Inspiratiedag 2023

Kies uit het rijke aanbod precies díe drie (interactieve) lezingen- workshops die het best bij jou passen!

Omdat ze je aanspreken, je kriebelen, omdat je graag meer wilt weten of wie weet juist omdat je weerstand voelt :).  

Zondag 23 april 2023, Woudschoten- Zeist. Een dag gevuld met inspiratie, leermomenten, geniet en verwondermomenten, mooie ontmoetingen en nog veel meer! 

De vorm en de inhoud

Dit jaar: drie momenten van 2 uur waarin we jou trakteren op kennis over een onderwerp, met genoeg ruimte is voor oefening, opstelling en/of het experimenteren met vaardigheden.

De thema’s

Nieuwe Grondgebieden:
Wat laat zich zien waar ik meer of wil weten?
Bram Bakker, Aranka Reeuwijk, Jane Coerts, Maaike van der Heiden.

Maatschappelijke issues:
Wat speelt er in de maatschappij dat om aandacht vraagt?
Barbara Hoogenboom, Chandra De Vries, Nicole Smet, Arno Tuinebreijer.

Over generationeel:
Wat is doorgegeven, wat is niet -of niet alleen- van mij, wat is de oorsprong?
Peter HenneveldIrene Grijpink, Jaron Reisman.

Het mythische getal zeven:
Wat zorgt voor volheid, vervolmaking?
Coen Aalders, Vivienne Lodder, Francis Laleman, Galia VelevaMascha van ReenenEvi van Ingen-Henderikx.

Trauma
Wat mag hier letterlijk ontdekt worden
Margriet Wentink 📺, Peter John Schouten 📺, Annemieke Vermeire.

Extra
Wat niet in een thema te vangen was
Jaap Voigt, Demian Burgenik, Marko van der Beek 📺.

Scholen in 2023

Bert Hellinger Instituut Nederland
Barbara Hoogenboom, Maaike van der Heiden.

Phoenix Opleidingen
Jaron Reisman.

School voor Systemisch Bewustzijn
Arno Tuinebreijer, Nicole Smet.

De Bewustzijnsfabriek
Peter Henneveld.

Bram Bakker


Bram Bakker

brambakker.com

Thema: Maatschappelijke issues

Onderwerp: De tekortkoming van elk model

Eind 2021 verliep de registratie als psychiater die Bram Bakker had. De vorm dicteerde naar zijn smaak de inhoud teveel, de bureaucratie benam hem zijn werkplezier en het medische model waarin emotionele problemen moeten worden ondergebracht werd ook te knellend.

Dat depressie een hersenziekte is werd nooit wetenschappelijk bewezen. De verleiding om een ander model te omarmen is groot, voor afvallige gelovigen, maar toch: zelfs systemisch werken kent beperkingen. Zorg is een maatpak, en soms moet je veel winkels bezoeken om het pak te vinden dat je past.

Meer over Bram

Peter John Schouten


Peter John Schouten

Excetra – Expertise Centrum Traumaseksuologie

Thema: Trauma

Onderwerp: Traumaseksualteit

Traumaseksualiteit ontstaat in jong seksueel misbruik. Een kind heeft een schokkende seksuele ervaring. De afhankelijkheid, het machtsverschil, het verschil in seksuele ontwikkeling, het geheim en het gebrek aan getuigen maken dat de seksuele overval voor het slachtoffer eindigt in de schadelijke paradox van lustvolle onmacht en angst. Peter John neemt je mee in deze nog relatief onbekende wereld: Hoe herken je traumaseksualiteit? Wat zijn de gevolgen? Hoe werk je ermee?

Meer over Peter John 📺

Jaap Voigt


Jaap Voigt

JaapVoigt.nl

Thema: Extra

Onderwerp: Verwerkingstijd en stilte

In onze overhaaste en uiterst turbulente samenleving zijn wij op onoplosbare problemen gestuit die voortkomen uit onze, individuele en collectieve, manier van denken en doen. Er zal iets fundamenteels in onze instelling moeten veranderen, anders kan er geen nieuw licht op de vragen geworpen worden. Één van de aspecten hierbij is het herstel van een natuurlijk ritme en dat kan alleen maar als wij weer verwerkingstijd en stilte in ons bestaan inbouwen.

