Francis Laleman – Kennismaking – Systemisch werken in het kloosterleven

Wil je ons vertellen over je fascinerende tocht en hoe jij systemisch werk hebt ontdekt? Dat is een heel andere bron dan naar school gaan.
Ik ben in een boeddhistische kloostercontext met opstellen in aanraking gekomen. Ik heb als een jonge man nogal wat geëxperimenteerd met het kloosterleven. Ik heb altijd iets gehad met het monarchale.

Eigenlijk zou je kunnen zeggen: het klooster is een grote opstelling. Het samenwonen in een klooster.

Omdat je binnen een ruimte met mensen zit en daar woordloos energetisch communiceert en in dialoog treedt met de ruimte en met elkaar. Die dialoog is heel actief ook al is ze zwijgend, en daar komen antwoorden uit voort. Lerende inzichten.

Er zijn bepaalde zenkloosters waar dit ook actief beoefend wordt. Waar monniken specifiek in een grote ruimte samenkomen om opstellings-gewijs als een grote constellatie samen in een ruimte te zijn en energetische stromen te ontdekken. En daar ben ik natuurlijk geinteresseerd geraakt in dit onderwerp.

Hoe werkt het kloosterleven en hoe leer je daar over het opstellen?
Ik was gedreven om te leren. Ik wou er gewoon alles over weten. Ik wou niet alleen maar cognitief leren maar ik wilde het meemaken. Ik wilde er echt ‘in’ zijn.

En het leuke, maar ook het vervelende, van de manier waarop het kloosterleven met dit soort drijfveren van jonge mensen zoals ik omgaan is: they play very hard to get.

Je bent niet zo heel welkom in zo’n klooster. Je moet er echt een effort voor doen.

En eens je de eerste stap zet dan raak je in een proces en daar kom je niet meer los van.

Dat is wat ik ook in mijn latere werk heb meegenomen. Daar zie je een soort incrementele aanwas van inzichten. Het ene inzicht bouwt voort op het andere. En eens je in dat proces zit kun je niet meer weg. Dat is echt leren. Dat is echt groeien.

Je ziet dat niet iedereen zo tevreden is over het onderwijssysteem. Dan zeggen ze: we moeten dingen ontleren. Ik geloof daar niet in, dat kan niet, dat mag niet. Je mag geen dingen ontleren. Dan doe je ook alles wat er op gebouwd is weg. We groeien organisch. Het is alsof je het onderste deeltje van een stengel van een zonnebloem zou wegnemen. Dat kan niet, dat deeltje is er.

Wil je Francis ontmoeten en aan het werk zien?
Kom dan zondag 5 mei 2019 naar Voetstappen in het Veld.

Kaarten bestellen