Deze training is geweest

Jan Jacob Stam: Op pad met Bert Hellinger

Di 14 December 2021
Van 9:30 tot 17:00

Locatie:

Het Zendstation, Lopikerkapel, Biezendijk 4

Aanmelden

Jan Jacob Stam op pad met Bert Hellinger: Leren vanuit de verhalen en ervaring van toen en van nu

Bert Hellinger is de grondlegger van familieopstellingen. Bert is gezichtsbepalend geweest in de ontwikkeling van het systemische werk.

Jan Jacob Stam heeft als geen ander in Nederland vanaf het eerste begin mee geleerd en mee bewogen. Hij heeft zowel het Bert Hellinger instituut Nederland als uitgeverij het Noorderlicht opgericht. Hij heeft de reis die Bert heeft afgelegd als geen ander in nabijheid gezien en gevoeld.

Op 14 december 2021, in de week waarin Bert jarig geweest zou zijn, deelt hij een deel van zijn reiservaringen met ons.

Bert Hellinger

Een volle dag meewandelen en leren.
Samen op pad met Jan Jacob Stam, die zo naast Bert Hellinger heeft gelopen.
Die het pad dat Bert gelopen heeft van dichtbij en uit eerste hand heeft mogen meebeleven. De sporen die Bert heeft gevolgd en het fundament dat hij heeft gecreëerd.

Jan Jacob heeft geluisterd, gesprekken gevoerd, vragen gesteld. Hij zag de afslagen die wel en die niet genomen zijn. Hij heeft zijn eigen lessen en ontdekkingen gedaan en ook daar van geleerd. Hij heeft de ontwikkeling meegemaakt, doorvoeld, en kan ons meenemen: terug en weer verder.

Dinsdag 14 december neemt hij ons mee in deze geschiedenis en ook naar de toekomst. We mogen een stukje naast deze mooie mannen meelopen. Zo kunnen we leren van dat wat zij geleerd hebben, met de aanmoediging om vooral onze eigen meesterschap te omarmen.

De eerste stappen: op het modderpaadje naast de rivier

Virginia Satir, Iván Nagy, Eric Berde, Fritz Perls… Veel mensen hadden puzzelstukjes die licht lieten schijnen op wat iemand beweegt, hoe iemand plek inneemt in zijn systeem van herkomst.

Bert Hellinger leerde van hen, werd geïnspireerd en bracht bij elkaar wat de basis is geworden voor opstellingenwerk. Soms vind je die basisaanpak nog terug. Sommige interventies werkten, anderen waren te gekunsteld, sommige waren schadelijk.

Hoe waren de opstellingen in het begin? Welke ‘standaarden’ werden er ontwikkeld? Hoe deden ze dat? Toen? Eerst?

We gaan weer eens opstellen op de oude manier, zodat we het weer eens kunnen ervaren, zien en er eventueel in meedoen.

Voorlopige inzichten… het zit toch anders in elkaar

Bert werkte met voorlopige inzichten. “Ik weet het niet zeker, maar waarschijnlijk werkt het zo.” Het was een manier om te exploreren en te onderzoeken.

Wat waren de inzichten en de afslagen die genomen werden? Wat waren inzichten vanuit andere disciplines waarop voortgebouwd werd? Maar ook: waar ontstond schuring met die andere disciplines? Wat zorgde voor sluiten en wat zorgde voor openen? En hoe heeft Jan Jacob dat ervaren?

Sommige inzichten bereikten ook hun bestemming of bleken niet waar. Wel helpend, maar niet waar. Inzichten die hij heeft moeten laten gaan, boeken, geschreven rond die inzichten, die niet meer nodig waren. “Die boeken hebben hun geldigheid verloren. Doe ze maar weg.”

We bekijken nog een aantal van de inzichten waarvan later bleek dat ze niet klopten. In een opstelling proberen we terug te halen wat de inzichten uiteindelijk wel en niet voor effect hadden.

Bewegingen van de ziel

Bert ontwikkelden zijn manier van werken en zijn gevoel voor ‘bewegingen van de ziel’ steeds verder. Steeds meer lette hij op die bewegingen. Kon iemand die hij begeleiden de weg naar een oplossing zien? Kon hij zich verbinden met zijn toekomstige zelf? Dan was de opstelling klaar. “Wir haben es gesehen.”

