Het Zendstation

Hier vind je de routebeschrijving, parkeren en de geschiedenis van het Het Zendstation.

Routebeschrijving

Het adres van Het Zendstation is Biezendijk 4, 3412 KB Lopikerkapel. (Klik op het adres voor navigatie met Maps).

Op de Biezendijk zoek naar het witte wachtershuisje (zie foto) en rijdt daar de smalle weg in. Deze weg is de oprit van Het Zendstation.

Parkeren

Parkeren kan op het terrein en is gratis, er zijn voldoende parkeerplaatsen.

Openbaar vervoer

Het dichtstbijzijnde bushalte is Bushalte IJsselstein Zuid, vanaf daar is het 12 minuten lopen naar Het Zendstation. Check 9292.nl voor de mogelijkheden.

Historie

Het Zendstation speelt een belangrijke rol in de Nederlandse geschiedenis. Het is de plek waar de Nederlandse Omroep Zender Maatschappij (NOZEMA) in 1939 twee zenders huisvestte. Daarmee werd landelijk georganiseerd radio uitzenden een feit. Ir. B.A. Verhey van ingenieursbureau Dwars, Heederik en Verhey is, samen met de Amersoortse stadsarchitect van der Tak als esthetisch adviseur voor de vormgeving, verantwoordelijk voor het ontwerp van het iconische gebouw in Dudok stijl.

In het ontwerp van het gebouw staan functionaliteit en techniek voorop. Het gebouw moest vooral een technisch gebouw worden, een huis voor de zenders. En niet voor het huisvesten van mensen. Het gebouw is vlak voor de tweede wereldoorlog gebouwd. Daarom zijn er ook diverse militaire ‘eischen’ in het gebouw terug te vinden zoals een staalskelet, dikke muren, een gasbombestendig dak, een onopvallende kleur bouwsteen en hoge, smalle ramen tegen scherfwerking van granaten.

Het interieur van Het Zendstation heeft een groot deel van zijn oorspronkelijke karakter behouden. Met als meest in het oog springende elementen de prachtige entreehal met muurschildering van Peter Alma, de natuurstenen trap met leuningen voorzien van gegraveerde glasplaten, een prachtige directiekamer en diverse zalen met indrukwekkende hoge raampartijen.

Pas als in 1965 en later nog een keer in 1980 de zenders worden vervangen door kleinere exemplaren, komt er meer ruimte in het gebouw vrij en zullen er meer mensen worden gehuisvest. Begin jaren negentig wordt er aan het oorspronkelijke gebouw een aanbouw geplaatst vanuit waar de op dat moment inmiddels zelfstandige organisatie NOZEMA met 180 mensen opereert.

Sinds 2009 staat het gebouw leeg. In januari 2019 is het bijzondere gebouw aangekocht door de huidige eigenaren met als doel het op termijn te gaan her ontwikkelen en een nieuw leven te geven. Deze belangrijke plek binnen de Nederlandse geschiedenis mag immers nooit verloren gaan. Tot het zo ver is, is het gebouw en het terrein te huur voor het organiseren van bijeenkomsten.

ma 4 jul, 2022247,00 Uitverkocht

Hylke Bonnema – Verborgen Verhalen

In de onderstroom zit enorme warmte en kracht, maar verborgen...
Bekijk de gegevens
di 19 apr, 2022267,00 Uitverkocht

Hilbrand Westra: Oorlog en Vrede – di 19 apr

Deze dag gaan we aan de slag met dit thema....
Bekijk de gegevens
do 22 sep, 2022247,00 Uitverkocht

Peter Henneveld – Licht & Duisternis, Ziel & Zaligheid. Begeleiden vanuit Systemisch en Sjamanistisch perspectief

Licht & Duisternis, Ziel & Zaligheid: Begeleiden vanuit Systemisch en...
Bekijk de gegevens
do 3 nov, 2022vr 4 nov, 2022497,00 Deze training is geweest

Mieke Kox – Life Integration Process (LIP) opstellingen

LIP tweedaagse train-de-trainer De hele focus van het LIP ligt...
Bekijk de gegevens
497,00 Uitverkocht

Maaike van der Heiden: Bestaansrecht en manifestatie

Maaike van der Heiden: Bestaansrecht en manifestatie Over ons contract...
Bekijk de gegevens
di 14 dec, 2021267,00 Uitverkocht

Jan Jacob Stam: Op pad met Bert Hellinger

Jan Jacob Stam op pad met Bert Hellinger: Leren vanuit...
Bekijk de gegevens
Dit bericht is gepost in . Bookmark de link.