Meer over Jaap

Barbara Hoogenboom


Barbara Hoogenboom

Bert Hellinger Instituut Nederland

Thema: Maatschappelijke issues

Onderwerp: De wonden van kolonialisme en slavernij

(Met
Chandra de Vries) Kolonialisme en slavernij zijn wonden in onze maatschappij. Wonden die nog steeds diep ingrijpen in de onderlaag tussen mensen en in- en tussen systemen, meestal ongezien en vaak zelfs onbewust.

We kunnen niet helen wat niet gezien, niet gevoeld en niet erkend wordt. De tijd voelt rijp(er) om deze onderwerpen veel openlijker te adresseren. Om plek te maken voor het tot nu toe onzichtbare, dat zichtbaar durft te worden.

Chandra en Barbara gaan tijdens deze workshop dit ‘openlijk adresseren’ aan met elkaar en met de deelnemers. Welke stiltes willen allemaal doorbroken worden? En welke stemmen gehoord?
Vanuit bereidheid fouten te maken en elkaar onbedoeld te kwetsen, op zoek naar de eerlijkheid en verbinding die kan bijdragen aan het stukje-bij-beetje plek geven van deze geschiedenis.

Meer over Barbara

Aranka Reeuwijk


Aranka Reeuwijk

BewustWording door BewustZijn coaching

Thema: Nieuwe Grondgebieden

Onderwerp: Alleengeboren tweeling

Een alleengeboren tweeling heeft moeite om voor 100% in z’n eigen energie te staan. Het zijn mensen die een achterdeurtje openlaten naar de andere kant ‘Voor het geval het te spannend wordt op aarde.’ Dat maakt dat ze zich niet goed geaard, zoekende, zwak en onzichtbaar voelen. Daarnaast zorgt dit oa voor innerlijke onrust, gevoel dat het nooit goed genoeg is en angst voor verlies.

Aranka neemt je in twee uur tijd mee in de wereld van de alleengeboren tweeling en geeft je handvatten die je als opsteller kunt toepassen. Wat doe je wel en wat absoluut niet als dit verlies zich openbaart in een opstelling.

Meer over Aranka

Coen Aalders


Coen Aalders

Nelles Instituut Nederland

Thema: Het getal zeven

Onderwerp: LIP opstellingen

Titel lezing: “Het leven kent geen weg terug”

Samen met Viviënne Lodder neemt Coen je in hun lezing graag mee in de zeven ontwikkelingsfasen van het Levensintegratieproces. De lezing biedt een kennismaking met LIP en de stadia van ontwikkeling. Tevens geeft de lezing inzicht in een fundamenteel verschil tussen familie-opstellingen en LIP-opstellingen.

“Wat wil het leven van mij?” – Het LIP-bewustzijnsmodel van Wilfried Nelles en het opstellingenwerk stellen ons in staat helderheid in deze vragen te krijgen. In de kern gaat het in het levensintegratieproces om de bewuste en oprechte relatie met onszelf.

Meer over Coen

Jaron Reisman


Jaron Reisman

Phoenix Opleidingen

Thema: Over generationeel

Onderwerp: Hoe vallen generaties in ons samen? En hoe kunnen we, in verbinding daarmee, voortbewegen?

Elk mensenkind komt voort uit een knooppunt van velden van relaties
– Wibe Veenbaas

Jaron verzorgt een workshop over Systemisch Werken in lijn met het gedachtengoed van Phoenix Opleidingen.

Hoe kan je als begeleider bijdragen aan het vermogen van de client om te ontvangen dat zijn (gedrags)patronen samenhangen met de meer-generationele velden van relaties? En hoe beweeg je de client verder zijn toekomst in, in verbinding met dat gegeven?

