Francis Laleman

Beyond Borders

Thema: Muziek en Creatie

Onderwerp: Long before the birth of the first vowel

Titel workshop: Het jaar van Covid-19: een coöperatief verhaal

Francis Laleman

Hoe geef je ervaringen een plek? Hoe breng je groepen mensen samen? En hoe laat je systemische eenheid gebeuren om mensen de kans te geven uitdrukking te geven aan hun gevoelens, zonder heel gestructureerd of geprotocolleerd te werken?

Hoe creëer je, zeg maar, een coöperatief ritueel dat zich in real time ontvouwt?

Deze workshop is voor iedereen die 2020 heeft meegemaakt. De workshop gaat door in een ruimte, en krijgt vorm met mensen, objecten, lichaamsuitdrukkingen, geluiden en woorden. Om zo samen te komen tot een systemische eenheid.

De Kotamo, een snaarinstrument

Gedragen door de grondtonen van een Kotamo lezen we samen tien Engelse prozagedichten van telkens veertien en een halve regel.
De stukken tekst beschrijven ervaringen in verband met virussen, epidemieën, isolatie, gezondheid, gevaar, angst en dood – maar ook verbinding, naturalisme, vrijheid en leven.

Een coöperatieve ervaring met 145 regels proza – terwijl we ons omringen met 145 namen van mensen, vaak zorgverleners, die door Covid-19 onverwacht uit onze gemeenschap zijn weggerukt.

Over het werk van Francis Laleman

Het werk van Francis Laleman verandert en evolueert snel. Ooit begonnen in de studie en de praktijk van het Boeddhisme, nam het gretig elementen op van het sociaal werk, de andragogie, corporate learning & development, train-the-trainer, learner experience design, Scrum, de agile movement en systemisch werk. Vandaag werkt Francis in hoofdzaak met de concepten Exformation en Gentle Cooperative Facilitation – en hij heeft zichzelf ondertussen verloren in het gebruik van een waaier aan creatieve middelen als media van systemische verbinding en betrokkenheid: pastel en acryl op canvas, het lichaam als instrument, snaren en slagwerk, spel en theater.

Interview met Francis

Dit interview is vorig jaar opgenomen. Hoor hoe Francis op een fascinerende ontdekkingsreis in aanraking kwam systemisch werk.

Terug naar: het overzicht van coaches of bekijk alle workshops.

Wil je Francis ontmoeten en aan het werk zien?
Kom dan zondag 13 september 2020 naar Voetstappen in het Veld.

Kaarten bestellen