Heel effectief, maar voor een buitenstaander die niet op deze bewegingen van de ziel kon meereizen, misschien heel verwarrend. We kijken naar de bewegingen van de ziel en hoe je deze kunt waarnemen bij het systemisch werken.

Nieuwere inzichten en ‘onaf’ werk

Bert Hellinger deed nog steeds ontdekkingen.  Over ons bestaan en over de fundamentele vragen. Over de creatiekracht die in ons allen zit. Er waren nieuwe ideeën en nieuwe mogelijkheden die zijn blijven liggen. Is er werk dat onaf is? is er werk dat een open eind heeft?

Waar werkte hij nog aan? Hoe zijn we verder gegaan met zijn ideeën?
Wat laten we achter, wat nemen we mee?

Leerdoelen

 • Ik weet steeds beter -zowel in cognitie als door lijfelijke ervaringen- wat de eerste stappen zijn waaruit opstellingenwerk en Systemisch Werk is ontstaan.
 • De erfenis van Bert wordt door de verhalen, de voorbeelden en de herinnering levend, zichtbaar en voelbaar, ook als ik Bert niet zelf heb meegemaakt. Ik kom er zo toch een stuk dichterbij en kan meevoelen en mee-ervaren.
 • Ik weet welke ideeën en inzichten in het begin speelden en wat inmiddels achterhaald geworden is. Misschien wel: ik weet dat we soms nog doen, maar waarvan het vermoeden is dat het nut zijn bestemming heeft bereikt of zelfs nooit de bedoeling is geweest volgens Bert.
 • Ik leer werken met de bewegingen van de ziel.
 • Ik neem kennis van ideeën maar ook van hiaten die nog geëxploreerd kunnen en mogen worden.
 • Ik krijg inzicht in de eerste, tweede en derde beweging van het werken met systemisch werk en met opstellingen. Ik leer ze nog duidelijker lostrekken én kan ze bewuster samen laten komen.
 • Ik zie en hoor hoe Jan Jacob mee heeft gewandeld, leer door mee te mogen kijken vanuit zijn gezichtspunt en expertise en gebruik alle input voor mijn eigen meesterschap.
 • Ik heb de ruimte om vragen te stellen: hoe deed men dit, hoe deed met dat en wie weet krijg ik zelfs een antwoord op de waarom.
 • Ik krijg in een andere vorm nogmaals de essentie van het systemisch werk en opstellingenwerk volgens Bert en Jan Jacob aangereikt. Ik snap hoe we hier gekomen zijn en ervaar welke ruimte daarmee ontstaat.

Praktisch

 • Als deelnemer is ervaring met systemisch werk en opstellingen vereist.
 • De dag start om 9:30 met ontvangst met koffie en thee
 • 10:00 start de daadwerkelijke Masterclass
 • Uiterlijk 18:00 eindigen we
 • Entree is inclusief koffie en thee, fruit, frisdranken, en een uitgebreide lunch
 • Er is plek voor maximaal 20 deelnemers
 • Heb je vragen? Bel 015 30 30 28 0 of e-mail: arjan@voetstappeninhetveld.nl

Geef hieronder aan hoeveel plekken je wilt reserveren.
Druk op ‘Aanmelden’ om je plek te reserveren.

Corona virus

Met de nieuwe coronaregels van 26 nov kan deze Masterclass nog doorgaan.

We stoppen een half uur eerder, zodat de zaal om 17:00 kan sluiten. Daarnaast is de zaal opgezet met 1,5m afstand tussen de deelnemers – daardoor zijn er wat minder plekken beschikbaar, maar kunnen we veilig samenkomen. Verder zal bijvoorbeeld de lunch individueel uitgeserveerd worden.

Al dit om met corona toch deze Masterclass door te kunnen laten gaan. Meer details vind je hier.

Jan Jacob Stam: Op pad met Bert Hellinger

267,00

Uitverkocht

Categorie:

Beschikbaarheid

Uitverkocht