De vierde editie van de inspiratiedagen vond plaatst op 15 en 16 mei 2022. In Woudschouten. Er waren 4 rondes per dag, en de rondes waren ingedeeld in verschillende thema’s.
Meer info? Klik op eeen naam om meer informatie vinden.
De namen waarbij een ‘📺’ symbooltje staat, bevatten ook een video interview.
Het Noorderlicht: Michiel van der Ham is er namens Het Noorderlicht, uitgeverij van boeken op het gebied van systemisch werk. Je kunt een grote selectie van hun boeken en materiaal bekijken en kopen.
Phoenix Opleidingen is aanwezig met hun schat aan boeken die ze onder eigen beheer uitgeven. Je kunt een grote selectie van hun boeken en materiaal bekijken en kopen.
De scholen zullen zorgen voor tastbaar materiaal en boeken zodat jullie een beeld kunnen krijgen en materiaal mee kunnen nemen / aan kunnen schaffen.
Ook de zelfstandige coaches en opleiders zullen materiaal en/of eigen boeken aanbieden.
Zondag 15 mei 2022
Margriet Wentink
Margriet Wentink
Interakt Tiel
Thema: Systemisch werk & Seksualiteit
Titel lezing (Zondag):
Lezing: Geschonden Seksualiteit
Kennis hebben van dynamieken en patronen die door geschonden seksualiteit kunnen ontstaan is van belang als je coacht of begeleidt. Tijdens deze lezing zal Margriet je meenemen in de achtergrond, beschermingsmechanismen/ overlevingspatronen en geeft ze je tips en handvaten om ruimte te bieden voor je client als er sprake is van geschonden seksualiteit.
Titel Interactieve lezing (Maandag):
Verborgen Verhalen
Bepaalde diepe waarden in ons systemisch werk spelen een rol, die fundamenteel anders zijn dan in vele andere coaching, counseling of therapiemethoden. Heb je de moed om te luisteren naar wat het veld, je onderbewustzijn en jouw verborgen verhalen je te vertellen hebben en ernaar te handelen in je werk?
Hylke wil je graag laten kennis maken met zijn methode van ‘Het Nieuwe Opstellen’. Systemisch werk is als een ceremonie, net zoals de transformerende ceremonies bij natuurvolkeren.
Titel Interactieve lezing (Zondag):
Chaos versus samenhang in families
Grote gebeurtenissen in de wereld beïnvloeden familiegeschiedenissen. De impact van de verlieservaringen sijpelt door in de generaties. In deze lezing vertelt Kitlyn Tjin A Djie over migratie en de transgenerationele overdracht van trauma.
Titel workshop (zondag): Schaduwwerk toepassingsgericht maken.
In deze workshop ga je concreet aan de slag met een inspirerende werkvorm die je direct in je eigen werkpraktijk kunt toepassen. Je gaat werken met persoonlijke schaduw, met collectieve schadu en gaat op zoek om informatie in beeld krijgen rondom een onderwerp waar jij zelf een stap in wilt maken.
Titel workshop (zondag):
Wat wil ontdekt worden? Schaduwwerk bij de heling van een burn-out
Jane onderzoekt met je de oorzaak van burn-out. Ze gaat langs de drie onderliggende mogelijke bronnen: verlies, plekverwarring en de mate waarin we onze roeping negeren.
Titel workshop (Maandag): De bewegende plek van Chaos
We kunnen verschillende texturen in de ruimte waarnemen en zo de ‘komende-chaos’ duiden. Er zijn kern patronen waar te nemen en in kaartte brengen. Op deze manier kan je ervaren wanneer er ruimte is voor Chaos of Order.
In deze workshop leert Demian je werken met texturen in de ruimte, met waarnemen en ervaren als leidend principe.
Het boek ‘De Creatiespiraal’ bracht velen op het pad van zelfverwerkelijking. Het systemisch werk biedt een verdiepende context om dat in afstemming te doen met je omgeving, om tot een harmonische cultuur te komen van communicatieve zelfsturing.
Inge neemt je mee die ‘Ontwikkelkunst’.
Titel workshop (Zondag) met Maatschappelijke opstelling Chaos: onhandig of behulpzaam?
