Deze training is geweest

Judith Schwarte: Signalen van het fysieke lichaam als kompas

Ma 3 Mei 2021
Van 10:00 tot 18:00

Locatie:

Woerden, Kerkplein 7

Aanmelden

Het begint bij die eerste beweging in een lichaam:
als je dat ziet dan zit je bij de kern.

Let op! Deze Masterclass is vanwege de Lockdown verplaatst naar maandag 3 mei. Bovendien vindt hij plaats in Woerden.

Signalen van het fysieke lichaam als kompas

In deze video legt Judith uit wat zij je in de Masterclass gaat leren.
Of lees verder onder de video.

Je zet je lijf voortdurend in tijdens het coachen. Dan is het heel handig als je weet:

 • Hoe werkt een lichaam?
 • Welke organen reageren op welke manier tijdens het systemisch begeleiden?
 • Welke signalen kun je zien aan iemand?
 • En wat kun je dan met die signalen doen?

Dat geldt zowel voor het lijf en de signalen van de ander – je cliënt- als voor je eigen lijf en je eigen signalen.

Het lichaam reageert altijd als eerste op situaties, en het reageert heel zuiver. Daar zit geen filter over van een gedachte, of van wat je wilt maken of wilt vervolmaken.
Het reageert primair: precies zoals het is. Het reageert op oude patronen en op oude situaties. Dus het geeft tegelijk ook heel veel informatie vrij in die eerste reactie.

Als je ziet dat er iets in een lichaam verandert is dat eigenlijk altijd een teken dat er iets geraakt wordt. Daarna komt pas dat iemand zich bewust wordt: ik ben boos, ik ben bedroefd. En daarna wordt er met ons verstand een label aanhangen.

Leren ‘zien hoe het lichaam reageert’ geeft je daardoor een voorsprong in je begeleiding: je ziet eerder wat er gebeurt bij degene die je begeleidt; en je leert signalen te zien die zuiver zijn en nauwkeuriger de weg wijzen naar waar een probleem of verstrikking zit.

Wat gaan we doen?

In de masterclass gaat Judith Schwarte je leren om het lichaam als kompas te gebruiken. Hierbij zal ze als arts ook steeds de link leggen met de fysiologie en de anatomie van het menselijk lichaam. Daarmee krijg je medische basiskennis die voor iedere coach super waardevol is.

 • Want: als je hartkloppingen krijgt, wat gebeurt er dan letterlijk in je lijf?
 • Welke stofjes spelen een rol, wat doet je hart dan eigenlijk?
 • Hoe voel je dat je hart sneller gaat kloppen, wat voel je in je lijf, welke triggers heb je zelf waardoor je hart sneller gaat kloppen. Wat hebben deze signalen  jou te vertellen?

Ieder lijf zoekt op een eigen manier naar een eigen balans. zowel de balans als de signalen verschillen per persoon: de een zal sneller zweten en de ander zal sneller rode wangen krijgen. Terwijl je allebei dezelfde prikkel krijgt. Omdat dit voor iedereen anders kan zijn gaan we leren kijken vanuit onze eigen lichamen als instrument. Tijdens de masterclass gaan we door een aantal signalen van het lijf heen, en we gaan zelf, samen met Judith, uitzoeken: wat zegt het bij mij? En hoe is dit bij anderen?

Judith let zelf op iedere kleine verandering: een verandering in lichaamshouding, ademhaling, kleur van de huid.
Als het lichaam verandert dan gebeurt er iets. Dan gaat de cliënt van de ene ervaring naar de andere. Het lijf reageert daarin altijd eerst.
Als begeleider helpt dit om te bepalen wat de volgende stap is: ga ik een vraag stellen? Laat ik dit even sudderen? Is er iets anders nodig?

Als je hier nooit naar hebt leren kijken, vallen die kleine veranderingen niet zo op.
Ze zitten in de kleine details: verandering van ademhaling, pupilgrootte, kleur van de huid. Soms ook in de beweging in het lichaam: gaat iemand veel verzitten of zit iemand vast?

Als je getraind wordt om hier naar te kijken, wordt het uiteindelijk een tweede natuur. Je gaat die kleine signalen dan steeds sneller oppikken. Bij de ander, en bij jezelf. Als je je daarvan bewust bent, kun je die signalen van het lijf gebruiken als ingang in jouw begeleiding.

De cliënt is zich vaak niet bewust van het feit dat er iets verandert. Jij daarentegen kunt het leren te zien en weet hoe erop te reageren. Wat je kunt leren zien en waar je op kunt focussen, dat gaat Judith ons graag meegeven in deze masterclass.

Wat levert de dag je op?

Als je de masterclass hebt gevolgd, dan:

 • Krijg je een extra tool, oog voor die subtiele signalen waar je op kunt letten bij begeleiding. Zowel bij jezelf als bij je cliënt;
 • Krijg je inzicht wat verschillende signalen betekenen en hoe je dat inzicht kunt inzetten;
 • Is er een begin gemaakt van een nieuw stukje ontwikkeling bij je: meer lichaamsbewustzijn.

Hierdoor kun je je cliënt beter volgen: nu raak ik een trauma, een pijnpunt, of nu zie ik dat de beweging in gang gezet wordt. En dat geeft je dan weer een bewegwijzering voor de volgende stap.

Voor wie is de masterclass bedoeld?

Voor mensen die met mensen werken vanuit het coachende stuk, en tijdens opstellingen heb je er veel aan omdat je bij opstellingen heel erg kunt letten op de lichamelijke reacties.

Praktisch

 • Als deelnemer is een afgeronde coaching opleiding en ervaring met systemisch werk / opstellingen werk vereist
 • De dag start om 9:30 met ontvangst met koffie en thee
 • 10:00 start de daadwerkelijke Masterclass
 • 18:00 eindigen we
 • Inclusief koffie en thee, fruit, sappen, en een uitgebreide lunch
 • Heb je vragen? Bel 015 30 30 28 0 of e-mail: arjan@voetstappeninhetveld.nl

Geef hieronder aan hoeveel plekken je wilt reserveren.
Druk op ‘Aanmelden’ om je plek te reserveren.

Corona virus

Vanwege Corona zijn er extra veiligheidsmaatregelen, verwachten we jouw medewerking en gelden er coulantere annuleringsvoorwaarden. Deze om met Corona toch Masterclasses door te kunnen laten gaan. Lees hier meer.

Judith Schwarte: Signalen van het fysieke lichaam als kompas

297,00

3 op voorraad

Categorie:

Beschikbaarheid

Deze training is geweest