Irene Grijpink

Heilig Vuur

Thema: Lijf en Lichaam

Onderwerp: Seksualiteit

Titel workshop: Heilige Seksualiteit; in contact met je seksuele kern


Irene Grijpink

 

Let the beauty of what you love be
what you do. There are a thousand ways
to kneel and kiss the ground, there are a
thousand ways to go home again.

– Rumi

Seksualiteit wordt door Van Dale omschreven als “alles wat het geslachtsverkeer betreft”. De meeste mensen koppelen het begrip seksualiteit dan ook aan vrijen. Seksualiteit is echter zo veel meer dan dat! In veel religieuze en spirituele tradities is seksualiteit juist een uitdrukking van het goddelijke en een mogelijkheid om het goddelijke te belichamen en in de wereld te brengen. Seksualiteit wordt hier gezien als een ingang tot de spirituele dimensie. In onze westerse wereld is seks echter vaak een middel om ons ego te bevredigen. We hebben de heilige seksualiteit weg georganiseerd uit ons leven en zijn niet meer in contact met onze seksuele kern, de bron van levensenergie.

In de opvatting van het systemisch werken is seksualiteit, net zoals intimiteit, de meest optimale vorm van contact ervaren. Seksualiteit staat dan voor het verlangen naar het opheffen van grenzen en het verlangen naar de ervaring van eenheid. Deze ervaring van eenheid kan zowel lichamelijk, geestelijk als spiritueel zijn. In deze workshop zullen we het begrip seksualiteit gebruiken als een constructieve leven-gevende kracht die ons in staat stelt ons te verbinden met onszelf, met de ander en met onze omgeving. Seksuele energie staat hierbij voor de sprankelende en vitale levensenergie zoals we die ons lijf kunnen ervaren.

Als je in contact bent met je seksualiteit, ben je in contact met je natuurlijke levensenergie. Deze vitale en vrije energie botst onvermijdelijk met de krampachtige ego-structuur die zijn basis vindt in systemische verstrikkingen. Je ego of magische taak heb je geconstrueerd op basis van zogenaamde ‘imprints’, overtuigingvormende ervaringen. Het magische ego is als een ‘schild’ dat je probeert te beschermen tegen pijn, maar de tragiek is dat het je ook afsnijdt van werkelijk contact met je kern en de voedende omgeving. De inzet van systemisch werken is om het schild (magische taak) te laten oplossen zodat je weer in contact komt met je seksuele kern in alle lagen en oneindige, veelkleurige diepte (je helende taak). Met systemisch werken kun je weer ervaren dat deze kern een potentievolle en belichaamde ruimte is.

In deze workshop onderzoeken we welke concepten, oordelen, beelden, gedachten en gevoelens wij over seksualiteit, mannen en het mannelijke en over vrouwen en het vrouwelijke hebben doorgekregen vanuit de verschillende systemen waarvan wij deel uitmaken. Naast ervaringen die we in ons eigen leven hebben opgedaan, bepalen deze, soms bewust en maar vaker diep onbewust, in de familielijn of groepsziel doorgegeven beelden hoe wij seksualiteit ‘leven’.

Voor deze workshop vraag ik je een symbool mee te nemen dat staat voor jouw seksuele kern; jouw gezonde seksualiteit en de bron van je levensenergie.

Over Irene

Heilig Vuur, dat ben ik: Irene Grijpink, moeder van drie kinderen en een hond, liefhebber van film, fotografie, kunst, boeken, struinen door de natuur, yoga, lekker eten, muziek en mijn werk als trainer en coach. Mijn passie is het om anderen te helpen het heilig vuur in zichzelf te ontdekken. Daar geniet ik intens van. Daar leer ik zelf van, iedere keer weer. Daar doe ik het voor. Vanuit Heilig Vuur begeleid en ondersteun ik mensen, teams en organisaties in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Dit doe ik door middel van opleidingen, workshops, trainingen, supervisie en individuele coaching. Mijn werk doe ik zowel in het Nederlands als in het Spaans.

Als je werkt met zingevingsvragen van personen en organisaties, moet je je kunnen verbinden met iets dat groter is dan jij. Je kunt onmogelijk het trauma van een persoon, van een groep of van een organisatie dragen. Je kunt wel degene zijn die door het donkere bos de weg wijst, door wie de woorden kunnen komen die duiding geven, door wie de werkvormen ontstaan die instrument kunnen zijn voor het eigen onderzoek van de klant of degene die de veiligheid biedt voor de ander(en) om uit de comfortzone te durven gaan. Regelmatig laat ik mezelf daarom inspireren en voeden door iets dat groter is dan ik. Dat kan een stad zijn, of juist de natuur, de geschiedenis, kunst op straat of in musea en het kan zeker ook mijn eigen onderstroom zijn!

Na mijn studie Spaanse taal- en letterkunde en communicatiewetenschappen, werkte ik meer dan vijftien jaar als communicatie- en veranderadviseur in de profitsector en bij de overheid. Daarna werkte ik vier jaar als trainer en coach voor InterCoach, het coachingsbureau van de Rijksoverheid. In de zomer van 2010 richtte ik Heilig Vuur op. Ik ben opgeleid en gecertificeerd in de Professionele Communicatie; een opleiding die principes uit verschillende psychologische scholen integreert. Daarnaast ben ik gecertificeerd coach en trainer en volgde ik talloze verdiepingsopleidingen op het gebied van organisatiedynamieken, begeleiding van individuen en groepen, systemisch werken en rituelen, lichaamswerk en diagnostiek.

Na vele jaren van waardevolle opleidingen en trainingen bij oude en nieuwe leermeesters, voelde ik dat het dit jaar de hoogste tijd was om ruimte te maken voor
een nieuwe beweging. Mijn eigen onderstroom werd een belangrijke leermeester
en inspirator. Op reis naar mijn ‘roots’ bezocht ik in 2019 onder andere Krakow, Auschwitz, Tel Aviv, Jerusalem en Berlijn.

In 2020 zal ik mijn eerste workshops in Latijns-Amerika geven.

Terug naar: het overzicht van coaches of bekijk alle workshops

Wil je Irene ontmoeten en aan het werk zien?
Kom dan zondag 13 september 2020 naar Voetstappen in het Veld.

Kaarten bestellen