Hoeveel chaos is behulpzaam in een systeem? Wat hebben we, in een organisatie en als samenleving, te doen met het gebied wat tussen chaos en orde ligt?
Maaike gaat het onderzoeken in deze workshop en neemt je mee in een maatschappelijke opstelling.
Roos haar werk kenmerkt zich door vertragen en stil zijn. Met vertrouwen wachten tot dat wat gezien wil worden zich toont in een beweging van binnenuit. En niet doordat iets gedaan wil worden. Met diep respect voor het systeem dat opgesteld wordt.
Tijdens deze workshop richten we ons op wat er – vanuit stilte en afstemming op het veld – tevoorschijn wil komen.
Het overlevingsinstinct maakt dat we ons ‘liever’ aanpassen aan de dominante cultuur, met als gevolg dat we onszelf verliezen, dan dat we leven met het bewustzijn dat we nergens echt toebehoren.
Bina maakt in haar workshop inzichtelijk wat de impact van migratie en (gedwongen) verplaatsing is op minderjarigen en hun gezin.
In het verlies van de ander, neem je ook afscheid van een stukje identiteit van jezelf, van wat je vond in de relatie met de ander. In deze overgangsfase, die vele jaren kan duren, kunnen systemische rituelen en opstellingen ondersteunend zijn.
Mieke gaat werken met een ‘rite de passage’ van een leven met naar een leven zonder, van afscheid en rouw. In deze workshop laten we ons bewegen door Alleen en Al-één, door dat wat we in essentie zijn.
Titel workshop (Zondag):
Liefde voor je schaduwkanten
Het werkelijk erkennen van je schaduwkanten voelt ongelofelijk kwetsbaar, maar het is de weg die je als mens hebt te gaan om je volle potentie te leven. De mate waarin we als mens én coach in staat zijn onze eigen schaduwkanten in te sluiten, bepaalt mede onze effectiviteit als coach.
Tijdens deze workshop verkennen we onze verhouding tot de zeven hoofdzonden. De systemische werkvorm die Nicole gebruikt zal uiteraard ook toepasbaar zijn in je eigen praktijk.
Titel workshop (Zondag): Systemisch werken en de kracht van Schaduw
Peter gaat werken met verschillende vormen van schaduwwerk vanuit zowel een Systemisch als Sjamanistisch perspectief.
Met jou gaat hij kijken naar de flowenergy in familiesystemen, multidimensionaal opstellen en laat hij je de helende kracht van coherentie in systemisch begeleiden ervaren.
Volledig je unieke zelf kunnen zijn. Vanuit deze kern in verbinding staan met anderen en in staat zijn jouw volledige potentieel vorm te geven. Dat zijn wat mij betreft belangrijke ingrediënten voor een gelukkig leven. Identiteit is hierbij een belangrijk gegeven.
Hoe we onszelf identificeren aan de hand van specifieke kenmerken zou je ‘labels’ kunnen noemen. Wij plakken labels op onszelf, wij plakken labels op anderen en anderen doen dat ook op ons. En deze labels zijn ook nog eens onderhevig aan context. Om een voorbeeld te geven: Op hetzelfde lichaam zou je afhankelijk van de context de labels: vrouw, moeder, vriendin, dochter, echtgenote kunnen plakken. Welk label is belangrijker op welk moment? Hoe veilig is het om je labels te laten zien? Worden labels geïnterpreteerd zoals jij ze uitdraagt? Dit en meer kan leiden tot onzichtbare chaos in jezelf, maar ook chaos die zichtbaar wordt door middel van handelingen en andere vormen van interactie.
Wat als je gewoon jezelf mag zijn, voorbij de labels. Hoe ziet dat er dan uit? Wie ben je dan? Wanneer sta je dan in je kracht? Welke labels horen echt bij jou en van welke labels kan/wil je eigenlijk afscheid nemen?
In deze workshop ga je door middel van systemische werkvormen op zoek naar antwoorden op o.a. deze vragen. Om diversiteit in de samenleving echt te laten bloeien, moeten we eerst de diversiteit in onszelf beter leren begrijpen. Als jij er helemaal mag zijn, mag de ander er ook helemaal zijn en dan is een inclusieve samenleving op eens heel dichtbij.
