Noks Nauta

Noks Nauta

Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen

Thema: Systemisch werk & …

Onderwerp: Hoogbegaafdheid

Titel interactieve lezing (maandag): Hoogbegaafde Hulpzoekers 

Hoogbegaafde cliënten die hulp zoeken krijgen niet altijd de hulp die bij hen past. Er is niet altijd voldoende kennis van en ervaring met hoogbegaafdheid om de juiste vragen te stellen of interventies te doen. Of misschien nog simpeler: om de hoogbegaafde hulpzoeker dat extra stukje vertrouwen te geven dat nodig is om zichzelf echt te laten zien zonder handrem erop.

Voor een cliënt kan hoogbegaafdheid een wezenlijk deel van hun persoon zijn. Als dat niet wordt meegenomen in de begeleiding, kan dit leiden tot voortijdig afhaken, niet goed herstellen of onnodig lange trajecten.

Bron kan zijn de onbekendheid van de begeleider met hoogbegaafdheid, maar ook door het feit dat hoogbegaafden het soms lastig vinden om over hoogbegaafdheid te beginnen als de hulpverlener het niet herkent of aan de orde stelt. Het resultaat van deze twee factoren is dat hulpverleners nogal eens denken dat er bij hen in de praktijk geen hoogbegaafde cliënten voorkomen. Echter, na voorlichting met concrete voorbeelden herkennen ze meestal snel één of meer van hun cliënten in de beschrijving van hoogbegaafdheid. 

Bij hoogbegaafde cliënten kan soms flink wat wantrouwen in hulpverleningsland of omtrent autoriteit ontstaan. Ze kunnen zich vaak feilloos aanpassen aan dat wat van hen verwacht wordt, of ze kunnen de tegenbeweging inzetten om de boel wat ‘op te schudden’. Regelmatig doen ze beiden.

Als coach of begeleider is het handig kennis te hebben van hoe een hoogbegaafde anders kan denken, voelen, schakelen. Als je hier inzicht in hebt zul je hoogbegaafdheid sneller herkennen bij je cliënten en in sommige gevallen bewust andere vragen stellen of interventies doen.

Noks gaat je tijdens deze interactieve lezing meenemen door het leven van de hoogbegaafde hulpzoeker. Ze komt met voorbeelden uit de praktijk, ze laat je kennismaken wat handig is om te weten als je met hoogbegaafde cliënten werkt, er kan gewerkt worden met een casus en je hebt de ruimte om vragen te stellen.

Maar vooral, je krijgt kennis over dat wat de hoogbegaafde hulpzoeker net anders kan maken dan de niet hoogbegaafde hulpzoeker. En hoe je beter kunt begeleiden als jij je daar bewust van bent.

Ik ben Noks Nauta

Noks Nauta - Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen

Ik ben Noks Nauta. Ik ben schrijver, spreker en workshopleider met een achtergrond als bedrijfsarts en psycholoog. Ik zet me in voor een beter leefklimaat voor hoogbegaafde volwassenen en senioren. Ik help artsen en andere zorgprofessionals om meer kwaliteit te leveren en beter samen te werken. Ook help ik creatieve mensen om hun innovatieve ideeën in de praktijk te brengen.

Ik ben veelzijdig en beperk me niet graag tot één vakgebied of interesse. Toch lopen er een aantal rode draden door mijn loopbaan.

Ik was bedrijfsarts

Van 1978 tot 2011 werkte ik als bedrijfsarts in verschillende functies. Ook promoveerde ik op een onderzoek naar de samenwerking tussen huisartsen en bedrijfsartsen.

Ik ben arbeids- en organisatiepsycholoog

Ik heb een grote nieuwsgierigheid naar sociale processen. Wat gebeurt er nou eigenlijk als mensen keuzes maken, hun intuïtie onderzoeken, samenwerken? Als psycholoog en (niet-praktiserend) arts houd ik ervan om verschillende theorieën over die processen met elkaar verbinden en in de praktijk brengen.

Ik combineer

Ik combineer mijn ervaring als arts met mijn kennis als psycholoog om artsen en zorgverleners beter samen te laten werken. Ook combineer ik mijn rol als arts en psycholoog met mijn ervaringen als patiënt, om zorgverleners te helpen de patiënt écht centraal te stellen.

Ik innoveer

Ik zie wat er beter kan en leg mijn vinger op de zere plek. Ik bedenk creatieve ideeën voor betere oplossingen, en breng deze in de praktijk door op de juiste toon met de juiste mensen te praten. En ik help andere innovatieve mensen om hetzelfde te doen. Daar schreef ik een boek over: De Innovatiebrouwerij

Ik geef door

Ik schrijf boeken en artikelen, begeleid workshops en trainingen en ben in te huren als spreker. Ook werk ik graag samen en begeleid ik regelmatig studenten en vrijwilligers. Ik wil de kennis die ik vergaar niet alleen voor mezelf houden, maar doorgeven aan de wereld op een manier die werkt. Zo hoop ik de wereld een stukje beter te maken en bij te dragen aan het levensgeluk van anderen.

Terug naar: het overzicht van coaches of bekijk alle workshops.

Wil je Noks ontmoeten en aan het werk zien?
Kom dan maandag 16 mei 2022 naar Voetstappen in het Veld.

Kaarten bestellen