De drie overlevingsmechanismen waarin we ons bewegen, maken dat je vragen van een cliënt op verschillende manieren kan benaderen.
Stel: Je werkt met iemand die je hulp vraagt omdat zij vast loopt op haar werk. Waar ga je mee werken?
1) Ga je werken met hoe zij relaties aangaat met de collega’s om haar heen? Wat zij doet om contact te maken en die relaties in stand te houden?
2) Ga je werken met hoe zij staat tegenover werk? Wat haar ouders, haar familiegeweten heeft meegegeven wat belangrijk is in werk? Of misschien wel: wat moet, en wat niet mag?
3) Ga je werken met of zij momenteel op haar plek is in haar werk? Is haar bestemming bereikt in deze baan? Hoe past deze baan en werk in haar leven?
Het zijn allemaal goede vragen. En het zijn vragen op drie niveaus, de drie overlevingsmechanismen waarin we ons bewegen. Als we ons bewust zijn van het feit dat deze drie er zijn, dat ze verschillende dingen doen voor ons, en dat we op verschillende manieren kunnen werken binnen deze mechanismen, kunnen we effectiever coachen.
In de video hieronder vertelt Barbara Hoogenboom over deze mechanismen en over de Masterclass. Of lees hier onder verder.
Bert Hellinger heeft veel verteld en geschreven over deze mechanismen, de eerste twee noemde hij ‘Gewetens’.
- Het persoonlijk geweten (wat ook wel groepsgeweten wordt genoemd)
- Het systeem geweten
- Geist of Spirit Mind.
Alle drie zijn ze heel verschillend en hebben ze hun eigen invloed op hoe jij bent, hoe je cliënt is, en natuurlijk op de vraagstukken die spelen.
En alle drie kunnen ze voor vleugels en voor beperkingen zorgen.
Veel systemische begeleiders en coaches kunnen heel goed navigeren in het persoonlijk geweten. We leren vaak ook als eerste om op deze laag te werken.
Maar ken je ze alle drie? Steek je een vraag van een cliënt ook bewust in op één van deze drie mechanismen?
Het kan een belangrijke stap zijn in jouw effectiviteit als coach: de verschillen goed te kennen, bewust te zijn van welk geweten speelt en dan in te steken op dat niveau wat het meest helend is voor je cliënt.
Dit zijn, in het kort, de drie mechanismen:
Het persoonlijk mechanisme
In het Persoonlijk mechanisme (ook persoonlijk geweten genoemd) zorgt voor het overleven van de persoon. Hierin kún je je behoorlijk bewust van zijn wat dat doet.
En of het nu bewust of onbewust gaat: bij dit mechanisme is er al snel sprake van uitsluiting. Bijvoorbeeld een opa die verkeerd was in de oorlog, een doodgeboren kind, een miskraam.
Omdat het te pijnlijk of te schaamtevol is om erbij te laten horen, sluiten we in dit mechanisme, dit soort dingen gemakkelijk uit. We doen alsof het nooit gebeurd is of nooit bestaan heeft.
Ergens is deze uitsluiting heel functioneel en nodig om te overleven. We kunnen verder, we leven door en er blijft brood op de plank komen. Uitsluiten doen we dan ook bijna dagelijks. Ook al hebben we wel een oordeel op anderen die uitsluiten: we doen het om een harmonieus, fijn, efficiënt klimaat voor ons zelf te creëren.
Het systeemmechanisme
Het systeemgeweten (ook wel systeemgeweten) zorgt voor het voorbestaan van het systeem als geheel. Het gaat heel anders om met bijvoorbeeld vroeg overledenen of buitengesloten personen. Het zegt: Voor ons hoort alles erbij. Dus ook die groep waar je last van hebt, dat wat te verdrietig is of wat veel te pijnlijk is om te kunnen erkennen. Ook dat hoort erbij. Dit mechanisme streeft er naar om alles in te sluiten.
Om te zorgen dat niets vergeten wordt neemt het mensen in het actieve systeem in dienst om die binding of loyaliteit te laten zien. Niets mag worden vergeten. En zo hangen mensen naar de dood, naar ontbrekende mensen, of niet genomen rouw. Iets blijft de aandacht vragen.
Eigenlijk zegt dit mechanisme: Prima dat dingen gebeuren, maar alles moet wel compleet blijven. Inclusief the Good, the Bad and the Ugly. Dit mechanisme is daarin, in tegenstelling tot het eerste mechanisme, oordeelloos.
Hoe navigeren je tussen de eerste twee mechanismen?
Kijkend naar de tegenstellingen van de eerste twee mechanismen: Hoe navigeer je tussen deze twee? Een voorbeeld: als iemand met een vraagstuk komt rond ordening dan kun je kijken naar het systeem van herkomst. Als je kijkt hoe iemand zich groter kan maken of keer op keer meer verantwoordelijkheid gaat dragen dan wat passend is, dan zit je hier.
Door hier te werken kunnen mensen al veel inzicht ophalen. Je bent opnieuw bezig met ordening: “Wat ik nu doe heb ik als kind ook al gedaan.”
Dan kun je met je cliënt verder een persoonlijk stuk induiken. “Waar ben je in je systeem van herkomst ook al op dit soort plekken terechtgekomen?”
Als je op deze laag werkt dan ben en blijf je bewegen in het persoonlijk geweten.