Titel workshop (Zondag):
Systemische gebaren: altijd voorhanden
Systemische gebaren en structuuropstellingen
Systemische gebaren zijn onderdeel van de systemische structuuropstellingen (SySt®).
In de workshop leer je werken met systemische gebaren. Ze vormen een brug om van het gewenste naar het gewilde te komen. Ze scheppen bewegingsruimte naar handelen. Binnen elke context heb jij (Coach, Opsteller, Facilitator) ze altijd bij de hand in een begeleidingsproces. Elke client, vraaginbrenger kan erover beschikken.
“Veldwerk, meters maken in Systemisch Werk & Opstellingen” blz. 48 en 49.
“Zicht wijze op ongedachte mogelijkheden” blz. 217 t/m 219
Titel workshop (Zondag):
Het Genogram, overzicht van het familie systeem toegepast in de Organisatie contex
Een Genogram geeft overzicht. En je kunt het ook inzetten bij leiderschap coaching en het begeleiden van teams. Het maakt de “geschiedenis” en onderlinge verhoudingen zichtbaar. Marlies laat je ervaren hoe dit werkt in een organisatie context.
Titel workshop (Zondag) Informatiegeneeskunde (geluidsfrequenties) en systemisch werk, een experiment
Informatie- en frequentiegeneeskunde is nieuw en neemt enorm toe in populariteit. Het richt zich op de oorzaken van ziekte én het zet het zelfherstellende vermogen aan. De meeste ziekten zijn in deze visie informatieziekten en beginnen als verstoring van informatie op kwantumniveau (de kleinste deeltjes oftewel kwantumdeeltjes). Als deze informatieverstoring lang genoeg duurt en/of heftig genoeg is, zal dit zichtbare, lichamelijke en/of andere klachten geven.
Informatiegeneeskunde geeft het lichaam – met behulp van water, elektromagnetische informatie (licht) en harmonische tonen (geluid) – heel gericht de juiste informatieprikkels om zelf de verstoring, disbalans en/of ziekte aan te pakken. Het zelforganiserend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd om – waar mogelijk en waar nodig – de balans te herstellen. In plaats van enkel symptomen te bestrijden of te onderdrukken, draagt het werken aan de informatie in uw lichaam bij aan het verbeteren van uw bewustzijn, gezondheid, welzijn en herstel in alle lagen (body, mind, spirit & soul).
In deze experimentiele workshop combineren we geluidsprogramma’s als basis-aarding, alignment en ‘uitlijnen verleden’ met één or meerdere (al dan niet mini) opstellingen en onderzoeken wij of en welke bijdrage dit ons kan geven in het systemisch werk. Onderzoek je mee?
Wat maakt mensen ziek; zijn voeding, zijn levensstijl, zijn emoties, loyaliteiten, zijn trauma’s, zijn disconnectie met de ziel, zijn onwetendheid?
We exploreren samen verschillende pistes.
Waarom vind ik opstellingswerk belangrijk:
Voor mij zijn opstellingen een toegankelijke manier om theorieën ervaringsgericht te laten begrijpen. Opstellingen maken veel zichtbaar, laten je zelf, emoties, gedachte, trauma’s, opvoeding, culturen…. Beter begrijpen.
Systemisch denken, een levensstijl
Waarom blijf ik bij Ayurveda?
Omwille van zijn diepe en eenvoudige inzichten en richtlijnen rond belichaamd zijn.
Voeding, dagelijkse routine, massage. Het body mind gedachtengoed. Aandacht voor zelfobservatie en onderscheidingsvermogen. Over geluk en menselijkheid.
Titel workshop (Maandag):
Het scheiden van idealen
Met idealen onderscheiden mensen zich én vinden ze verbinding met gelijkgestemde idealisten. Idealen zorgen voor drijfveren, maar ze kunnen ook polariseren en agressie opwekken.
Wat zijn idealen dan eigenlijk? Wat is de functie van idealen? Wat doen idealen voor jou? Zijn idealen soms ook overlevingspatronen? Is er onderscheid tussen mij en mijn idealen? Scheiden idealen ons van de realiteit?
