Roos Fikenscher

Roos Fikenscher

Thema: Oorsprong

Titel workshop: Als vanzelf

Mijn systemisch werk kenmerkt zich door vertragen en stil zijn.
Met vertrouwen wachten tot dat wat gezien wil worden zich toont in een beweging van binnenuit. En niet doordat iets gedaan wil worden.
Met diep respect voor het systeem dat opgesteld wordt.

Het thema Oorsprong.
Even groots als klein.
De oorsprong van iets.
Oorspronkelijk.
Ontstaan.
Bron

Tijdens deze workshop richten we ons op wat er – vanuit stilte en afstemming op het veld – tevoorschijn wil komen.

Over Roos Fikenscher

Mijn naam is Roos Fikenscher, jongste dochter van August Fikenscher en Berty Barneveld Binkhuysen.

Als jongste dochter in een Indisch gezin en als jongere zus van een broer met een meervoudige niet aangeboren handicap, heb ik veel ontvangen en opgevangen.

Mijn ouders hebben een groot deel van hun hart achtergelaten in hun geboorteland voormalig Nederlands Indië. Daarmee ben ik grootgebracht met het Indisch zwijgen, het niet praten over pijn, verdriet en andere emoties. Ik heb geleerd te geven maar niet geleerd hoe zelf te ontvangen. Dit heeft geleid tot verwarring over mijn eigen identiteit en tot op heden moeite hebben om me te verbinden.

Mijn hart en ziel zijn doorregen van diverse kleuren en culturen. Dit kleurt mijn leven en werken.

Tijdens de opleiding tot Psychosociaal werkende heb ik kennis gemaakt met contextueel werken en systemisch werk. Dit heeft ertoe geleid dat ik een scriptie geschreven heb over systemisch werk en mijn Indische identiteit.

Aansluitend heb ik de 3 jarige opleiding Innerlijke groei en Systemisch werk gevolgd met parallel daaraan een jaargang speciaal gericht op het Indische veld – bij Wolfgang Könighaus.

Hier heb ik kennis gemaakt met de Tao in het systemische werk.

‘TAO leert de filosofie van het loslaten. Het leert, dat je niet hoeft te zwemmen, maar dat je je eenvoudigweg door de stroom kunt laten meedragen – de stroom toe te staan je mee te nemen, waar hij ook heengaat’

En omdat je steeds minder wilt, kom je dichter bij het Niet-handelen.

Juist door Niet-doen, Wu Wei, worden de dingen gedaan.

Als vanzelf. Even eenvoudig als complex.

Mijn systemisch werk kenmerkt zich door vertragen en stil zijn. Met vertrouwen wachten tot dat wat gezien wil worden zich toont in een beweging van binnenuit. En niet doordat iets gedaan wil worden. Met diep respect voor het systeem dat opgesteld wordt.

Dankzij het systemisch werk leer ik met andere ogen kijken naar mijn ouders en het Indische veld. Ik heb toegang gekregen tot mijn Indische hart: een vat vol gevoelens van angst, frustratie, ongemak en verwarring over mijn identiteit.

Het proces van innerlijke groei en bewustwording is nooit af. Maar ik ben meer en meer in staat om met moed en kracht mijn demonen van angst te begrijpen en te aanvaarden als deel van mijn lot. Zonder dat ze alles bepalend zijn in mijn huidige leven.

De jaren bij Wolfgang könighaus hebben me geleerd steeds beter te vertrouwen op mijn innerlijke gids en wijsheid.

Terug naar: het overzicht van coaches of bekijk alle workshops.

Wil je Roos ontmoeten en aan het werk zien?
Kom dan zondag 15 mei en / of maandag 16 mei 2022 naar Voetstappen in het Veld.

Kaarten bestellen