Barbara Hoogenboom met Maaike van der Heiden

Bert Hellinger Instituut Nederland

Thema: Maatschappelijke thema’s

Onderwerp: Grenzen van groei

Titel workshop: Grenzen van groei

Al sinds lange tijd worden we gedreven door groei. En met de ‘we’ bedoelen we in beginsel alle lagen: individuen, bedrijven, instellingen, overheden, landen. En met groei bedoelen we in dit thema vooral de kwantitatieve en kwalitatieve groei die ons als mensen lijkt te drijven. Bijvoorbeeld: bedrijven moeten jaarlijks hun productie en winst verhogen en consumenten doen meer en luxere uitgaven aan bezittingen, voedsel en kleding.

En het lijkt erop dat we een aantal grenzen beginnen te bereiken, zoals die van stikstofuitstoot en alle impact die dat heeft op onder meer de bouw en de landbouw.

Bereiken we de grenzen van groei? Wiens verantwoordelijkheid is dit eigenlijk? Welke dynamieken spelen er? Waar liggen hefbomen voor verandering?

Tijdens deze workshop gaan we een maatschappelijke opstelling doen waarin we inzichten zoeken op bovenstaande vragen.

Over Barbara

Barbara Hoogenboom

 Barbara Hoogenboom

Als mede-eigenaar van het Bert Hellinger Instituut Nederland ondersteun ik de verspreiding van het systemische werk in Nederland en (ver) daarbuiten. Ik geef trainingen, begeleid opstellingen en doe (systemische) coaching. 

Wat mij drijft is het brengen van onderling begrip en milde ogen naar jezelf en elkaar, via de weg van de realiteit onder ogen zien en doorvoelen. Als voormalig mediator èn als systemisch professional is het voor mij een tweede natuur geworden om neutraal, nieuwsgierig en oordeelloos te zijn.

Nog steeds verrast het mij hoe dit werk ondersteunt in een diep besef van hoe je naar het leven, systemen en organisaties kunt kijken. Het is tegelijkertijd zó logisch en zó ongrijpbaar.

Ik ben getrouwd, moeder van drie jonge kinderen en woon met mijn gezin in Amsterdam. Verder houd ik van gezond en puur eten (maken) en sporten in de buitenlucht.

Interview met Barbara

Dit interview is vorig jaar opgenomen. Hoor hoe Barbara op een aparte manier in aanraking kwam familieopstellingen.

Terug naar: het overzicht van coaches of bekijk alle workshops.

Wil je Barbara ontmoeten en aan het werk zien?
Kom dan zondag 10 mei 2020 naar Voetstappen in het Veld.

Kaarten bestellen