Laten we in deze workshop eens onderzoeken wat de systemische functie is van ieders idealen. En onderzoeken wat gebeurt wanneer we ons afscheiden -al is het maar voor even- van onze idealen. Kunnen we dan met nieuwe ogen kijken?
In deze workshop gaat Bibi met je op onderzoek, nieuwsgierig naar wat we te zien krijgen als we -even- voorbij onze idealen de wereld op ons af laten komen. Chaos? Misschien wel, misschien ook niet…
Als voorbereiding kan je alvast bedenken waar jij voor strijdt, welke idealen jij nastreeft of sluimerend met je mee laat lopen.
In januari gaven we voor een internationale groep senior leaders een retreat rond het thema ‘Unleashing the Power of Your 7 Energy Centers as a Leader’. Op een gegeven moment besloten we om de energetische interactie tussen de 7 chakra’s van de deelnemers op te stellen. We ontdekten dat de representanten van verschillende chakra’s in een opstelling zeer relevante informatie gewaar werden en dat knopen in het energiesysteem van de betrokken deelnemer geheeld konden worden door ze op te stellen. We ontdekten op deze manier dat lichaamswerk en systemisch werk eigenlijk in elkaar vloeien als twee wegen die naar hetzelfde doel leiden: een hoger zelfbewustzijn en betere connectie met zichzelf.
In deze workshop willen we graag de ervaring van ‘Unleashing the Power of Your 7 Energy Centers as a Leader’.delen door één of meerdere opstellingen met deelnemers te faciliteren. We doen dit graag samen omdat we aanvoelen dat onze draagkracht met twee sterker is. We hebben een beiden een andere stijl die zeer aanvullend werkt.
In januari gaven we voor een internationale groep senior leaders een retreat rond het thema ‘Unleashing the Power of Your 7 Energy Centers as a Leader’. Op een gegeven moment besloten we om de energetische interactie tussen de 7 chakra’s van de deelnemers op te stellen. We ontdekten dat de representanten van verschillende chakra’s in een opstelling zeer relevante informatie gewaar werden en dat knopen in het energiesysteem van de betrokken deelnemer geheeld konden worden door ze op te stellen. We ontdekten op deze manier dat lichaamswerk en systemisch werk eigenlijk in elkaar vloeien als twee wegen die naar hetzelfde doel leiden: een hoger zelfbewustzijn en betere connectie met zichzelf.
In deze workshop willen we graag de ervaring van ‘Unleashing the Power of Your 7 Energy Centers as a Leader’.delen door één of meerdere opstellingen met deelnemers te faciliteren. We doen dit graag samen omdat we aanvoelen dat onze draagkracht met twee sterker is. We hebben een beiden een andere stijl die zeer aanvullend werkt.
In gesprekken zonder woorden kun je veel ontdekken over communicatiepatronen en communiceren vanuit een groter veld. Bij gebrek aan verbale inhoud gaat je aandacht namelijk vanzelf naar andere aspecten van de communicatie.
Tijdens de workshop oefen je je lichaam als subtiel waarnemingsinstrument en krijg je inzichten over communicatie vanuit verbinding met het veld.
Wat laat schaduw zien en wat ligt onder schaduw als je je licht erop laat schijnen.
Karin werkt wezenlijk met alles wat er is. Zonder grote woorden.
In de diepte ruimte geven aan. Zien, voelen, waarnemen. In het veld, in jou, in mij.
Een voelen en een weten.
Wat er nu staat is genoeg.
Dat is hoe ik werk.
Ik bedenk nooit meer iets van tevoren.
Van hart tot hart.
Op de laag van de ziel.
Holistisch.
Titel workshop (Maandag):
de yoga van kintsugi (het omgekeerde breken)
een systemische verkenning met Francis Laleman (remote) in co-facilitatie met Galia Veleva (ter plaatse)
Een korte workshop over omgekeerde entropie. Waar we de indruk krijgen dat de wereld uiteendrijft in een chaotische wirwar van eilanddenken en eilandvoelen en eilandzijn, zoeken we hier in een groepsproces niet naar herstel, maar naar een nieuwe eenvoud, e´e´n-voud. Waarin de breuklijnen die we tijdens onze exploratie ontmoeten het raamwerk worden, waarop we nieuwe verbindingen en verbintenissen samensmelten.
