Annemieke Vermeire

Annemieke Vermeire

Interakt Tiel

Thema: Trauma

Titel: Wat moet ik weten over trauma?

Trauma: een stukje achtergrond

“Trauma is misschien wel de meest vermeden, ontkende, onbegrepen en onbehandelde oorzaak van menselijk lijden”, volgens auteur Peter Levine. Als coaches en therapeuten zien we in onze praktijk dat psychisch welbevinden bij velen onder druk staat. Chronische stress lijkt een symptoom van alledag. Cliënten lopen vast in zichzelf, hun relaties of werk en komen met vragen over angst, onrust en spanning. Jongeren lopen met gevoelens van onmacht en depressie of zijn bijvoorbeeld verslavingsgevoelig.

Gelukkig groeit de kennis over psychisch welbevinden en trauma, zowel op psychologisch, systemisch als neurobiologisch gebied. Tegelijkertijd blijven bij vele mensen onopgeloste kwetsuren op de deur kloppen en blijven patronen zich keer op keer herhalen. Waarom het niet eenvoudig is om tot heling te komen en onze diepere verlangens te leven, is vaak te herleiden tot innerlijk verdeeldheid. Deze fragmentatie is het gevolg van trauma en de sporen die dit nalaat.

Een opdracht aan ons allemaal

Mensen die vastgelopen zijn of dreigen vast te lopen, hebben het nodig dat wij als begeleider zicht hebben op de onderliggende patronen en de pijn die dit soms maskeert. Pijn die zich kan vertalen in een veelheid aan symptomen en vaak zijn oorsprong vindt in wat ooit een overweldigende ervaring was. Het is van belang dat wij leren over trauma, fragmentatie en het verlies van autonomie. En hoe diep sommige pijn en vroegkinderlijke aanpassingen zijn ingesleten in het gedrag van vele volwassenen.

Wat ik moet weten over trauma” is een interactieve lezing waar we ingaan op de werkingsmechanismen en effecten van traumatisering. Met voorbeelden, stukjes video en een korte resonantie-oefening nemen we je mee langs de volgende hoofdpunten:

  • Wanneer spreken we van trauma en waarom?
  • Wat is het verschil tussen stress en trauma?
  • Hoe werkt trauma door in mensen en wat betekent dit voor de autonomie van de cliënt?
  • Welke gevolgen heeft het proces van traumatisering op de lange termijn?
  • Hoe herken je de effecten van (vroege)traumatisering bij jezelf en je cliënten?

Over Annemieke Vermeire

Annemieke is werkzaam bij Interakt, Centrum voor meergenerationeel psychotraumatologie, waar ze trainer en opleider is en eveneens mensen en jongeren begeleidt in hun persoonlijke ontwikkelingsprocessen.

Als systeemtherapeut ligt haar speciale aandachtsgebied bij relatie- en gezinsdynamiek. Ze is in haar werk gericht op de effecten van (vroegkinderlijk) trauma en hechting en de gevolgen daarvan voor het leven van iemand.

Terug naar: het overzicht van coaches of bekijk alle workshops.

Wil je Annemieke ontmoeten en aan het werk zien?
Kom dan zondag 23 april 2023 naar Voetstappen in het Veld.

Kaarten bestellen