Francis Laleman

Beyond Borders

Thema: Muziek en Creatie

Onderwerp: Systemische verbinding gefaciliteerd door medium en structuur.

Titel workshop: Kotamo

Francis Laleman

In deze workshop gaan we ervan uit dat systemische verbinding wordt gefaciliteerd door medium en structuur. Waar mensen samen zijn, waar mensen samenkomen om van en met en onder elkaar te leren, zoals dat het geval is bij systemische opstellingen, is systemische verbinding beide voorwaarde en uitkomst. Voorwaarde, omdat je zonder systemische verbinding maar weinig te weeg brengt – en uitkomst, omdat je werk er helemaal op gericht is om via het proces bij systemische verbinding uit te komen, en omdat het juist die systemische verbinding is, die bij de deelnemers zo’n innig gevoel van weldaad en allesomvattende eenheid veroorzaakt.

Het ziet ernaar uit, dat systemische verbinding werkt als golven: structuren, met zekere, nauwkeurig omschrijfbare eigenschappen, die zich voortplanten door een medium.

Kotamo helpt ons om zowel het medium als de structuren van en voor systemische verbinding de begrijpen – en leert ons om de condities te vervullen waarin ze omvangrijker, omvatrijker, zichtbaarder en voelbaarder kunnen worden aangereikt, aangetroffen, gebruikt.

Kotamo is een dynamisch tot stand komende tableau-vivant waarin alle zintuigen worden aangeboord, met het samen produceren van klank en trilling als orgelpunt.

Over het werk van Francis Laleman

Het werk van Francis Laleman verandert en evolueert snel. Ooit begonnen in de studie en de praktijk van het Boeddhisme, nam het gretig elementen op van het sociaal werk, de andragogie, corporate learning & development, train-the-trainer, learner experience design, Scrum, de agile movement en systemisch werk. Vandaag werkt Francis in hoofdzaak met de concepten Exformation en Gentle Cooperative Facilitation – en hij heeft zichzelf ondertussen verloren in het gebruik van een waaier aan creatieve middelen als media van systemische verbinding en betrokkenheid: pastel en acryl op canvas, het lichaam als instrument, snaren en slagwerk, spel en theater.

Interview met Francis

Dit interview is vorig jaar opgenomen. Hoor hoe Francis op een fascinerende ontdekkingsreis in aanraking kwam systemisch werk.

Terug naar: het overzicht van coaches of bekijk alle workshops.

Wil je Francis ontmoeten en aan het werk zien?
Kom dan zondag 13 september 2020 naar Voetstappen in het Veld.

Kaarten bestellen