Jaron introduceert en werkt met hoe je in de ontmoeting verbinding kan bewerkstellingen met het grote en complexe veld.

Meer over Jaron

Margriet Wentink

Margriet Wentink

Interakt Tiel

Thema: Trauma

Titel workshop: Vroegkinderlijk trauma

‘Wie zichzelf wil kennen moet zijn vroege jeugdgeschiedenis kennen.’

Veel vroegkinderlijk trauma is onbewust en blijft lang verborgen. Toch komt het veel vaker voor dan algemeen wordt gedacht. Daarmee is het aantal mensen dat met verborgen, heel vroeg ontstaan oud zeer rondloopt, dat zij zelf niet weten te benoemen, talrijker dan je op het eerste gezicht zult zien.

Grote kans dat het ook in jouw coachingsruimte, je trainings- en opstellingsgroepen vaker aanwezig is, dan je misschien weet. Hoe kun je het herkennen, waar moet je op bedacht zijn en hoe kun je ermee werken? Een interactieve lezing over gevolgen van vroegkinderlijk trauma in het leven van volwassenen.

Meer over Margriet 📺

Viviënne Lodder


Viviënne Lodder

Nelles Instituut Nederland

Thema: Het getal zeven

Onderwerp: LIP opstellingen

Titel lezing: “Het leven kent geen weg terug”

Samen met Coen Aalders neemt Viviënne je in hun lezing graag mee in de zeven ontwikkelingsfasen van het Levensintegratieproces. De lezing biedt een kennismaking met LIP en de stadia van ontwikkeling. Tevens geeft de lezing inzicht in een fundamenteel verschil tussen familie-opstellingen en LIP-opstellingen.

“Wat wil het leven van mij?” – Het LIP-bewustzijnsmodel van Wilfried Nelles en het opstellingenwerk stellen ons in staat helderheid in deze vragen te krijgen. In de kern gaat het in het levensintegratieproces om de bewuste en oprechte relatie met onszelf.

Meer over Viviënne


Jane Coerts

Jane Coerts

Stream

Thema: Nieuwe Grondgebieden

Titel: Home sweet home – de invloed van (afstand tot) je geboortegrond op je ‘thuisgevoel’

In deze interactieve workshop onderzoeken we wat de invloed van een beweging weg van je geboortegrond is op je ‘thuisgevoel’. Wat dient bij heimwee, of beter nog fernweh? Welke rol speelt ver-langen in je leven?

Meer over Jane

Maaike van der Heiden

Maaike van der Heiden

Bert Hellinger Instituut Nederland

Thema: Nieuwe Grondgebieden

Titel: Gender – Een maatschappelijk en persoonlijk onderzoek naar genderidentiteit

In ons werk komen we vragen tegen van cliënten die te maken hebben met gender. Vragen over mannelijk en vrouwelijk, maar ook over andere vormen van genderidentiteit en genderexpressie.
Er zijn in de huidige tijd vele manieren om je gender te definiëren. Bijvoorbeeld genderneutraal, pan, genderfluïde, trans, non-binair of cis. Maaike’s (systemisch) hart gaat kloppen als ze zich afvraagt hoe we dit systemisch kunnen bekijken. Wat hebben we te weten?

Ze zal haar ervaringen delen over eerdere workshops over dit onderwerp. En ze gaat vooral verder exploreren door middel van een maatschappelijke opstelling en een persoonlijk onderzoek.

Meer over Maaike

Annemieke Vermeire


Annemieke Vermeire

Praktijk voor traumaverwerking en systeemdynamiek

Thema: Trauma

Titel: Wat moet ik weten over trauma?

‘Wie ben ik en zo ja hoeveel?’

Trauma is de wond die in een mens kan ontstaan na overweldigende ervaringen. Kenmerkend voor overlevenden van traumasituaties is, dat zij zichzelf, de ander en de wereld niet langer meer beleven als een zinvol samenhangend geheel.