Maar wat gebeurt er als je je afvraagt: Hoe bestaat het dat een kind van de kind plek afgetrokken wordt, naar een plek bóven de ouder, of bóven de baas? Hoe komt het daar een gat is ontstaan? Als je daar nieuwsgierig naar wordt en daar naar op zoek gaat dan daal je meer af in het systeemgeweten. Dan kom je er misschien achter dat een vader niet beschikbaar was door gebeurtenissen op de achtergrond, dat er om die reden een gat te vullen was.
Zo kom je op het antwoordt van de vraag áchter de vraag. Of je komt meer bij de oorzaak terecht. Wat is de oorzaak dat iemand op de plek buiten de ordening terecht is gekomen?
De evolutionaire kracht gaat meer over de bestemming
De evolutionaire kracht (of Spirit Mind) gaat over de kracht van het leven zelf.
Deze kracht is in staat alles om te gooien, hele levens te ontwrichten, zelfs te vernietigen.
De evolutionaire kracht kan het leven, maar zeker ook jouw leven op de kop zetten. Dat zie je nu bijvoorbeeld bij Corona: er wordt van alles op de kop gezet en mensen vragen zich af: “Heeft mijn werk nog wel bestemming? Heeft mijn functie nog wel nut?”
Het gedoe dat een cliënt heeft met zijn leidinggevende kun je ook op dat niveau insteken. Misschien is de vraag wel: Waar gaat dit écht over?
“Is iets niet gewoon klaar?” Of ” Ben je klaar met een baas of manager boven je?” Dan kijk je naar de reis en bestemming van een cliënt in zijn of haar leven.
Als begeleider continu bewust zijn van de drie mechanismen
Als je als begeleider continu de drie mechanismes paraat hebt en hiertussen kunt navigeren, dan kun je je keer op keer afvragen:
- Heb ik bij dit vraagstuk nu meer te duiken in het bewuste stuk? Hoe gaat dit, hoe vaak is dit voortgekomen etc?
- Of: Waar is dit een oplossing voor? Dus wat doet de persoon en wat wil het oplossen?
- En als je je afvraagt: is er niet gewoon iets klaar?
Wie weet is er geen ruimte voor, geen behoefte meer aan. Ook al willen we het graag blijven doen. Als je die ook actief hebt, en je durft hier naar te vragen: welk deel van jou voelt dat je al met een been buiten staat…
Dan kun je overal veel bereiken.
Als je te beperkt kijkt, niet bewust bent van deze mechanismen, dan is er kans dat het patroon dat een cliënt laat zien uit een andere ordening komt. Een cliënt wordt daar na een tijdje dan weer in terug gezogen. Alsof de echte angel er nog niet uit is.
De masterclass werken met de mechanismen
Wat gaan we doen?
In de masterclass gaan we met Barbara op reis door de drie verschillende mechanismen. Dit doen we onder andere door het zelf te ervaren: Welke ervaringen horen bij het ene mechanisme en wat bij het ander?
Door het doen van opstellingen -door Barbara en wie weet ook door deelnemers die dit graag willen- kunnen we oefenen, ervaren en fileren: Stop en Go.
– In welk mechanise werken we nu?
– Heb je hieraan gedacht?
Zo kunnen we met elkaar oefenen, experimenteren en van elkaar leren.
Vraagstukken inbrengen
Je mag ook vraagstukken en cases inbrengen. Uitdagingen die je zelf in de praktijk tegen bent gekomen: “Ik had laatst een cliënt, die….”
In een vertrouwelijke omgeving gaan we dan kijken:
– Waar had je nog meer aan kunnen denken?
– Wat kun je openen? En wat zijn jouw aannames en ook opties die er zouden kunnen zijn?
Een masterclass waarin we heel praktisch gaan werken vanuit de casuïstiek, opstellingen, coaching gesprekken, tafelopstellingen… Er is daarin van alles mogelijk.
We gaan er in en we gaan kijken naar: Hoe kunnen diagnoses en interventies eruit zien?
Wat levert deze dag je op?
Doordat je in deze Masterclass leert om het je eigen te maken om steeds weer de drie mechanisme voor ogen te houden, weet je steeds bewuster te kiezen hoe en vanuit waar je de vraag van je cliënt het best kunt insteken.
Hierdoor wordt je effectiever en kom je zeer waarschijnlijk sneller en dichter bij de kern. Voor de cliënt kan dit zorgen voor een blijvende verandering waarbij de angel van zijn of haar vraagstuk er echt uitgehaald kan worden.
Voor wie is de masterclass bedoeld?
Voor coach en begeleiders die ervaring hebben in het systemisch werk.
Voor jou, als je je verder wilt verdiepen en verrijken op het gebied van kennis en kunde als je werkt met het systemische veld. Als je de vleugels en beperkingen scherper wilt krijgen, en nog bewuster wil leren handelen op dat wat zich aandient.
Praktisch
- Als deelnemer is een afgeronde coaching opleiding en ervaring met systemisch werk of opstellingen werk vereist
- De dag start om 9:30 met ontvangst met koffie en thee
- 10:00 start de daadwerkelijke Masterclass
- 18:00 eindigen we
- Inclusief koffie en thee, fruit, sappen, en een uitgebreide lunch
- Heb je vragen? Bel 015 30 30 28 0 of e-mail: arjan@voetstappeninhetveld.nl
Geef hieronder aan hoeveel plekken je wilt reserveren.
Druk op ‘Aanmelden’ om je plek te reserveren.
Vanwege Corona zijn er extra veiligheidsmaatregelen, verwachten we jouw medewerking en gelden er coulantere annuleringsvoorwaarden. Deze om met Corona toch Masterclasses door te kunnen laten gaan. Lees hier meer.