. Je begeleid systemisch of je werkt met opstellingen

Praktisch

  • Als deelnemer is een afgeronde coaching opleiding en ervaring met systemisch werk of opstellingen werk vereist
  • De dag start om 9:30 met ontvangst met koffie en thee
  • 10:00 start de daadwerkelijke Masterclass
  • 18:00 eindigen we
  • Inclusief koffie en thee, fruit, sappen, en een uitgebreide lunch

Geef hieronder aan hoeveel plekken je wilt reserveren.
Druk op ‘Aanmelden’ om je plek te reserveren.

Corona virus

Vanwege Corona zijn er extra veiligheidsmaatregelen, verwachten we jouw medewerking en gelden er coulantere annuleringsvoorwaarden. Deze om met Corona toch Masterclasses door te kunnen laten gaan. Lees hier meer.

Barbara Hoogenboom: Navigeren door de 3 gewetens: de invloed van 3 mechanismen

594,00

18 op voorraad

Categorie:

Beschikbaarheid

18 plekken beschikbaar

0 Verkocht