Hilbrand Westra: Oorlog en Vrede

Portretfoto van Hilbrand Westra
Hilbrand WestraSchool voor Systemisch Bewustzijn

Van Do 25 Februari 2021 - 9:30

Tot Vr 26 Februari 2021 - 18:00

Aanmelden

Oorlog is een onontkoombaar thema, waar je vroeg of laat altijd mee in aanraking komt.

Waarom is dit onderwerp van belang voor opstellers of mensen die werken met het systemisch veld?

Het is een belangrijk onderwerp als deel van je voeding en stof binnen het vakgebied van systemisch werken en opstellingen. Alle opstellers, met name grote veld opstellers, komen er vroeg of laat mee in aanraking. Dan kun je er beter iets van weten dan niets.

In deze video legt Hilbrand uit wat hij je in de Masterclass gaat leren.
Of lees verder onder de video.

Op Voetstappen in het Veld 2020 heeft Hilbrand Westra met een aantal deelnemers gekeken naar het thema OORLOG EN VREDE. Het was een verkennende stap die vroeg om meer. Daarom nu als Masterclass: Twee dagen de diepte in rond oorlog en vrede, om te onderzoeken wat dit thema van ons vraagt en waar het ons toe uitnodigt.

Oorlog en vrede gaat gepaard met collectief trauma en dus uiteindelijk ook individueel trauma, en daarom is het belangrijk om er wel meer van te weten dan alleen het kunnen aanhoren van het verhaal.

Velen schrikken toch enigszins terug voor het thema Oorlog

Wat we vaak zien is dat velen er toch enigszins voor terugschrikken: Het is een groot thema en het doet een appèl op geweld of agressie in je eigen systeem.

Als je daar problemen mee hebt dan is de kans ook dat je misschien ook problemen mee hebt met dat wat naar boven komt. Het onderwerp waar het over had kunnen gaan of waar de dynamiek naar toe verwezen wordt dan nog wel eens gemist. Omdat de begeleiders het onderwerp niet aan kan of de groep waarin de begeleider het onderwerp is geïntroduceerd.

Als je kijkt naar de geschiedenis van  Bert Hellinger zelf, en de manier waarop hij dit geïntroduceerd heeft als belangrijk onderwerp binnen het systemisch gedachtengoed zoals hij dat zag, dan kun je er niet omheen dat hij er heel veel mee had en heel veel mee gedaan heeft. Het zit in de historie van ons werk en opstellingen, en is een onontkoombaar hoofdstuk.

Wat is geweld -als manifestatie-eigenlijk?

Geweld is een tijdelijk iets wat ontstaat op spanning. Het komt nooit voort uit stabilisatie of rust. Vaak is het een overspannen reactie of een reflex op een over-spannen reactie. Omdat we het niet langer emotioneel of met rede kunnen bewerkstelligen, en dat kan zich uiten in geweld. Het is een uitingsvorm, een post reflectieve beweging.

Geweld hangt samen met oorlog. Wanneer ontstaat oorlog?

Een collectief trauma wordt wakker, waarvan het collectieve zelf het trauma niet onder ogen wil komen, het verplaatst buiten zichzelf, ien daardoor iets anders in dienst neemt. En oorlog is de uitingsvorm daarvan.

Nu hebben we een periode van 70 jaar vrede, dat is uitzonderlijke lange tijd. Als er geen spanning is is er geen oorlog. Maar vrede, of geen oorlog, is geen vanzelfsprekendheid. Er is onvoldoende bewustzijn geweest dat oorlog elk moment kan ontstaan. Een samenleving denkt dat het altijd in vrede kan voortleven, tot het moment daar is. Tot je erachter komt dat wel degelijk veel spanning is.

Voorsignalen kunnen zijn: het  ontbreken van consensus, zowel cultureel, politiek, economisch en ook, en dat vergeten we vaak, in de demografie.

Als mensen niet meer bij elkaar komen. en dan gaat het niet over de oppervlakte, maar zo groot binnen een samenleving, dat wij bereid zijn een uniform aan te trekken en elkaar daarom om te brengen.

Masterclass: Wat ga je leren in deze twee dagen?

Door deel te nemen aan deze masterclass krijg je:

  • Inzicht in achterliggende dynamieken rond oorlog en vrede
  •  Krijg je zicht op hoe -je- het kan transformeren naar vrede
  • Besef je de dunne scheidslijn, en ga je die ook in werk en privé. zien. Er is niet altijd vrede, en er hoeft ook niet altijd vrede te zijn.
  • Besef je wat grenzen stellen en beheersen van spanning vergt van ons als bewuste mensen.

Vrede ontstaat pas als je het leed én de slachtoffers en de prijs die betaald is, aan beide kanten, onder ogen kan komen en daar eerbied voor hebt.

