Barbara Hoogenboom

Bert Hellinger Instituut Nederland

Thema: Culturen en organisaties

Door over de grenzen te werken besef ik hoe licht het hier is

Barbara, vakvrouw en samen met Jan Jacob Stam en Bibi Schreuder eigenaar van het Hellingerinstuut, kwam voor het eerst in aanraking met het systemische werk bij een ‘zondagmiddag familieopstelling’. Dit is het niet voor mij, dacht ze na afloop. Het heeft zeven jaar geduurd voordat ze aankwam bij organisatieopstellingen. In haar werk als mediator voelde ze vaak feilloos aan dat wat er speelde een diepere laag in zich had. Later leerde ze dat iets in de geschiedenis van “partij A of partij B”  maakte dat er een conflict was ontstaan. Haar baan als mediator verdween langzaam op de achtergrond, en de wereld van het systemisch werk ontrolde zich voor haar voeten. Eerst als deelnemer, toen als opsteller en trainer en nu ook als mede-eigenaar. 

Het Bert Hellingerinstituut biedt verschillende opleidingen rond systemisch werk aan. Het ambacht van opstellen staat hier altijd centraal; de eigen reis van de cursist is geen doel maar bijkomstigheid. Dat weten zorgt voor helderheid. Dit wordt vanaf het begin duidelijk en ook in het  contact met Barbara is deze beweging duidelijk te zien. Waar gaat het om, wat is mijn rol of bijdrage hierin, wat mag bij mij aan de kant geschoven worden en wat neem ik van mijzelf mee.

Illustratief is het voorbeeld over een Noord Afrikaanse cliënt die de vrouwen uit een familieopstelling wilde houden.”Die doen er bij ons niet toe.”  De vraag is dan elke keer: is dit iets waarvan ik vind dat we het moeten onderzoeken of is het een verschil in cultuur en achtergrond en klopt dat misschien? Ook bij het werken in andere landen staat dit besef op de voorgrond. Wat is de cultuur waar ik mij als buitenstaander in beweeg, en welke positie is passend om in te nemen?

Barbara Hoogenboom

Het verschil tussen familieopstellingen en organisatieopstellingen is groter dan de meeste mensen beseffen. Vooral  in het buitenland ziet Barbara hier verwarring op: organisatieopstellingen die als familieopstelling worden benaderd.

Barbara wordt erg enthousiast als het gaat om de toekomst. De eerste generatie werkers met het systemische veld hebben de prijs betaald om de weg vrij te maken. Ze zijn vaak ridicuul genoemd, vergruisd, zelfs voor gek verklaard. Toch hebben ze doorgezet. Geschiedenis en terug kijken stond in het begin  centraal. Ook het helen of rond maken nam een grote plek in. Nu gaat het meer over het pad vrij maken van de belemmeringen. De toekomst lijkt steeds belangrijker te worden. Zowel Bert Hellinger als Jan Jacob laten inmiddels duidelijk zien dat de beweging die nodig is om de toekomst vrij te maken de beweging is waar gestopt mag worden. Met dit voor ogen kijkt de opsteller voorbij de cliënt naar de uitnodiging die in de toekomst te vinden is.

Klik om je voorkeur te onthouden:
Barbara Hoogenboom
Organisatieopstellingen

Workshops met Barbara

Barbara geeft 5 mei twee workshops.
In de ochtend over organisatieopstellingen

Klik om je voorkeur te onthouden:
Barbara Hoogenboom
Familiebedrijven

In de middag over familiebedrijven

Wil je Barbara ontmoeten en aan het werk zien?
Kom dan zondag 5 mei 2019 naar Voetstappen in het Veld.

Kaarten bestellen