Traumagevoelens worden opgeborgen in veilige compartimentjes, het leven benaderen vanuit een overlevingsmodus wordt de voor de hand liggende levenshouding. Dat zorgt zowel voor een interne als voor een externe dynamiek bij jouw cliënten (en bij jezelf) waar je maar beter op voorbereid kunt zijn.

Meer over Annemieke


Evi van Ingen-Henderikx

Mascha van Reenen

Evi Victorine van Ingen – Henderikx

Evi maakt alles bespreekbaar

Mascha van Reenen

Mascha van Reenen coaching

Thema: Het getal zeven

Titel: De 7 stoelen van agressie: ‘Mag ik kwaad worden want ik ben het?’

Boosheid is een emotie die, in een samenleving waar conformisme en aanpassing de norm is, niet gewaardeerd wordt. Mensen leren op jonge leeftijd boosheid in te slikken, zich aan te passen en in te houden. Boosheid zet zich dan vast, stapelt zich op in het lijf. En als het (lang genoeg) niet op een gezonde manier naar buiten mag, keert het naar binnen in de vorm van ziektes. Of vormt het zich om naar woede of razernij richting de ander. Er ligt een taak voor onszelf om onze eigen grenzen te kunnen ervaren en uiten.

Wanneer we boosheid op een gezonde manier in contact kunnen brengen met een ander, kunnen we de kracht voelen die boosheid óók in zich heeft.

Meer over Evi en Mascha

Chandra de Vries


Chandra De Vries

Chandra de Vries Coaching & Ontwikkeling

Thema: Maatschappelijke issues

Onderwerp: De wonden van kolonialisme en slavernij

(Met Barbara Hoogenboom) Kolonialisme en slavernij zijn wonden in onze maatschappij. Wonden die nog steeds diep ingrijpen in de onderlaag tussen mensen en in- en tussen systemen, meestal ongezien en vaak zelfs onbewust.

We kunnen niet helen wat niet gezien, niet gevoeld en niet erkend wordt. De tijd voelt rijp(er) om deze onderwerpen veel openlijker te adresseren. Om plek te maken voor het tot nu toe onzichtbare, dat zichtbaar durft te worden.

Chandra en Barbara gaan tijdens deze workshop dit ‘openlijk adresseren’ aan met elkaar en met de deelnemers. Welke stiltes willen allemaal doorbroken worden? En welke stemmen gehoord?
Vanuit bereidheid fouten te maken en elkaar onbedoeld te kwetsen, op zoek naar de eerlijkheid en verbinding die kan bijdragen aan het stukje-bij-beetje plek geven van deze geschiedenis.

Meer over Chandra

Nicole Smet

Nicole Smet

School voor Systemisch Bewustzijn

Thema: Maatschappelijke issues

Titel: Amor Fati – Liefde voor polariteit

(Samen met Arno Tuinebreijer) Met een toenemende polariteit in de maatschappij (of was deze altijd al in de onderstroom aanwezig?) is het voor veel mensen ingewikkeld om innerlijke rust te vinden en/of te behouden.

Het leven is een complexe werkelijkheid en er is een grote behoefte om de structuren ervan te leren doorzien en inhoud van gedrag en gevoelens te begrijpen. In een open onderzoek gaan we kijken naar de eigen verhouding tot polariteiten en meer duidelijkheid krijgen over het innemen van je eigen plaats, positie en rol (een model van de School voor Systemisch Bewustzijn). Het is de basis voor meer innerlijke rust, een grotere kans op het halen van doelen en onderhouden van succesvolle relaties. Amor fati, ofwel liefde voor het lot, vraagt om een ‘ja’ voor het leven, precies zoals het is.

Arno en Nicole, docenten van de School voor Systemisch Bewustzijn, nemen je mee in een fenomenologisch onderzoek naar polariteiten in de samenleving én in jezelf.