De rode draad van de workshop is een gedeelde auditieve connectie, denk maar aan de oer-syllabe?.
Titel workshop (Maandag): ‘Viewpoints’ in opstellingen
‘Alles is informatie’ is een bekend credo bij het begeleiden van opstellingen. Je vangt informatie op van niveaus waarvan je misschien niet eens wist dat ze bestonden. In deze workshop komen verschillende ‘Viewpoints’ aan bod waarlangs een opstelling met jou en de representanten communiceert.
Leanne Steeghs neemt je mee langs zes van deze ‘Viewpoints’ aan de hand van oefeningen opstellingen. Meer kennis en bewustzijn van deze ‘Viewpoints’ helpt om je systemische lens en je waarnemingsvermogen aan te scherpen.
Titel workshop (Maandag):
Waardoor laat jij je leiden?
Tijdens een opstelling is er heel veel informatie en communiceert er van alles. Als opsteller is het jouw taak om op basis hiervan te bepalen welke interventie (niks doen is ook een interventie) je doet en wanneer. Waardoor laat je je leiden bij deze keuze?
Tijdens deze workshop ga je de beweging in jou onderzoeken die leidt tot een interventie. Je wordt je bewust van de verschillende communicatiekanalen en bronnen van informatie. Hoe stel je je meer open? Hoe sluit je je meer af?
In een aantal interactieve werkvormen laat Martijn je ervaren hoe het voor jou werkt en wat daarvan het effect is. Je gaat ook je instrumentarium uitbreiden en finetunen. Zo ontwikkel je jezelf als opsteller en kun je nog meer vanuit het lege midden begeleiden.
Titel workshop (Maandag):
De ziel van Moira: een workshop over transcultureel vrouwelijk leiderschap.
In deze workshop onderzoek je het gevolg van migratie en verplaatsing van jou en de generaties voor jou in relatie tot je feminiene bron.
Moira is een godin, die haar oorsprong heeft in het vroeg-Griekenland. Zij is met de Roma gemigreerd naar Europa en Azië. Daar is ze in verschillende gedaantes is opgedoken. Zij heette bijvoorbeeld Nornen bij de Germanen en Dewi Sri in Indonesië.
In deze workshop is de energie van Moira aanwezig door het veld van migratie en vrouwelijk leiderschap dat vrouwen in elkaars aanwezigheid creëren.
Thema’s die aan de orde kunnen komen:
Wat is er meegenomen en wat is er achtergelaten?
Wat is er geschonden en wat is er heel gebleven?
Wat moest er verhard en wat kon verzacht?
Je deelt ervaringen met andere vrouwen en doet mini-opstellingen om meer contact te hebben met jouw feminine bron van oorsprong.
Tot slot doen we met elkaar een korte opstelling om een glimp op te vangen van het potentieel van transcultureel vrouwelijk leiderschap en daarin te kunnen ontspannen.
In het moment is de energie het grootst. Daar komen wij bij de oorsprong. Voor mij is de oorsprong het NIET, van waar ALLES komt, zich beweegt en manifesteert.
Ik bied in de workshop opstellingen aan vanuit de dimensie van het Geestelijk Geweten.
Dit vraagt een teruggetrokken houding waar de opsteller niet stuurt en niet gaat voor een oplossing. Hij volgt de energie die komt uit het NIET, daar waar onderscheidingen ophouden, en neemt de deelnemers daarin mee.
Wat is de kracht van deze manier van opstellen? Deze opstellingen openen een weg voorbij systemische concepten naar een ruimer bewustzijnsveld en naar onverwachte oplossingen.
Titel workshop (Maandag): ‘The Shortcut to Happiness’
– Over hoe makkelijk verbinden met je oorsprong is –
Het leven stelt ons regelmatig voor uitdagingen. Dat kunnen zelf meegemaakte gebeurtenissen zijn maar ook ervaringen overgedragen uit je systeem van herkomst. Hoe het ook zij en waar ze ook vandaan komen, in welke mate lukt het jou om de levenservaringen die op jouw pad komen het hoofd en vooral het lijf te bieden? Lukt het jou om de gevoelens die daarbij om de hoek komen kijken te doorleven?