Wat kunnen we tegenkomen in het werkveld?

Mensen met migratieachtergrond zijn vaak ook de nazaten van een samenleving die net uit de oorlog kwamen, of midden in de oorlog zaten, of gevlucht zijn voor de oorlog. Maar het speelt, ook zonder migratieachtergrond, ook in heel veel oerNederlandsche families nog steeds. Dichterbij dan veel mensen denken. ‘Mijn opa heeft het meegemaakt maar ik heb er niets mee’, zo simpel is het niet.

Mede daardoor is het een heel belangrijk onderwerp: als subonderdeel van onderricht is het van belang om hier ook met elkaar bewust naar te kijken en genoeg kennis over te hebben. In Duitsland is de bakermat om te kijken naar de effecten van oorlog. België en Duitsland ondervindt  nog steeds -in de huidige generatie- veel gevolgen van de oorlog. En dit is heel goed terug te traceren. Maar in Nederland hebben we het er liever niet over. Want dan komen we er misschien wel achter dat we echt niet allemaal goed waren in de oorlog.  Dan komen we bij daderschap. En daar kijken we liever niet naar.

Daders en slachtoffers

In de micro omgeving: gezinsverbanden kom je dezelfde mechanismes tegen.

Door hier bewust naar te kijken leer je jezelf iets beter kennen, en kun je kijken hoe je je zal verhouden in tijden van spanning. Als de oorlog er is, dan kun je niet meer gaan onderhandelen. Dan is hij manifest, dan is de oorlog daar.

Er is niets zo intrigerend als dat je ziet hoe je je dán verhoudt tot je eigen moraal en je eigen etnische besef. Heel veel zullen rechtsomkeer maken. Eer is niets zo makkelijk om in vrede te zeggen wat je denkt dat je zal gaan doen in tijden van oorlog.

Uit de psychometrie weten we dat 9% waarschijnlijk hetzelfde zal doen als ihoe het in WO II is gegaan. Die probeert door te leven, eventueel ten koste van anderen. Er zullen maar heel weinig helden zijn en maar heel weinig verzetstrijders.

Je moet bij de spanning kunnen zijn.

Op nationaal niveau zouden we een discussie moeten houden over wat wij zien als waarheid, waarachtigheid en werkelijkheid. Dat doen we tot de dag van vandaag nog steeds niet, op scholen, universiteiten, gezinnen. Dat zijn de overgangsgebieden waar lichte spanning over kan gaan op explosie. Dit zijn vaak achterliggende dynamieken.

We kunnen een discussie hebben op de werkelijkheid. Wat doet zich op dít moment voor in de dynamieken. Ze zijn wel zichtbaar.

Voor wie is deze masterclass bedoeld?

Iedereen met ervaring of affiniteit met dit onderwerp is welkom.

Het is een universeel thema.
Juist door er met elkaar naar te kijken en van elkaar te leren kunnen we hier verder in komen. Dus juist ook iedereen die ervaring met dit onderwerp heeft of heeft gehad is van harte welkom. Daar kunnen we alleen maar eerbied en respect voor hebben. Dus bij deze nodigen we je graag uit!

Mensen die het serieus nemen om het over veiligheid te hebben.

Vrede leidt vaak tot oorlog, oorlog heeft altijd het perspectief van vrede in zich.

We zouden lessen moeten gaan geven over liefhebben, en misschien ook over oorlog en vrede. Het zou ons veel inzicht geven over hoe crisissen ontstaan, en hoe spanning over gaat in geweld , en hoe geweld over kan gaan in oorlog.

Voel je dat deze thema’s belangrijk voor je zijn? Hieronder kun je jezelf inschrijven voor de twee daagse.

Praktisch

  • Als deelnemer is slechts affiniteit met het onderwerp Oorlog en Vrede gewenst
  • Voorkennis van Systemisch Werk is fijn, maar niet noodzakelijk
  • Beide dagen starten om 9:30 met ontvangst met koffie en thee
  • 10:00 start de daadwerkelijke MasterClass
  • 18:00 eindigen we
  • Entree is inclusief koffie en thee, fruit, sappen, en een uitgebreide lunch

Geef hieronder aan hoeveel plekken je wilt reserveren.
Druk op ‘Aanmelden’ om je plek te reserveren.

Corona virus

Vanwege Corona zijn er extra veiligheidsmaatregelen, verwachten we jouw medewerking en gelden er coulantere annuleringsvoorwaarden. Deze om met Corona toch Masterclasses door te kunnen laten gaan. Lees hier meer.

Hilbrand Westra: Oorlog en Vrede

594,00

18 op voorraad

Categorie:

Beschikbaarheid

18 plekken beschikbaar

0 Verkocht