Meer over Nicole

Demian Burgenik

Demian Burgernik

Burgenik

Thema: Extra

Titel: Open Space

Een Open Space is opstelling zonder thema of richting, waarin iedereen gelijk meedoet. Je zult ervaren dat het veld doorlopend verandert en zich verschillende thema’s aandienen. De ene keer gaat de Open Space over jou, de andere keer ben je representant in iemand anders opstelling. Een doorlopend tableau vivant.
Demian zorgt voor de bedding van de Open Space.

Meer over Demian

Peter Henneveld

Peter Henneveld

De Bewustzijnsfabriek

Thema: Over generationeel

Onderwerp: De invloed van collectief -, persoonlijk trauma en de waarde van systemisch begeleiden

Titel: Het effect van de oorlog leeft in ieder van ons voort

Peter Henneveld neemt ons in zijn lezing mee in de diepe werking en effecten van trauma’s van vroeger, nu en voor de generaties die na ons komen. Denk bijvoorbeeld aan de effecten van oorlog.

Een ieder van ons komt voort uit een generatie – nog niet zo heel lang geleden- die daar direct mee te maken heeft gehad. En na de oorlog is de tendens: vooruit kijken in plaats van achteruit kijken en laten we het daar maar niet meer over hebben eerder gangbaar dan uitzondering geweest. Daarnaast is een oorlog een periode waarin soms heel moeilijke keuzes of ‘verkeerde’ keuzes gemaakt zijn en waar schuld en schaamte op is gaan zitten. En wat verzwegen wordt zoekt naar aandacht.

In deze lezing en workshop kijken naar hoe de oorlog nog steeds in ons voortleeft en om aandacht vraagt, hoe je om kunt gaan met schaduwenergie in systemen, we gaan werken met multidimensionaal opstellen en we kijken naar enkele begeleidingsvormen.

Meer over Peter

Francis Laleman (samen met Galia Veleva)

Francis Laleman

Beyond Borders

Thema: Het getal zeven

Titel: De Zeven Velden van het Verlichte Worden (satta sambojjhanga)

Deze zeven factoren kan je uitzetten als zeven velden en als je in je leven verbinding weet te maken tussen deze zeven velden, als je een pad weet uit te stippelen dat de zeven velden met elkaar verbindt, dan heb heb je alles in huis om “verlicht” in het leven te staan (sambodhi).
 
De zeven velden zijn:
 
1 Bewustvolheid (sati). 
2 Onderzoeksgedrevenheid (dhamma vicaya)
3 Gedrevenheid (viriya)
4 Verbazingsbereidheid (piti)
5 Gemoedsrust (passaddhi)
6 Concentratie (samadhi) 
7 Onverstoorbaarheid (upekkha, yatha-bhuta) 
 
Ik denk eraan om deze zeven factoren (“velden”) op één veld uit te zetten in een belichaamde opstelling – in zeven opbouwende stappen – om te eindigen met een soort tableau vivant.
 
Deze keer kan ik opnieuw muziek inzetten als multisensoriale factor: In een toonladder zitten namelijk ook zeven noten – en op een pentatonische Guzheng (een Chinese liggende harp) komen die op een verrassende wijze aan het licht. Ik heb de Guzheng ontdekt in de Plum Village Community hier in Singapore en ik heb geleerd hoe erop te spelen. Ik gebruik de guzheng tegenwoordig in wel meer workshops en de ondervinding is dat the klank ervan uitstekend bijdraagt tot het ervaringspalet waarin de deelnemers tot inzichten komen.
Meer over Francis

Arno Tuinebreijer

Arno Tuinebreijer

School voor Systemisch Bewustzijn

Thema: Maatschappelijke issues

Titel: Amor Fati – Liefde voor polariteit

(Samen met Nicole Smet) Met een toenemende polariteit in de maatschappij (of was deze altijd al in de onderstroom aanwezig?) is het voor veel mensen ingewikkeld om innerlijke rust te vinden en/of te behouden.

