Bram Bakker

Bram Bakker

brambakker.com

Thema: Maatschappelijke issues

Titel: De tekortkoming van elk model

Eind 2021 verliep de registratie als psychiater die Bram Bakker had. De vorm dicteerde naar zijn smaak de inhoud teveel, de bureaucratie benam hem zijn werkplezier en het medische model waarin emotionele problemen moeten worden ondergebracht werd ook te knellend. Dat depressie een hersenziekte is werd nooit wetenschappelijk bewezen. De verleiding om een ander model te omarmen is groot, voor afvallige gelovigen, maar toch: zelfs systemisch werken kent beperkingen.
Zorg is een maatpak, en soms moet je veel winkels bezoeken om het pak te vinden dat je past.

Over Bram Bakker

Tegenwoordig wil Bram zichzelf het liefst afficheren als een verhalenverteller, en een doorgeefluik van verhalen van anderen. Daarom schrijft hij en treedt hij op, maakt hij podcasts en is hij uitgever. Als coach werkt hij ook nog altijd graag met mensen.

Bram Bakker studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit. Zijn artsexamen behaalde hij in 1991. Vervolgens specialiseerde hij zich tot psychiater aan de toenmalige Valeriuskliniek in Amsterdam. In dezelfde periode deed hij promotieonderzoek naar de behandeling van paniekstoornis met pillen of praten. Hij promoveerde in 2000 aan de Vrije Universiteit.

Als psychiater was hij werkzaam op zeer diverse plekken. Op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis in Amsterdam, bij het landelijk centrum eetstoornissen Ursula in Leidschendam en op diverse plekken in de GGZ, variërend van polikliniek tot gesloten opnameafdeling.

De laatste jaren van zijn loopbaan als psychiater werkte hij hoofdzakelijk in de verslavingszorg. Hij was medisch directeur bij een aantal verslavingsklinieken. Daarnaast had hij een eigen praktijk en werkte hij in teamverband mee in de behandeling van ‘onbegrepen lichamelijke klachten’ en ‘chronische pijn’.

Sinds 2003 is Bram actief als publicist. Tot zijn succesvolste boeken behoren ‘Verademing’ en ‘Gevoelsarm’, waarin beschreven wordt waarom hij zijn registratie als psychiater liet verlopen.

Terug naar: het overzicht van coaches of bekijk alle workshops.

Wil je Bram ontmoeten en aan het werk zien?
Kom dan zondag 23 april 2023 naar Voetstappen in het Veld.

Kaarten bestellen