Zou het niet fijn zijn om een bron tot je beschikking te hebben waar jij altijd kunt tanken en waar je gevoelens ook kunnen afvloeien? Waar jij immer goed genoeg bent? Vrede ervaren met je oorsprong zodat je geworteld in het verleden, verbonden met het heden, gedreven de toekomst tegemoet kunt gaan? Immers wie goed geworteld is, komt altijd weer tot bloei.
Deze workshop richt zich op ervaren. Aan de hand van oefeningen word je je gewaar hoe een systemische kijk op jezelf en je systeem jou een stevige basis biedt vol liefde en vertrouwen.
Wie goed geworteld is, komt altijd weer tot bloei.
In ons werk met mensen worden we geconfronteerd met de schaduwzijde van de ander en die van onszelf. Onze schaduw heeft verborgen potentie: hij is een bron van kracht, energie en autonomie. Hoe zet je je schaduwkant in als kracht in het contact en help je de ander zijn schaduw als kwaliteit en kracht te nemen?
Agressie, woede en haat zijn vaak onderdeel van die schaduwzijde. Agressie is de natuurlijke kracht om voor onszelf op te komen. Woede is vurig, een beweging naar de ander toe. Haat ontstaat na diepe kwetsing, waar woede geen effect (meer) had. Haat is koud en snijdt de band met de ander door, zodat we geen pijn meer hoeven voelen. Geen emotie wordt meer onderdrukt en verafschuwd, uit angst voor de destructieve kant ervan. We zien dit terug in ‘acceptabele’ vormen zoals superioriteit, veroordeling en gebrek aan daadkracht en eigenheid.
We onderzoeken de oorsprong van deze energieën en de mogelijkheden om ermee te werken, ook vanuit het perspectief van de maskers, zodat de agressie, de woede en de haat in onszelf kunnen transformeren tot werkelijke autonomie en tot afgrenzing met een open hart.
Titel workshop (Maandag): “Het roepen van de Ziel”.
In onze workshop laten wij jullie kennismaken met ons wonderlijk mooie werk.
Lichaamsgericht werken kan een goede aanvulling zijn op jouw opstellingswerk. Zoals je in een opstelling kunt ervaren wat de invloed van het veld is op je fysieke, emotionele en energetische gesteldheid, zo is dat ook op de massagetafel. Of anders gezegd: dat wat je bij een opstelling vergroot tegenkomt in de opstellingsruimte vind je terug in je lichaam en de ruimte om je heen.
Wanneer je niet op je eigen plek staat is dat voelbaar in je lichaam. Als je je familie niet insluit, sluit je delen van je lichaam uit.
Het voordeel van systemisch werk via het lichaam is dat:
aanraken een helende werking heeft;
een juiste systemische interventie een directe respons geeft en een ontspanning en energiedoorstroming in het lichaam teweegbrengt;
een liefdevolle aanraking veiligheid en heling biedt bij hechtingsproblematiek en traumatische ervaringen die in het lichaam opgeslagen zijn.
Lichaamsgericht werken heeft effect op het persoonlijk en systemische celgeheugen van de cliënt en kan grote veranderingen teweegbrengen.
Een opstelling heeft grote impact maar soms merk je dat het niet doorwerkt. In dat geval is er wel inzicht bij de vraagsteller, maar lijkt de beweging uit de opstelling niet door te werken in het leven of het fysieke lichaam. Systemisch werk via het lichaam biedt een handvat systemische invloed beter te integreren.
Samen met Ilma Trip: Lichaamsgericht werken kan een goede aanvulling zijn op jouw opstellingswerk. Zoals je in een opstelling kunt ervaren wat de invloed van het veld is op je fysieke, emotionele en energetische gesteldheid, zo is dat ook op de massagetafel. Of anders gezegd: dat wat je bij een opstelling vergroot tegenkomt in de opstellingsruimte vind je terug in je lichaam en de ruimte om je heen.
Wanneer je niet op je eigen plek staat is dat voelbaar in je lichaam. Als je je familie niet insluit, sluit je delen van je lichaam uit.
