Irene Grijpink

Irene Grijpink

Heilig Vuur

Thema: Over generationeel

Titel: De vrouw doorheen de geschiedenis

De reis van de vrouw doorheen de geschiedenis
Terug naar de oer-betekenis van het vrouwelijke

“What is most missing from our culture is the Mature Feminine; the ability to hold presence”, schreef Marion Woodman, Jungiaanse psychoanalytica, schrijfster en dichter.

De huidige maatschappij is niet meer te vergelijken met die van millennia geleden, de tijd van onze verre voorouders, die nog onderdeel uitmaakten van een grote ongerepte natuur en daar zowel voeding uit kregen als dreiging van meemaakten. De ontwikkelingen in de moderne tijd zijn heel snel gegaan. De rol van de vrouw aan het begin van de twintigste eeuw is een compleet andere dan de rol die de vrouw op dit moment in de maatschappij speelt. Het is nu vanzelfsprekend dat vrouwen studeren, werken en daarbij functies vervullen die vroeger als typisch mannelijk werden gezien. Er is in korte tijd ook veel veranderd in de houding tegenover vrouwen. Maar deze ontwikkeling is zo recent, en in vergelijking met de hele geschiedenis van de mensheid nog maar van zó korte duur, dat de oorspronkelijke ervaringen die we als mensheid met vrouwen en het vrouwelijke hebben vele, vele malen dieper in de lagen van onze ziel zijn ingeprent dan de laatste beelden van de recente geschiedenis. Kunnen we ons nog verbinden met de oer-betekenis van de vrouw en het vrouwelijke als we zo onder invloed van de systemen of zielen staan waar we ‘lid’ van zijn?

Er vindt gemakkelijk verwarring plaats tussen de oer-betekenis van de vrouw en het vrouwelijke en de ervaring die we doorheen de geschiedenis hebben met daadwerkelijke vrouwen. Vanuit het werken met systeemdynamieken en de leer van de invloed van verschillende systemen op ons handelen, weten we dat we op verschillende lagen een ‘erfenis’ hebben meegekregen. We ‘erven’ uit de familieziel en we ‘erven’ ook vanuit de groepszielen waar wij deel van uit maken. Deze erfenissen liggen opgeslagen in de schaduwen van ons onbewuste en sturen ons ongemerkt aan in ons dagelijks handelen. Ons onbewuste spreekt de taal van het beeld en reageert ook op beelden. Ons onbewuste heeft ook van oudsher gereageerd op de beelden die het ervoer rondom vrouwen en vrouwelijkheid.

Ondanks de grotere gelijkheid tussen mannen en vrouwen, leven we in een samenleving waarin nog altijd een dominantie van mannelijke waarden onze manier van waarnemen bepaalt. Deze manier van waarnemen is in de verschillende niveaus van onze ziel geprint door de vele eeuwen waarin die dominantie vanzelfsprekend was. Dat heeft tot gevolg dat zelfs mannen en vrouwen die actief en betrokken probeerden meer balans tussen mannelijk en vrouwelijk te brengen in onze maatschappij, bepaalde kenmerkende vrouwelijke waarden over het hoofd zagen. Naast alle ervaringen en verstrikkingen die we meekrijgen vanuit de familieziel, is er, vanuit het niveau van de mannelijke en vrouwelijke groepszielen gezien, sprake van een behoorlijke invloed van cultuur en maatschappij op hoe de vrouw door de eeuwen werd gezien en ervaren.

Willen we de reis van de vrouw doorheen de geschiedenis ten diepste begrijpen, om ons zodoende meer te kunnen verbinden met de oer-betekenis van het vrouwelijke, dan helpt het wanneer we, om te beginnen, gaan onderzoeken welke ‘erfenis’ bewust in woorden èn via het diepe onbewuste aan ons is doorgegeven over de betekenis van de vrouw en het vrouwelijke. Tijdens deze workshop gaan we hiermee aan de slag, waarbij we de volgende vragen als richtlijn zullen nemen:
Hoe hebben de vrouwen in jouw systeem hun eigen lichaam als beeld en manifestatie van het vrouwelijke gezien en ervaren?
Hoe hebben de vrouwen in jouw systeem de verschillende biologische groeifasen van hun lichaam ervaren?
Hoe hebben de mannen in jouw systeem het vrouwenlichaam gezien en ervaren?
Welke rol speelde de vrouw in jouw familie, groep of stam of ander verband en welke functies hoorden bij haar?
Wat hebben mannen en vrouwen in hun onderlinge interactie ervaren?

Over Irene Grijpink

Heilig Vuur, dat ben ik: Irene Grijpink, moeder van drie kinderen en een hond, liefhebber van film, fotografie, kunst, boeken, struinen door de natuur, yoga, lekker eten, muziek en mijn werk als trainer en coach. Mijn passie is het om anderen te helpen het heilig vuur in zichzelf te ontdekken. Daar geniet ik intens van. Daar leer ik zelf van, iedere keer weer. Daar doe ik het voor. Vanuit Heilig Vuur begeleid en ondersteun ik mensen, teams en organisaties in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Dit doe ik door middel van opleidingen, workshops, trainingen, supervisie en individuele coaching. Mijn werk doe ik zowel in het Nederlands als in het Spaans.

Als je werkt met zingevingsvragen van personen en organisaties, moet je je kunnen verbinden met iets dat groter is dan jij. Je kunt onmogelijk het trauma van een persoon, van een groep of van een organisatie dragen. Je kunt wel degene zijn die door het donkere bos de weg wijst, door wie de woorden kunnen komen die duiding geven, door wie de werkvormen ontstaan die instrument kunnen zijn voor het eigen onderzoek van de klant of degene die de veiligheid biedt voor de ander(en) om uit de comfortzone te durven gaan. Regelmatig laat ik mezelf daarom inspireren en voeden door iets dat groter is dan ik. Dat kan een stad zijn, of juist de natuur, de geschiedenis, kunst op straat of in musea en het kan zeker ook mijn eigen onderstroom zijn!

Na mijn studie Spaanse taal- en letterkunde en communicatiewetenschappen, werkte ik meer dan vijftien jaar als communicatie- en veranderadviseur in de profitsector en bij de overheid. Daarna werkte ik vier jaar als trainer en coach voor InterCoach, het coachingsbureau van de Rijksoverheid. In de zomer van 2010 richtte ik Heilig Vuur op. Ik ben opgeleid en gecertificeerd in de Professionele Communicatie; een opleiding die principes uit verschillende psychologische scholen integreert. Daarnaast ben ik gecertificeerd coach en trainer en volgde ik talloze verdiepingsopleidingen op het gebied van organisatiedynamieken, begeleiding van individuen en groepen, systemisch werken en rituelen, lichaamswerk en diagnostiek.

Na vele jaren van waardevolle opleidingen en trainingen bij oude en nieuwe leermeesters, voelde ik dat het dit jaar de hoogste tijd was om ruimte te maken voor een nieuwe beweging. Mijn eigen onderstroom werd een belangrijke leermeester en inspirator. Op reis naar mijn ‘roots’ bezocht ik in 2019 onder andere Krakow, Auschwitz, Tel Aviv, Jerusalem en Berlijn.

Terug naar: het overzicht van coaches of bekijk alle workshops.

Wil je Irene ontmoeten en aan het werk zien?
Kom dan zondag 23 april 2023 naar Voetstappen in het Veld.

Kaarten bestellen