
Margriet Wentink
Interakt Tiel
Thema: Trauma
Titel: Werken met vroegkinderlijk trauma
Vroegkinderlijk trauma is een verzamelnaam voor vele soorten trauma’s, die mensen in een heel vroege levensfase hebben opgelopen. Daarbij kan het gaan om prenataal, perinataal en postnataal trauma. Van oudsher vallen daar verwaarlozing, mishandeling en misbruik onder.
Die termen zetten ons echter op een verkeerd been omdat ze al gauw het beeld oproepen van ernstig ontwrichte gezinnen waar geweld de boventoon voerde. Veel mensen die wel op latere leeftijd de gevolgen van vroegkinderlijk trauma ervaren, komen echter helemaal niet uit dergelijke gezinnen.
In deze interactieve lezing gaan we daarom in op:
- Wat is vroegkinderlijk trauma en in welke verschijningsvormen doet het zich voor?
- Wat zijn de moeilijkheden in het herkennen en erkennen ervan, zowel door de coach als door de persoon zelf?
- Wat zijn de gevolgen voor het latere leven, die volwassenen ondervinden van onverwerkt vroegkinderlijk trauma?
- Welke verschijnselen ontmoet je in je coachpraktijk, in de trainings- en
opstellingsgroepen die mogelijk terug te voeren zijn op vroegkinderlijk trauma? - Met welke innerlijke dynamieken hebben volwassenen die vroegkinderlijk trauma hebben ervaren te kampen en welke externe dynamieken, vloeien daaruit voort?
- Welke invloed heeft het op de coachings – en therapeutische relatie?
- Hoe kun je werken met vroeg trauma, dat vaak heeft plaatsgevonden in de prenatale levensfase?
In deze workshop zal aan de hand van een presentatie, waarin o.a. videobeelden zijn opgenomen, stilgestaan worden bij bovenstaande vragen. Daarnaast worden er korte resonantieoefeningen door het programma geweven, die de inhoud van de presentatie illustreren, deelnemers laten ervaren waarom resonantiewerk bij uitstek geschikt is voor preverbaal trauma en bewust maken van eigen patronen.
Interview met Magriet
Hieronder een recent interview met Margriet over het thema ‘vroegkinderlijk trauma’ dat ze komende Inspiratiedag gaat behandelen.