Titel interactieve lezing (Maandag):
Hoogbegaafde Hulpzoekers
Hoogbegaafde cliënten die hulp zoeken krijgen niet altijd de hulp die bij hen past. Er is niet altijd voldoende kennis van en ervaring met hoogbegaafdheid om de juiste vragen te stellen of interventies te doen. Of misschien nog simpeler: om de hoogbegaafde hulpzoeker dat extra stukje vertrouwen te geven dat nodig is om zichzelf echt te laten zien zonder handrem erop.
Voor een cliënt kan hoogbegaafdheid een wezenlijk deel van hun persoon zijn. Als dat niet wordt meegenomen in de begeleiding, kan dit leiden tot voortijdig afhaken, niet goed herstellen of onnodig lange trajecten.
Bron kan zijn de onbekendheid van de begeleider met hoogbegaafdheid, maar ook door het feit dat hoogbegaafden het soms lastig vinden om over hoogbegaafdheid te beginnen als de hulpverlener het niet herkent of aan de orde stelt. Het resultaat van deze twee factoren is dat hulpverleners nogal eens denken dat er bij hen in de praktijk geen hoogbegaafde cliënten voorkomen. Echter, na voorlichting met concrete voorbeelden herkennen ze meestal snel één of meer van hun cliënten in de beschrijving van hoogbegaafdheid.
Bij hoogbegaafde cliënten kan soms flink wat wantrouwen in hulpverleningsland of omtrent autoriteit ontstaan. Ze kunnen zich vaak feilloos aanpassen aan dat wat van hen verwacht wordt, of ze kunnen de tegenbeweging inzetten om de boel wat ‘op te schudden’. Regelmatig doen ze beiden.
Als coach of begeleider is het handig kennis te hebben van hoe een hoogbegaafde anders kan denken, voelen, schakelen. Als je hier inzicht in hebt zul je hoogbegaafdheid sneller herkennen bij je cliënten en in sommige gevallen bewust andere vragen stellen of interventies doen.
Noks gaat je tijdens deze interactieve lezing meenemen door het leven van de hoogbegaafde hulpzoeker. Ze komt met voorbeelden uit de praktijk, ze laat je kennismaken wat handig is om te weten als je met hoogbegaafde cliënten werkt, er kan gewerkt worden met een casus en je hebt de ruimte om vragen te stellen.
Maar vooral, je krijgt kennis over dat wat de hoogbegaafde hulpzoeker net anders kan maken dan de niet hoogbegaafde hulpzoeker. En hoe je beter kunt begeleiden als jij je daar bewust van bent.
Titel workshop (Maandag):
Orde in de chaos van je persoonlijkheid
Als je chaos ervaart, kan het zijn dat het verkeerde deel van je persoonlijkheid aan het roer zit. Wat je wilt en wat je doet komen dan niet overeen. Wat je voelt en wat je denkt ook niet. Hoe stuur je dan je eigen kracht? Met de Beeldkracht-methodiek kun je orde te brengen in die chaos.
Hoe zit het met jouw pleaser, denker, perfectionist en harde werker? Zitten ze op de goede plek? En hoe zit het met de bange, de boze, de verdrietige en de zielige? Caroline neemt je mee in de Beeldkracht-manier om iemands persoonlijkheid in beeld te krijgen en aan te sturen. Ze geeft ook een demonstratie van hoe zo’n opstelling werkt op tafel.
Titel workshop (Maandag):
Ziekte en dood en het ongemak dat we daarin ervaren
Veel mensen ervaren ongemak rondom de thema’s ziekte en dood. Het zijn een beetje de schaduwkanten van het leven. Hoe ga je goed met ze om? Want er zal een moment zijn dat ze zich melden. Ziekte, eigen doodsangst en hoe je er over praat met andere mensen. Je zult bijvoorbeeld cliënten hebben die in zo’n moment meer proberen de ander gerust te stellen, dan dat ze met hun eigen behoeften bezig te zijn.
Stefanie Bussing gaat met behulp van opstellingen met je onderzoeken wat er in de schaduw leeft in de driehoek “cliënt – opsteller – maatschappij” rondom het thema ziekte en de dood. Én wat de invloed van deze drie is op het helingsproces van de cliënt.