Welke uitdagingen spelen er naar de toekomst toe voor organisaties?
Organisaties komen meer en meer in aanraking met complexe uitdagingen. Er is collectieve intelligentie nodig en samenwerken binnen een organisatie om die aan te gaan. Dit is niet meer slechts interessant: het is noodzaak geworden. Die uitdaging kun je alleen aangaan als je er in slaagt heel veel verschillen soorten intelligentie met elkaar met verbinden. Het relationele samenspel is geen ‘nice to have’ meer, maar een ‘need to have’.
De tussenruimte -de ruimte tussen afdelingen, tussen de mensen- kun je eigenlijk bekijken als een orgaan of een lichaam die je ook te ontwikkelen hebt. Wat mogelijk is dat daar iets onderontwikkeld is ten opzichte van de opdracht. Wat ook kan is dat er schade opgelopen is, waardoor bepaalde vermogens die in de tussenruimte zouden kunnen ontwikkelen vast zitten. Dan is er heling van de tussenruimte nodig om de vermogens vrij te maken om met die opdracht om te gaan.
In de video hieronder vertelt Philippe Bailleur over Trauma in Organisaties die hij gaat behandlelen in deze Masterclass. Of lees hier onder verder.
Als er trauma speelt in een organisatie, wat ga je dan merken?
De vermogens om de uitdaging aan te gaan gaat niet stromen, komt niet tot ontwikkeling. Het gaat of vastlopen, of er gaat zoveel schade opleveren aan de mensen omdat het niet goed geregeld gaat raken. ‘De hele organisatie stapt collectief de verdoemenis in.’ Je voelt, als ergens trauma opzit, een ongezond gevoel van risico avers zijn. Er zit een spanning op. Ons lichaam voelt: hier zit een kramp op. Voor mij is dit het signaal ”hier is iets te doen.”
Waar kan trauma vandaan komen?
Van waar het komt heeft heel veel invloed op de knoop en op het heling-werk wat je te doen staat.
De oorsprong kan binnen of buiten liggen. Bijvoorbeeld een natuurramp, corona: externe oorzaak. Voordeel: de dader of de oorsprong zit buiten het systeem. Als de oorzaak binnen het systeem zit is het taaier om ermee te werken.
de andere onderverdeling is: acuut of chronisch.
Acuut is bijvoorbeeld een explosie, vergiftiging, medische fout. Acuut is een af te bakenen moment. Dat is vaak makkelijker te begrijpen.
Chronisch is meer het verhaal van de kikker die in een pan langzaam aan de kook gebracht wordt. Dan is het moeilijker om erkenning te krijgen, zeker op gebied van leiderschap. Tegen de tijd dat iemand begint te voelen dat er iets is, gaan giftige leiders al weer weg. Maar de medewerkers blijven vaak wel in de toxische situatie zitten. Het blijkt wel dat ‘in the end’’ de impact hetzelfde en even heftig is. Dus is het even belangrijk om ermee te werken.
De masterclass: wat gaan we doen?
We gaan met elkaar op een ontdekkingstocht.
Bij trauma zie je vaak in de dynamieken dat bepaalde uitwisselingen niet meer mogelijk zijn of heel moeilijk verlopen.
De maatstaf om te achterhalen of ergens trauma speelt is jouw eigen lijf. Je voelt het.
Belangrijk voor diegene die met trauma wil werken: de helderheid van jouw klankkast, of van jouw sensor. En die wordt natuurlijk mede bepaald door de hoeveelheid eigen shit die je hebt opgeruimd. Zo niet dan is er risico op verwarring. ‘Voel ik nu van mij? Of voel ik nu wat daar is?’ Onze lichamen zijn hele acurate sensoren.
Daarom staat de begeleider inmiddels veel meer centraal.
Ik keek eerst vooral naar de organisaties, naar de trauma’s. Ik begin meer en meer te leren: jij als begeleider en hoe dat wat er allemaal gebeurt reguleert in jezelf, daar zit een ongelofelijk element van ‘mastery’.
En als ik zelf terug kijk naar: damn… Dan is dat omdat ik iets in mijzelf niet wist te reguleren. Dus ik wil daar een aantal handvatten voor aanreiken.
Maar ik wil er ook een gemeenschappelijke exploratie doen.
En natuurlijk krijg je de achtergrondkennis en -inzichten rond trauma, en werken rond trauma in organisaties.
Wat levert de dag je op?
- Het allerbelangrijkste: je gaat sensitiever voor trauma in organisaties worden;
- We gaan oefenen met het lichaam als klankkast;
- Je gaat inzien dat je een aantal disiplines stap voor stap bij elkaar kan gaan brengen.
- We gaan snuffelen in ‘individueel trauma’, het domein wat ik iedereen adviseer is ontwikkelingstrauma, de wereld van hechting daar zit ongelofelijk veel lering en systemisch werk is een heel fijne bron om uit te putten.
- Je krijgt achtergrond kennis, onder andere over de oorsprong van trauma, verschillende ‘knopen’ en we gaan ook concreet oefenen.
Voor wie is de masterclass bedoeld?
Mensen die werken met teams en organisaties, en mensen die mee willen verkennen. Het is belangrijk dat we wat trauma gevoeliger worden.
Voel je je aangetrokken iets met het thema te doen, vanuit enerlei positie, dan denk ik dat de masterclass je voeding gaat geven.
Mensen die nu in het leerproces stappen zijn bereid om in de exploratie tocht stappen. Die mee bereid zijn om te kijken; laten we hier eens naar kijken, wat kunnen we hier nu uit leren met elkaar?
Als je komt met een lijstje met vragen die je allemaal beantwoord wilt zien: dan ga je teleurgesteld zijn. De kans is groot dat je juist nieuwe vragen gaat hebben.
Maar als je zegt: ik wil een aantal antwoorden krijgen, maar ik ben ook benieuwd naar what is next? vanuit een begeleiders rol, extern, of vanuit een interne positie (leidinggevenden die voelend dat er iets is met een team) dan ben je heel welkom!
Praktisch
- Als deelnemer is ervaring met systemisch werk en opstellingen nodig.
- De dag start om 9:30 met ontvangst met koffie en thee
- 10:00 start de daadwerkelijke MasterClass
- 18:00 eindigen we
- Entree is inclusief koffie en thee, fruit, sappen, en een uitgebreide lunch
- Heb je vragen? Bel 015 30 30 28 0 of e-mail: arjan@voetstappeninhetveld.nl
Geef hieronder aan hoeveel plekken je wilt reserveren.
Druk op ‘Aanmelden’ om je plek te reserveren.
Vanwege Corona zijn er extra veiligheidsmaatregelen, verwachten we jouw medewerking en gelden er coulantere annuleringsvoorwaarden. Deze om met Corona toch Masterclasses door te kunnen laten gaan. Lees hier meer.