Het leven is een complexe werkelijkheid en er is een grote behoefte om de structuren ervan te leren doorzien en inhoud van gedrag en gevoelens te begrijpen. In een open onderzoek gaan we kijken naar de eigen verhouding tot polariteiten en meer duidelijkheid krijgen over het innemen van je eigen plaats, positie en rol (een model van de School voor Systemisch Bewustzijn). Het is de basis voor meer innerlijke rust, een grotere kans op het halen van doelen en onderhouden van succesvolle relaties. Amor fati, ofwel liefde voor het lot, vraagt om een ‘ja’ voor het leven, precies zoals het is.

Arno en Nicole, docenten van de School voor Systemisch Bewustzijn, nemen je mee in een fenomenologisch onderzoek naar polariteiten in de samenleving én in jezelf.

Meer over Arno

Marko van der Beek


Marko van der Beek

ScanCoaching

Thema: Extra

Titel: ‘Het lichaam liegt nooit’. ScanCoaching neemt je mee in de wondere wereld van het celgeheugen.

Wil je het échte verhaal? ScanCoaching is een methodiek die de mentale gesteldheid op celniveau meet en de psycho-emotionele oorzaak achterhaald.
Wil je zicht op deze ongrijpbare dynamiek en de oorsprong van onderbewuste patronen? Met geavanceerde Psyray technologie ontmaskeren wij de bron. Snel, doeltreffend en razend effectief. Marko neemt je in deze twee uur mee in de wondere wereld van het celgeheugen.

Meer over Marko 📺

Galia Veleva (samen met Francis Laleman)

Galia Veleva

Beyond Borders

Thema: Het getal zeven

Titel:  De Zeven Velden van het Verlichte Worden (satta sambojjhanga)

Een systemische verkenning met Francis Laleman (remote) in co-facilitatie met Galia Veleva (ter plaatse)

Deze zeven factoren kan je uitzetten als zeven velden en als je in je leven verbinding weet te maken tussen deze zeven velden, als je een pad weet uit te stippelen dat de zeven velden met elkaar verbindt, dan heb heb je alles in huis om “verlicht” in het leven te staan (sambodhi).
 
De zeven velden zijn:
 
1 Bewustvolheid (sati). 
2 Onderzoeksgedrevenheid (dhamma vicaya)
3 Gedrevenheid (viriya)
4 Verbazingsbereidheid (piti)
5 Gemoedsrust (passaddhi)
6 Concentratie (samadhi) 
7 Onverstoorbaarheid (upekkha, yatha-bhuta) 
 
 
Meer over Galia

Irene Grijpink


Irene Grijpink

Heilig Vuur

Thema: Over generationeel

Onderwerp: De reis van de vrouw doorheen de geschiedenis: Terug naar de oer-betekenis van het vrouwelijke

 

De huidige maatschappij is niet meer te vergelijken met die van millennia geleden, de tijd van onze verre voorouders, die nog onderdeel uitmaakten van een grote ongerepte natuur en daar zowel voeding uit kregen als dreiging van meemaakten. De ontwikkelingen in de moderne tijd zijn heel snel gegaan. De rol van de vrouw aan het begin van de twintigste eeuw is een compleet andere dan de rol die de vrouw op dit moment in de maatschappij speelt. Het is nu vanzelfsprekend dat vrouwen studeren, werken en daarbij functies vervullen die vroeger als typisch mannelijk werden gezien. Er is in korte tijd ook veel veranderd in de houding tegenover vrouwen. Maar deze ontwikkeling is zo recent, en in vergelijking met de hele geschiedenis van de mensheid nog maar van zó korte duur, dat de oorspronkelijke ervaringen die we als mensheid met vrouwen en het vrouwelijke hebben vele, vele malen dieper in de lagen van onze ziel zijn ingeprent dan de laatste beelden van de recente geschiedenis. Kunnen we ons nog verbinden met de oer-betekenis van de vrouw en het vrouwelijke als we zo onder invloed van de systemen of zielen staan waar we ‘lid’ van zijn?

Meer over Irene

Kaartjes kopen

De kaartverkoop is gestart!

Om een kaartje te koepen, klik op de button hieronder.

Koop een kaartje