Els van Steijn – Het thema ‘plek innemen’

Het thema plek innemen in de fontein is een heel belangrijk thema in je boek. Ken je dat zelf dat thema, plek innemen?
Wat denk je? Als je er een boek over kan schrijven. Ja, ik weet redelijk wat het is om niet op mijn plek te staan. Ik beschrijf dat in mijn boek als zijnde dat je op bent gestegen. Dus je staat niet meer op jouw plek maar je komt ergens op een andere plek in de fontein. En je hebt drie manieren om op te stijgen, om van je plek te gaan.

De eerste is: verantwoordelijkheid overnemen die niet van jou is. Dat kan ik heel goed. De tweede is dat je een oordeel hebt over eventueel een bak boven je. Daar ken ik ook iets van. En de derde manier van opstijgen is onbewuste identificatie. Die heb ik ook weleens gekoppeld.

Dus ik weet vanuit mijn privésituatie wat het is om opgestegen te zijn. Maar ik weet ook hoe ongelofelijk fijn en krachtig het is als je op je plek staat en dan lijken dingen moeiteloos te gaan. En dat wil niet zeggen dat ik niet heel hard werk en me constant wil verbeteren. Ik lijkt wel steeds een natuurlijke flow van geluk van de juiste mensen ontmoeten op de juiste mo-menten etcetera. Dat blijkt wel het geval te zijn.

Dus, verantwoordelijkheid, oordeel. En die laatste, onbewuste identificatie. Die is vrij venijnig weet ik. Geef eens een voorbeeld. Wanneer zit iemand in een onbewuste identificatie en wat gebeurt er dan?
Ik krijg regelmatig cliënten die tegen mij zeggen: ja, ik zit in een onbewuste identificatie. En dan denk ik van, nou, even wachten. Eerst maar eens even aan de slag gaan met je ouders. Als jij je ouders boven je kan zetten in de fontein, in de package deal zoals ik het noem. Al het mooie, al het minder mooie, en ook alles waar je zo naar verlangt en niet krijgt. En je laat bij hen wat van hen is, en je kijkt aan wat van jou is. En je hebt dan nog steeds het last van het patroon dat je niet succesvol bent, dan ga ik eens wat verder kijken naar een onbewuste identificatie. Tenzij ik meteen voel aan mijn lijf en alles van: er is hier duidelijk sprake van onbewuste identificatie.

Maar heel vaak vinden mensen dat wel lekker van ‘oh, daarom gaat het mij niet goed’. Dat maakt ook dat ze dan zeggen: ja dan hoef ik dus ook bepaalde andere thema’s niet aan te kijken. Zo zie ik dat niet helemaal dus. Eerst dat aankijken, met die onbewuste identificatie. Dan heb je dus een patroon dat je leeft volgens de dynamiek: ‘het zal mij niet beter gaan dan jou’. De persoon bij wie je bent buitengesloten is het niet goed gegaan. Mensen die echt structureel het zichzelf niet goed laten gaan, en steeds als het weer bergopwaarts gaat, dat er dan wel weer iets gebeurt of dat ze zichzelf in een onhandige positie manoeuvreren zodat het weer slechter gaat. Nou, met zo’n patroon zou dat erachter kunnen zitten.

Is dat altijd financiën of gaat dat dan soms ook over gezondheid?
Dat kan van alles zijn: financieel, gezondheid, ook gewoon voldoening uit werk, leven, relaties halen. Op alle vlakken.

Altijd zoekende en nooit genoeg?
Maar het kan ook te maken hebben met dat je je ouders afwijst. Want als zij niet goed genoeg zijn en jij gunt hen de package deal niet, ga je zelf nooit tevreden worden over jezelf. Dat is kansloos.

Dus ouders eerst en als het dat niet is dan verder kijken.
Tuurlijk. Tenzij ik dus merk en voel van oh, hier zit echt wel iets wat we toch eerst even aan moeten kijken.

Wat ik graag nog wil zeggen is dat ik het heel prachtig vind zoals jullie het initiatief nemen om dat systemische veld nog breder toegankelijk te maken in de maatschappij. En daar steken jullie heel veel tijd en moeite in en daarom doe ik ook heel graag mee. Want ik voel die zuiverheid in jullie intentie om dit veld gewoon algemeen toepasbaar te maken in allerlei verschillende aspecten van ons leven. En dat vind ik alleen maar heel heel erg mooi en dat waardeer ik ten zeerste. Mijn onderdeel wat ik daarin graag wil toevoegen is dat één van mijn missies in mijn leven is: volgende, schone generaties creëren. En een schone, daarmee bedoel ik systemisch schoon. Want als een ouder goed op de plek staat dan wordt een kind niet uitgenodigd om voor een ouder te gaan zorgen, of om een oordeel over een ouder te krijgen. En ik denk dat we dan gewoon een makkelijkere en mooiere maatschappij krijgen, waarin meer liefdevolle relaties zijn. Waar minder alfamannetjes en -vrouwtjes zijn die elkaar dus ook de ruimte gunnen. Ja, dan denk ik dat we iets moois kunnen doen. En iedereen draagt daar zijn eigen steentje aan. Dat doe ik dus met de Fontein en dat doen jullie met deze mooie organisatie.

Wil je Els ontmoeten en aan het werk zien?
Kom dan zondag 5 mei 2019 naar Voetstappen in het Veld.

Kaarten bestellen