Deze training is geweest

Nelleke van Houts: SySt

Vr 18 Maart 2022
Van 9:30 tot 18:00

Locatie:

Het Zendstation, Lopikerkapel, Biezendijk 4

Aanmelden

Een brug van het gewenste naar het gewilde

Zicht wijze op ongedachte mogelijkheden: aan de slag met SySt!

Met opstellingen kun je situaties inzichtelijk maken. Kun je met opstellingen ook keuzemogelijkheden creëren? Op verschillende manieren nieuwe oplossingswegen ontdekken? Onderscheiden welke keuze wat doet, teweegbrengt?

Ja, dat kan. Systemische Structuuropstellingen (SySt®) vormen een methodiek die antwoord kan geven op juist deze vragen. Onderscheid maken met de kracht van de verschillende keuzes die in zicht komen. “Een Zicht wijze op ongedachte mogelijkheden”; dat is meteen de titel van het handboek dat Nelleke van Houts geschreven heeft.

Opstellingsformats, interventies en technieken die je en meerdere invalshoeken op systemisch werk zullen geven en die een uitbreiding van je vaardigheden zijn.
Uitermate geschikt; ook als je één-op-één coacht.

Nelleke van Houts is opgeleid aan het SySt-Institut in München.
Vrijdag 18 maart 2022 maak je in haar Masterclass kennis met het gebruik van Structuuropstellingen.

Ontwikkeld door Insa Sparrer en Matthias Varga von Kibéd

Insa Sparrer en Matthias Varga von Kibéd

Insa Sparrer en Matthias Varga von Kibéd hebben begin jaren ’80 bij Bert Hellinger zijn basisopstellingen ervaren. Beiden hebben een heel verschillende achtergrond.

Insa is psychologe en werkt als psychotherapeut. Matthias is professor in de filosofie en de logica. Zo brachten en brengen zij nog steeds hun groeiende rijke kennis vanuit verschillende stromingen samen in SySt®. Je zult elementen van Oplossingsgerichte Therapie, familietherapie, hypnotherapie, de Heidelberger Schule en nog veel meer in SySt ® vinden. Dit vormt tezamen de kracht en veelzijdigheid van SySt®.

Logisch kijkend naar de elementen van ‘een probleem’, ontwikkelde Varga von Kibéd de eerste structuuropstelling:

 • Een probleem heeft een eigenaar
 • De eigenaar heeft logischerwijze een doel
 • Hindernissen belemmeren de eigenaar de weg naar het doel
 • Hulpbronnen versterken de eigenaar op de weg naar het doel
 • Na de probleemoplossing heeft de eigenaar een nieuwe toekomstige taak / opgave
 • Wat is de verborgen winst van de eigenaar van het probleem, anders was het immers vanzelf verdwenen

Focus; doel; hindernis(sen); hulpbron(nen); verborgen winst; toekomstige taak – het zijn de elementen van de Probleemopstelling.

Op deze wijze hebben Matthias en Insa verschillende opstellingen ontwikkeld voor verschillende vraagstellingen, gericht op toekomstige oplossingen. Ze noemen deze ‘Structuuropstellingen’. In 1986 hebben ze in München het SySt-Institut für systemische Ausbildung, Fortbildung und Forschung opgericht.

Nelleke van Houts is de SySt® expert in ons land


Nelleke van Houts

Nelleke is gastvrouw en opleider bij SySt®-Nederland. Haar jarenlange ervaring als therapeut, trainer en inspirator met theaterwerkvormen, educatie en therapie integreert ze in SySt®. Het bijzondere aan systemische structuuropstellingen is dat het uitsluitend gebruik maakt van wat waarneembaar is: een ademhaling, een schouderbeweging, een kijkrichting. Deze informatie gebruiken we om direct naar een oplossing toe te werken. Hiermee is het fundamenteel anders dan klassieke opstellingen, die zich meer op onderzoek richten.

Van jongs af aan was Nelleke geboeid door doen ‘als-of’. Drama is haar vak geworden. Met velen geniet ze van spelenderwijs ervarend leren.
Drama creëert ruimte voor ontmoeting en verandering met lichtheid en humor.
Het ontdekkingsveld ontstaat bewegend met onmisbare spel regels.

In 2003 is Nelleke na een opstelling Systemisch Werk opleidingen gestart. Het systemisch werk raakt haar en maakt haar. Ze miste in die tijd bredere verdieping in theorie, vormen en begeleiding. In 2004 vond ze dat bij Systemische Structuuropstellingen.

Haar opleiders zijn Insa Sparrer en Matthias Varga von Kibéd. De grammatica van SySt® (Systemische Structuuropstellingen) dient ‘helende’ processen en maakt processen navolgbaar.

Ruimte scheppen is Nelleke’s rode draad. Met doen ‘als-of’ je een voornemen al uitvoert, overbrug je de kloof tussen wens en wil (Ludwig Wittgenstein). In handelen wordt de wil zichtbaar. Waarnemen welk onderscheid voor jou telt, vergroot de mogelijkheden (Heinz von Foerster). Nelleke staat nog steeds in nauwe verbinding met de ontwikkelaars van SySt® in München.

Een rijke mix van stromingen

Door de jaren zijn veel verschillende ideeën en stromingen samengekomen in SySt®. Het oplossingsgericht denken en werken van Steve de Shazer en Insoo Kim Berg werd geïntegreerd en heeft belangrijke centrale plek.

Zo ook het systemisch constructivisme uit de Heidelberg School. Onder meer het grondbeginsel dat wij deel uitmaken van systemen en dat wij zelf invloed hebben op systemen om ons heen. Dit inzicht geeft kracht aan cliënten om mogelijke oplossingen voor huidige problemen te construeren.

Meerdere filosofen hebben een bijdrage geleverd met hun gedachtengoed. Ludwig Wittgenstein, George Spencer-Brown, alsmede Heinz von Foerster! Foerster formuleerde het ethische imperatief “Handle stets so, dass die Anzahl der Wahlmöglichkeiten größer wird!”

Oftewel “Handel telkens zo dat het aantal keuzemogelijkheden groter wordt.”

Wat je gaat leren in de Masterclass

In de Masterclass neemt Nelleke ons mee in Systemische Structuuropstellingen.

Ze wijdt ons in en we gaan we experimenteren met de Systemische Gebaren en in het werken met de cataleptische hand. Drie structuuropstellingen komen als meta format en als partieel format aan bod.

Door je handen bewust als extra instrumenten te gebruiken kun je – zowel in allerlei verschillende settingen – fysiek en online, een op een en in groepen, tijdens bijvoorbeeld trainingsvideo’s- verrassende diepte en inzicht-rijkheid bereiken zonder dat je extra materiaal nodig hebt. Je handen heb je immers altijd tot je beschikking.

Aan het eind van de dag heb je bagage om ‘het aantal keuze mogelijkheden van jezelf en jouw cliënten groter kunt maken’ en weet je welke aangeraakte onderdelen voor jou beschikbaar blijken.

Kortom: een Masterclass die je moet meemaken als je meer wilt weten over werken met Systemische Structuuropstellingen (SySt®), als je graag ongeziene mogelijkheden toevoegt aan je repertoire, als je regelmatig één-op-één werkt en de tools wilt leren om je cliënten zicht te geven op ongedachte mogelijkheden, én als je tijdens allerlei verschillende momenten je handen als extra inzetbare tool wilt leren gebruiken.

Hieronder een interview met Nelleke over de Masterclass. Een kaartje kopen om deel te nemen aan de Masterclass kan hier.

Praktisch

 • De Masterclass vindt plaats op vrijdag 18 Maart 2022
 • Als deelnemer is ervaring met systemisch werk en opstellingen vereist.
 • De dag start om 9:30 met ontvangst met koffie en thee
 • We houden rekening met corona, over hygiëne en veiligheid lees je hier meer.
 • 10:00 start de daadwerkelijke Masterclass
 • Uiterlijk 18:00 eindigen we
 • Entree is inclusief koffie en thee, fruit, frisdranken, en een uitgebreide lunch
 • Er is plek voor maximaal 20 deelnemers
 • Heb je vragen? Bel 015 30 30 28 0 of e-mail: arjan@voetstappeninhetveld.nl

 • Geef hieronder aan hoeveel plekken je wilt reserveren.
  Druk op ‘Aanmelden’ om je plek te reserveren.

  Nelleke van Houts: SySt

  267,00

  16 op voorraad

  Categorie:

  Beschikbaarheid

  Deze training is geweest