Barbara Hoogenboom – Het verschil tussen familie opstellingen en organisatie opstellingen

5 mei, Voetstappen in het veld. Je komt en je gaat namens het Bert Hellinger Instituut ook een demonstratie geven. Wat ga je doen?
Ja wat mij betreft, eigenlijk heel recht toe, recht aan, organisatieopstellingen en ik zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met iets te vertellen over wat is nou het verschil tussen systemisch kijken naar organisaties en naar families. Want er zijn, wezenlijk is er een aantal dingen anders.

Wat is bijvoorbeeld een belangrijk verschil tussen die twee?
Nou, dus bij een familie, als het gaat over het principe van erbij horen, bij een familie kun je niet niet-horen. Ook al emigreer je of probeer je te ontsnappen, eigenlijk is er geen ontsnappen aan. En bij een organisatie heb je min of meer een vrije keuze: wil ik daarbij horen of niet?

Je komt en je gaat
Je komt en je gaat. In feite zijn mensen in een organisatie misschien wel representanten, dus het heeft altijd een bepaalde tijdelijkheid. En bijvoorbeeld, ik heb ook nog nooit iemand gehad voor een familieopstelling die zei: ‘ik wil eens even mijn doel gaan verkennen, van onze familie’. Weet je, en organisaties hebben doelen en hebben een bestemming en hebben een bepaalde eindigheid.

Bijzonder. Stephen Covey zei dat ook: een familie kan een doel hebben of een waarde eigenlijk

Als iemand nou al ervaring heeft met familieopstellingen die zou kijken naar organisaties en bijna kunnen zeggen: oh, maar dat is een beetje een kwinkslag, maar waarschijnlijk is het toch heel verschillend. Wat zijn de belangrijkste dingen die je zou moeten leren als je gaat werken met organisatieopstellingen?
Nou heel veel. Dus volgens mij vooral om te leren het niet persoonlijk te maken, want ik denk dat is wat heel veel gebeurt, zelfs ook he, Duitsland, het thuisland van de opstellingen, nou als ik het heel bot zeg, ik ken natuurlijk niet alle opstellingen, maar volgens mij kunnen ze daar niet goed organisatie opstellen, omdat ze van iedere organisatieopstelling een familieopstelling maken.

En organisaties hebben wezenlijk andere kenmerken, ook vanuit systemisch perspectief, dan een familie. Dus in een familie is de ordening vrij simpel. Weet je, wie eerder is geboren, komt eerder dan degene daarna, anciënniteit. Bij samengestelde gezinnen is het natuurlijk wat ingewikkelder, maar in principe is het simpel. In een organisatie heb je vier verschillende vormen van ordening, een daarvan is anciënniteit. Die doet er het minste toe. Weet je, dus het is echt heel aardig om je te verdiepen en ook organisaties te zien als een eigen systeem met een eigen dynamiek waar mensen in terecht kunnen komen die bijvoorbeeld bij andere organisaties floreren, waar ze hun volle potentieel kwijt konden, waar ze hun plek konden innemen en in deze organisatie, in die functie niet. Nou dan is het dus mijn overtuiging en ook onze overtuiging dat je iets te zoeken hebt in het organisatiesysteem wat dat verklaart en dat hoef je dan niet te zoeken in het familiesysteem van die persoon.

Wil je Barbara ontmoeten en aan het werk zien?
Kom dan zondag 5 mei 2019 naar Voetstappen in het Veld.

Kaarten bestellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *